Redactieblog

6 reacties

‘Nieuw landbouwministerie vooral voor ambtenaren’

Het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, kost deze regeerperiode € 196,6 miljoen extra. Veel? Moeilijk te zeggen.

Niet de kosten zijn belangrijk, maar de opbrengsten. “Als die maar richting de boeren gaan”, zegt Hanna. ”Ik heb zo mijn twijfels. Volgens minister Schouten is het nieuwe ministerie vooral nodig voor de verduurzaming van de landbouw. De biodiversiteit moet groter, de klimaatproblemen moeten worden aangepakt en de voedselzekerheid beter gewaarborgd. Mooi allemaal, maar ik heb niks gelezen over een beter inkomen voor de boer. Of tenminste de voorwaarden daarvoor scheppen.”

Exterieur van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in Den Haag. - Foto: ANP
Exterieur van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in Den Haag. - Foto: ANP

Meer ambtenaren

“Dat zit achter die doelstellingen”, is Hans van mening. “Het is bekend dat ambtenaren grotendeels een ministerie besturen. Een minister brengt slechts de accenten aan. Als de doelstellingen rond duurzaamheid enzovoort worden gehaald, dan vinden ze dat de positie van de boer in de toekomst verbetert.”

Dat zal zo zijn. Zeker is dat ze daarvoor per jaar € 10 miljoen extra nodig hebben. Dat gaat voor een belangrijk deel naar het aantrekken van nieuw personeel. Meer ambtenaren dus.

‘Zo is het nieuwe ministerie van Landbouw vooral goed voor de werkgelegenheid van ambtenaren’

“Dan gaan die zich vast meer met de boer bemoeien”, vreest Hanna. “Dikke rapporten schrijven en nog meer regels en controles”. Daar ben ik ook bang voor. Een krantenknipsel uit de tijd dat het vorige ministerie van Landbouw werd opgeheven, geeft dat aan. De besparingen zouden moeten komen uit minder ambtenaren en het terugdringen van het aantal regels. Volgens de deskundigen van toen waren er te veel regels in de landbouw. Minder ambtenaren zou al uit tijdgebrek moeten leiden tot minder regels. Dat was toen een belangrijke reden om het landbouwministerie op te heffen.

Extra regels

Hanna knikt: “Zie je wel? We gaan nu weer de andere kant op. Er komen meer ambtenaren, die zeker extra regels verzinnen. Om er op toe te zien dat die worden nageleefd, moeten er ook weer ambtenaren komen, die de boer controleren of hij ze wel toepast. Zo is het nieuwe ministerie van Landbouw vooral goed voor de werkgelegenheid van ambtenaren. Voor de boer moet ik het nog zien.”

Een zure waarheid.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  No comment

 • kanaal

  gewoon een criminele instelling

 • Firma Vellenga

  Helemaal waar. Triest

 • farmerbn

  Afschaffen dan maar weer.

 • Alco

  Tjonge jonge.
  Alweer een stuk van vergaderboer uit boeren optiek

 • koestal

  voor elke boer een ambtenaar ! dat wordt leuk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.