Commentaar

5 reacties

‘Meldlijn voor boeren verandert niks’

Schoutens’ aankondiging oogt sympathiek: een meldlijn voor machtsmisbruik van supermarkten.

De minister zegt dit in reactie op het Trouw-onderzoek De Staat van de Boer. Het kan niet anders zijn dan dat de telefoon roodgloeiend zal staan. Of toch niet?

Marktmacht

Allereerst, de onvrede over de opbrengstprijs en de marktmacht van supermarkten is van alle tijden. We kennen allemaal de acties bij de Albert Heijns, Jumbo’s et cetera. Hebben zij effect gesorteerd? Nee.

Een meldpunt opgesteld door LTO Nederland, koepelorganisaties CBL (supermarkten) en FNLI (industrie) strandde eerder dit jaar. Op een totaal van 20.000 reageerden 490 boeren en tuinders. Is er dan geen probleem? Jazeker wel! Maar of een meldpunt de oplossing is?

‘Brussel biedt via aanpassing van de kartelregels meer mogelijkheden tot krachtenbundeling’

Toezicht ACM

Kabinet Rutte III én ook de Europese Commissie hebben de oneerlijke handel geagendeerd. In het regeerakkoord is toezicht van ACM aangekondigd. Brussel verbiedt onder meer te laat betalen, annuleren en eenzijdig wijzigen van contracten. De vraag is hoe dit allemaal in beleid wordt omgezet.

Brussel biedt via aanpassing van de kartelregels meer mogelijkheden tot krachtenbundeling. Dat zet zoden aan de dijk. Toch zit de oplossing niet in strijd. In ketens worden al afspraken gemaakt over kwaliteits-, milieu- en veiligheidsnormen. Daar horen prijsafspraken ook thuis.

Laatste reacties

 • Maas1

  Een meldlijn is leuk bedacht maar we weten het toch dat we uit geknepen worden.Kom nu eens met structurele oplossingen.Een vliegtax haalt men van stal,een waanzinnige verhoging van belastingen op gas dat kan maar zo als het om de staatskas gaat onder de noemer van het klimaat akkoord.Een duurzaamheids toeslag op levensmiddelen voor de inspanningen en kosten compensatie voor de boeren in relatie tot het klimaat akkoord is wel minimaal brood nodig!

 • Zuperboer

  Wat is het nut van een meldlijn? Als je in Amsterdam Zuidoost je eigen huis moet verdedigen tegen illegale én volledige uitgeprocedeerde indringers en de politie(k) je hulpvraag negeert. Nederland staat niet voor zijn (boeren en) burgers.

 • koestal

  wassen neus

 • koestal

  charmeoffensief van Schouten

 • koestal

  eerst de boeren criminaliseren,nu weer aardig doen !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.