Commentaar

15 reactieslaatste update:28 jun 2018

‘En weer alle ballen op de veehouderij’

Dit voorjaar worden twee belangrijke zaken verwacht in Den Haag: de visie op de landbouw van minister Carola Schouten en de plannen voor landbouw-klimaatbeleid die onder leiding van Pieter van Geel worden gesmeed.

En dus is er een stevig maatschappelijk debat gaande. Vooral de veehouderij mag ‘genieten’ van de volle aandacht. ‘De veehouderij is zo goed als failliet’, betoogden 28 hoogleraren vorige week in de Volkskrant. Ze gooiden alle bekende problemen op een grote hoop om daar vervolgens naar behoefte in te grabbelen. De voorspelbare conclusie: de veehouderij is failliet en moet gesaneerd worden.

Crisis in het buitengebied

Vandaag komt dagblad Trouw met de uitkomsten van een enquête waarin boeren is gevraagd hoe zij zelf de toekomst zien. Er komen verontrustende cijfers uit. Zo spreekt 85% van de meer dan 2.000 ondervraagden van crisis in het buitengebied. De onophoudelijke stroom verhalen dat het allemaal niet deugt wat er in de landbouw gebeurt, zal daar ongetwijfeld aan meehelpen.

Grotere impact klimaatvraagstuk

En dit is nog niet voorbij. Wie had gehoopt dat met de introductie van fosfaatrechten als sluitstuk van het mestbeleid er eindelijk wat rust aan het front zou komen, komt bedrogen uit. Het klimaatvraagstuk krijgt mogelijk een nog veel grotere impact. De voortekenen daarvan kun je bijna dagelijks lezen en horen.

Laatste reacties

 • Roeleke

  De gemakkelijkste oplossing voor de regering.
  De landbouw moet voor klimaat opdraaien. Kost ze niks. Over vliegtuigen en auto's wordt niet gerept. Krijgen ze heel nederland over zich heen en zijn zij hun eigen melkkoe kwijt. Die net zo vervuilend is. Vliegtuigen warmen de aarde flink op. Als alle landbouw uit nederland weg is wordt ons land echt niet schoner en beter. Slaap lekker daar in Den Haag. En dan heb ik het nog niet over de te vele mensen gehad.

 • Zuperboer

  'Mens durf te leven' en laat je leven niet vergallen door de Linkse Kerk die de macht in ons land reeds heeft overgenomen. De nuchtere boerenstand heeft daarbij de gouden sleutel in handen. Voedsel en water zijn uiteindelijk de toegang tot het leven, dat kun je van gadgets niet zeggen.

 • deB.


  Gaat allemaal stoppen in dit land. Torenhoge oplopende kosten, en een jaren 70 melkprijs! Bedankt

  Op nu.nl staat dat 3/4 van alle boeren neerslachtig is. Dat hou je geen levenlang vol. Tel uit je winst

 • f.p.zomer

  Opkopen die hele landbouw. Einde gezeur.

 • buitenok

  Opkopen! ik zou zeggen geen melk vlees meer leveren. En de grens overgangen paar weken dicht zetten.

 • Trot

  het is treurig dat een handje vol met een idee haar zin krijgt ten koste van voedsel producenten die goed weten wat goed is voor plant en dier

 • deB.

  Zeker, en zoals wij nu gangs zijn is slecht voor plant en dier!!
  Komt geen ****** van terrechte~ Planten geel, koeien plat door fosfor gebrek, en wij met pillen gangs!! Verrotte sector

  Mest op stikstof afvoeren (fosfaat weg) en vieze stikstof kunstmest terug halen!
  Verrotte regeling

 • ENDE902

  Johan,
  Opmerking bij staatssecretaris Carola Schouten. Volgens mij is ze ook vice-premier.

 • Bolder01

  Van mij mag Den Haag, En Brussel van daag in de brand vliegen ,terweil ze allen aanwezig zijn dan is er een hoop ellende opgelost voor ons,
  ik. Denk dat de politiek bezig is om zo banen te kreeren voor doktoren, advocaten psigiaters. ,enz..

 • deB.


  het is zo weer zomervakantie voor die lui, weeeeken luieren en de wereld over vliegen en rijden, onder het mom van, kijk mij het eens goed voor elkaar hebben. Groen, kringloop, NEE. Hypocriete zooi is het

 • agrobosbouwer

  En nu ook nog even vermelden dat bijna 85% van de boeren die aan de enquête deelnamen, vindt dat "er sprake is van een regelrechte crisis in het buitengebied" en dat "meer dan 80 procent wil overstappen naar natuurvriendelijke methoden en bijna de helft zegt binnen 10 jaar te willen overschakelen naar een duurzamere vorm van landbouw.

  Van mij mag die duurzamere vorm van landbouw agrobosbouw zijn, een agro-ecologische vorm van landbouw waarin slim (want met de natuur meebewegend) éénjarige planten worden gecombineerd met meerjarige planten (bomen, struiken, kruiden, etc.) en/of vee. Agrobosbouw is om te beginnen een interessante optie voor boeren als het om hun inkomen(szekerheid) gaat. Het is ook een interessante optie voor ons allemaal: het levert natuur c.q. biodiversiteit op; een gezonde, levende bodem; voedsel en inlands hout; een aantrekkelijk(er) landschap, zonder harde overgangen tussen stad en platteland of tussen natuur- en landbouwgebieden; recreatiemogelijkheden, etc. En het is ook een interessante optie voor sectoren die op zoek zijn naar klimaatcompensatie voor hun CO2-uitstoot door CO2-vastlegging in hout en bodem op een wijze die in ons eigen land een veelvoud aan bijkomende voordelen kan gaan opleveren. Zie ook <>

 • farmerbn

  Van al die opties kan het gezin van de boer niet eten. Agrobosbouw is leuk voor mensen die leven van de beurs van de boer. Zelf boeren ze nooit maar willen alleen advies verkopen .

 • DJ-D

  Duurzamere en natuurvriendelijke vorm van landbouw is gewoon evenwichtsbemesting met groene kunstmest en minder aardgas kunstmest. Dit mag niet door de idiote regels. En als het kan een windmolen zonnepaneel, maar echt geen bosbouw. Een polder hoort kaal te zijn en op kale vlakten daar zitten nog weidevogels. Daarom was nl een weidevogelland. Nu met de komst van ooievaars met subsidie, bosages in polders en wilde onbeheerde neptuurgebieden is het bijna over met ze. En daarom is het vooral crisis in het buitengebied. En hoofdoorzaak spelregels veranderen en beleid berust op leugens. Het is een suggestief onderzoek met aangeprate zogenaamde geframede vragen en dito meerkeuze antwoorden

 • Johan Oppewal

  @ Ende902: dank voor de aanvulling. Bovendien, mevr. Schouten is minister! Dit is nu wat je noemt een 'slip of the pen'. Excuus, we passen het aan.

 • koestal

  De boeren betalen bijna 100 Euro per ha aan waterschapslasten ,de natuurorganisaties 1 Euro per ha,dat is dus weer prima geregeld. In het waterschapsbestuur hebben de natuurorganisaties het voor het zeggen,hoezo democratisch. Belazer de massa ,grijp de kassa.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.