- AlgemeenOpinie

‘En weer alle ballen op de veehouderij’

Dit voorjaar worden twee belangrijke zaken verwacht in Den Haag: de visie op de landbouw van minister Carola Schouten en de plannen voor landbouw-klimaatbeleid die onder leiding van Pieter van Geel worden gesmeed.

En dus is er een stevig maatschappelijk debat gaande. Vooral de veehouderij mag ‘genieten’ van de volle aandacht. ‘De veehouderij is zo goed als failliet’, betoogden 28 hoogleraren vorige week in de Volkskrant. Ze gooiden alle bekende problemen op een grote hoop om daar vervolgens naar behoefte in te grabbelen. De voorspelbare conclusie: de veehouderij is failliet en moet gesaneerd worden.

Crisis in het buitengebied

Vandaag komt dagblad Trouw met de uitkomsten van een enquête waarin boeren is gevraagd hoe zij zelf de toekomst zien. Er komen verontrustende cijfers uit. Zo spreekt 85% van de meer dan 2.000 ondervraagden van crisis in het buitengebied. De onophoudelijke stroom verhalen dat het allemaal niet deugt wat er in de landbouw gebeurt, zal daar ongetwijfeld aan meehelpen.

Grotere impact klimaatvraagstuk

En dit is nog niet voorbij. Wie had gehoopt dat met de introductie van fosfaatrechten als sluitstuk van het mestbeleid er eindelijk wat rust aan het front zou komen, komt bedrogen uit. Het klimaatvraagstuk krijgt mogelijk een nog veel grotere impact. De voortekenen daarvan kun je bijna dagelijks lezen en horen.

Beheer
WP Admin