Commentaar

1 reactie

‘Antibioticareductie, laatste loodjes de zwaarste’

De terugdringing van het gebruik van antibiotica in de veehouderij is een succesverhaal.

In nog geen tien jaar tijd is dit met 63% afgenomen. Er zijn wat verschillen per sector, maar de grote lijn is goed. Hoopgevend is het feit dat juist van de kritische middelen het gebruik laag is.

Maar het doel is nog niet bereikt. Het moet naar 70% reductie in vergelijking met 2009. En juist die laatste loodjes zijn het zwaarst. De heel lichte stijging in gebruik van het afgelopen jaar bewijst dat. Even niet opletten en het gaat weer de verkeerde kant op.

Het laaghangende fruit was al lang geplukt. Nu ook het midden van de boom leeg is, moeten veehouders in intensieve sectoren op hun tenen op de ladder gaan staan. De speciale antibiotica-autoriteit SDa past de zogeheten benchmarkwaardes aan. Dat zijn de richtgetallen waar veehouders in elke sector zich aan kunnen spiegelen.

‘Je staat of aan de goede of aan de verkeerde kant van de streep’

Die nieuwe stap zal voor een flink aantal van hen schrikken zijn. Het systeem met verschillende kleurcodes om aan te geven hoe ver iemand van de doelen af staat, wordt vervangen door een zwart-witsysteem. Je staat of aan de goede of aan de verkeerde kant van de streep.

Dat het schrikken is, blijkt al uit de woorden van de SDa zelf: ze pleit voor geleidelijke invoering, om frustratie te voorkomen. Dus vooral vleesvarkens- en vleeskuikenhouders kunnen hun borst nat maken voor een onvermijdelijke extra inspanning.

Eén reactie

  • veldzicht

    En als het doel bereikt is zullen de normen wel weer "aangescherpt " worden ,
    er moet toch wat te zxxken blijven voor onze vrienden van wakker dier en milieudefensie.

Of registreer je om te kunnen reageren.