Redactieblog

24 reacties

‘We moeten Agnes en Yvon koesteren’

Eindelijk een programma op de televisie waar de boer echt aan het woord komt. Yvon Jaspers van Boer zoekt vrouw presenteert dat. Met de bedoeling om de andere kant van de landbouw te laten zien.

Dat deed ze in de eerste 2 afleveringen. Het meest schrijnend was het verhaal van Agnes, de boerin, die een man had gevonden (maar niet in het programma Boer zoekt vrouw). Wel een man dus, want er dribbelden kiene kleuters door de stal. Zo zag een ieder hoe de kinderen helemaal opgroeien in de boerensfeer. Er wordt gewerkt en ondertussen houdt de boer een oogje op de kinderen.

‘De stal is zo zwaar gefinancierd, dat er geen ruimte meer is om rechten te kopen’

De boer was in dit geval Agnes, want haar man werkt op andere bedrijven. Dat is nodig omdat ze een nieuwe stal hebben, die nog voor een groot deel leeg staat. Fosfaatrechten belemmeren de uitbreiding met het broodnodige aantal koeien. De stal is zo zwaar gefinancierd, dat er geen ruimte meer is om rechten te kopen. Dus drukken de lasten zwaar en vreest Agnes voor het einde van haar bedrijf.

‘Iedereen heeft in zijn omgeving wel boeren die net op het verkeerde moment hebben geïnvesteerd in uitbreiding’

Een schrijnend verhaal. Zo zijn er meer. Iedereen heeft in zijn omgeving wel boeren die net op het verkeerde moment hebben geïnvesteerd in uitbreiding. Minister Schouten vindt dat iedereen de beperking had kunnen zien aankomen, maar dat is te oppervlakkig geredeneerd. Plannen vragen veel voorbereiding en als de bobo’s van FrieslandCampina en LTO roepen dat ze alle melk zullen verwerken, dan denk je aan je eigen bedrijf en niet aan nieuwe beperkingen.

Teleurstellende reacties

Hoe dan ook, Agnes zit in de problemen en dat hebben anderhalf miljoen mensen kunnen zien. Een nooit eerder vertoond aantal kijkers wordt deelgenoot van de problematiek in de landbouw.

Wat mij dan tegenvalt, zijn de reacties op Boerderij.nl. Het lijkt wel of daar alle negatievelingen hun gal weer zo nodig moeten spuien. Over het mestprobleem, dat er niet zou zijn en natuurlijk de lieden over dierenwelzijn.

‘We moeten blij zijn dat Yvon Jaspers de andere kant van de landbouw laat zien’

Jammer. We moeten allemaal blij zijn dat Yvon Jaspers de andere kant van de landbouw laat zien. En niet meteen in de pen klimmen om commentaar te leveren. Typisch Nederlands. Je ziet dat ook bij de politieke partijen. Je bent het met een bepaald onderdeel van je partij niet eens en dus richt je een eigen partij op. Een splinterpartij. In de landbouw gebeurt hetzelfde. Ook de milieuorganisaties en dierenwelzijngroepen lijden aan deze versplintering. Kijk maar naar de meningen over het houden van de dieren in de Oostvaarderplassen.

Boerenbelang

Daarom, ik ben blij met de aandacht voor de achterkant van de landbouw van Yvon Jaspers en boerin Agnes, die haar ziel bloot durft te leggen. Laat ons deze serie nu eens op de goede punten beoordelen en niet chagrijnig de boel meteen neersabelen.

Alleen dan hebben we de kans op een nieuwe serie programma‘s. Dat is een boerenbelang. Yvon wil wel en een ieder is er mee gediend als ze die kans krijgt.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Een prachtig programma waarin gisterenavond Boer Frans liet zien wat het met een boer doet om 21 gezonde koeien af te voeren. Om zo aan de regels te voldoen en een torenhoge boet te voorkomen.

 • Kortierg

  Ik ben het helemaal met je eens vergaderboer, is een goed programma, wat RIEN65 ook al memoreert, gisteravond ook weer met o.a. boer Frans maar de andere boeren. Bij Yvon had ik in het verleden vaak mijn bedenkingen maar dit doet ze uitstekend!

 • bij ons gaan de koeien ook gezond van het erf

 • kleine boer

  @11.15 bij iedereen anders komt het niet goed op het slachthuis.... maar koeien afvoeren om mest regels en vervolgens wel mest aan mogen voeren van een ander beetje krankzinnig....

 • Firma Vellenga

  Toch zou ik heel graag de mening van de niet boer kijkers willen horen. Zouden ze niet nog steeds zeggen het is de boer zijn eigen schuld??? Het is een programma van 4 uitzendingen. Misschien kan er ook nog een programma van 4 uitzendingen bij komen over de bijdrage van de maatschappij. Dat het wel heel makkelijk is om bij elk probleem altijd met de vinger naar ons toe te wijzen

 • agratax(1)

  Jammer voor de melkveehouderij dat na het Quotum er te veel gegokt is op Vrijheid Blijheid en geen enkele begrenzing meer voor uitbreiding. Ieder weldenkend mens wist dat het Mest plafond in zicht was en dan tot het uiterste gaan met je uitbreiding kan ik niet bepaald slim noemen van zowel boer als Zuivelindustrie. Deze acties hebben alle andere agrarische vakgenoten al zo vaak meegemaakt en dan bleek het eenvoudig Bedrijfsrisico te zijn en fout inschatten van de markt. Gelukkig hebben veehouders een aaibaar artikel, de koe, waar iedere Nederlander zich druk over maakt en zijn gevoelens laat spreken. Hier moet de minister haar weg vinden tussen gevoelens bij de kiezer en milieu doelen op gelegd door dezelfde kiezer al dan niet terecht. Dit neemt niet weg dat ik blij ben dat er eindelijk een BN er opstaat om het grote publiek op de hoogte te stellen van de uitdagingen waar de land en tuinbouw voor zijn gesteld door de kijkers/kiezers.

 • kleine boer

  firma vellenga de niet boeren zijn in 2 groepen de anti boer en groep die wel vanalles hoort en maar zelden echt tegen boeren zijn. De echte anti boeren zijn de hardste schreeuwers dus meeste gehoord..... zie mevr pvdd en oostvaarders plassen over dierenleed.... en haar eigen vlieg gedrag.... duidelijker kan het niet.

 • deB.

  Na het quotum is er te veel gegokt door de intensieve! stallen bouwen op geen grond!
  Daar moet bv frans voor boeten, terwijl hij nu mest aan kan voeren!!
  Waanzinnig krom, gewoon naar 2 koeien per hectare!!! weg met dat intensieve wat alles verpest!

  Van veel burgers al vernomen, wat is het een zielig beroep geworden. Echt triest voor jullie, je moet wel aardig wat steken los hebben om dit te willen....precies, zo sta ik er zelf ook in.

 • Trot

  Alle lof voor Yvonne en redactie maar boven al voor de collega’s die hun ziel en zaligheid bloot geven want dat is geen vermaak pure ellende !

 • Flirt

  Ik vraag me af waarom t programma eind vorig jaar ( in de winter dus) gemaakt is, en niet nu. Ik zou graag wat weidegang willen zien in zo een programma. Denk dat de schapen ,koeien en volgende week geiten , nooit buiten komen.

 • cornelis 22

 • pensboer

  "Boer zoekt vrouw": een interessant programma met nu nog een zondagavond programma over de land- en tuinbouw. Het is informatief tot op zekere hoogte. De boer en boerin komen aan het woord, maar de achtergrond van de ontwikkelingen in de landbouw komen niet naar voren. Het is jammer dat men het niet heeft over afschaffing van de melkquotering en de gevolgen die men kon voorzien door de vrije markt op te gaan. De enorme overproductie (lage prijzen), de mestproblematiek (hoge kosten)en de gevolgen voor natuur en milieu en hoge kosten die onzichtbaar blijven. Dat boeren en boerinnen deze ratrace niet bij kunnen houden was te voorzien. Boeren op menselijke maat blijft het motto dat bij ons kleine Nederland past. Er zijn voldoende kritische bewegingen die hier al jaren voor gaan.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin.

 • willepy

  Prima programma, mooi om naar te kijken. Yvon doet het super!
  Wel jammer dat er weinig achtergrondinfo wordt gegeven, die helaas ook nog niet klopt. Iedereen moet weten dat het om een papieren mestprobleem gaat. Voor het gebruik van mest bestaan al jaren strenge normen. Hopelijk kan dit nog worden rechtgezet.
  Over-all: een mooie inkijk in het boerenleven.

 • Klaasvaak

  @firma Vellen

  Pak Twitter er eens bij. Veelal positief. Een enkele vegan of Roos Vonk herself probeert wel wat te schreeuwen maar dat lukt ze niet.

 • alco1

  Beste vergaderboer. Het mestprobleem wordt in de media gemaakt als dat de mest ons land uitstroomt.
  Bij Yvon de mogelijkheid om te vertellen dat het een probleem is met een gedateerd afgesproken fosfaatplafond.
  Wat is daar mis mee?

 • V

  Erg realistisch, 25 lakenvelders en daar een fatsoenlijk inkomen uit halen.

 • buitenok

  de problematiek uitleggen op tv is erg moeilijk.
  Kijkers snappen er zo al weinig van. Yvon doet het top.
  En Frans legt het goed uit, Terug naar de basis zo moet het.

 • farmerbn

  Eens met Mr Y. Agnes en Frans zijn slachtoffer van het systeem geworden en Yvon laat samen met haar redactie twee hobby-boeren zien alszijnde de oplossing. Het is voor mij onvoorstelbaar dat je met 25 koetjes alle rekeningen kunt betalen en je gezin kunt onderhouden. Ook met 2 ha tuinbouw en een kruiwagen is dat onmogelijk. Het is een prachtig programma maar de aangedragen oplossing is onrealistisch.

 • maydonna

  veel varkens en pluimveehouders gingen Agnes en Frans voor. Natuurlijk zag iedereen het aankomen. Maar als 2% links niet continu voor mestverwerking ging liggen, en als alle metingen qua amoniack en stikstof eerlijk gecommuniceerd waren hoefde er geen probleem te zijn. Je kunt andere veehouders niet laten bloeden voor je eigen problemen, maar politiek zoeken die het probleem oplost,is wellicht zoeken naar een naald in de hooiberg. Maar idd. complimenten voor het programma.

 • veldzicht

  Mooi programma,jammer dat ook hier wordt gewezen op dat z.g.mestprobleem met betrekking tot grondwater terwijl er helemaal geen probleem is.
  Zowel het opppervlakte water als grondwater is schoner als ooit te voren,
  behalve in de natuurgebieden en stedelijke omgeving maar daar kan de veehouderij niks aan doen al willen de milieu en dier activisten graag de schuld bij boer leggen.

 • Attie

  Moeten we zeker koesteren, maar Agnes schiet er niet veel mee op...!!

 • alco1

  @Veldzicht. Zelfs vergaderboer vindt je een negatieveling als je het jammer vindt dat er melding gemaakt wordt van een mestprobleem.

 • veldzicht

  Nu zullen toch veel mensen zeggen ,aardige mensen boerin Agnes en boer Frans
  ze werken hard en alles ziet er goed uit,maar wel eigen schuld dikke bult moeten ze maar niet zo veel koeien houden en alles vervuilen met die stront ,terwijl je maar beperkt mag bemesten en wat je teveel hebt moet afvoeren.Wat is het probleem.Ik had gehoopt dat er eens flink tekeer was gegaan tegen over alle onzin die er over de landbouw werd en wordt verteld maar daar was nog maar weinig van te merken maar misschien komt dat nog?

 • koestal

  Veel boeren hadden voor 2015 nog nooit van een fosfaatplafond gehoord en zijn nu met de neus op de feiten geduwd.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.