Commentaar

‘Vechten tegen bierkaai’

Het Europees landbouwbeleid ligt onder vuur. In deze roerige mediastrijd is het haast onmogelijk een fundamentele, afgewogen discussie erover te voeren.

‘Bloeden voor EU’, kopt De Telegraaf. De Brusselse begroting stijgt naar € 1.300 miljard voor de periode 2021-2027. Een astronomisch bedrag. Landbouw slokt daarvan € 350 miljard op. ‘Beëindig de perverse landbouwsubsidies’, betogen 2 hoogleraren in dagblad Trouw. Alleen in Nederland werd vorig jaar € 734,7 miljoen aan directe betalingen uitgekeerd.

Landbouw als grote slokop

Het is deze informatie die de burger – populairder: Nederlandse belastingbetaler – bereikt rondom de EU-begrotingsvoorstellen. Nog los van de onderlinge strijd tussen lidstaten; duidelijk is dat het landbouwbeleid onder vuur ligt. De commissie wil 5% korten op de landbouwuitgaven.

Algemeen wordt de landbouw als grote slokop gezien. Maar landbouw is wel de enige sector met echt Brussels beleid. Critici, ook de hoogleraren in Trouw, vervallen in oude retoriek als zouden de subsidies terechtkomen bij intensieve boeren. De afkeer van schaalvergroting en intensivering is groot. Het is onjuiste informatie bovendien: het GLB stelt al jarenlang strenge eisen ten aanzien van vergroening en plattelandsontwikkeling. In het nieuwe systeem worden vooral kleine en gezinsbedrijven ondersteund.

Roerige mediastrijd

Probeer in deze roerige mediastrijd maar eens een fundamentele, afgewogen discussie over het Europees landbouwbeleid te voeren. Het is vechten tegen de bierkaai.

Of registreer je om te kunnen reageren.