Commentaar

‘Terechte vraagtekens rechter bij staldering’

Een Brabantse rechter heeft een fikse stok in de wielen van de provincie gestoken. De staldering mag niet onverkort opgelegd worden aan alle intensieve veehouders die willen uitbreiden.

Staldering is het principe waarbij iemand die zijn stal wil uitbreiden, moet betalen voor sloop bij een collega. Daarbij moet altijd 10% meer worden gesaneerd dan bijgebouwd.

Slim idee wringt

Het idee is heel slim, het is een handige manier om een collectief probleem te adresseren aan een kleine groep. Maar van meet af aan was al duidelijk dat het wringt. Mag je individuele ondernemers laten opdraaien voor iets waar iedereen last van heeft, maar waarvan zij zelf niet de oorzaak zijn? En dat ook nog eens in een beperkt deel van Nederland?

De rechter zet hier nu vraagtekens bij. Zijn belangrijkste argument: de kosten dreigen voor de betrokkenen disproportioneel te worden bij een klein aanbod te slopen stallen.

Reikwijdte uitspraak

Grote vraag is nu hoe groot de reikwijdte is van deze uitspraak. Strikt gezien gaat het nu alleen over boeren die hun vergunning al aanvroegen voordat de nieuwe verordening inging. Bovendien gaat het hier om ‘kleinere’ bedrijven tot 1,5 hectare bouwblok. En, toegegeven, de rechter spreekt zich niet principieel uit tegen de staldering.

Toch zou de provincie er goed aan doen om de verdeling van de lasten van de opruiming van het platteland nog eens tegen het licht te houden naar aanleiding van dit vonnis.

Of registreer je om te kunnen reageren.