Commentaar

16 reacties

‘Stop boertje pesten in stadstaat Nederland’

In elk rapport over klimaat, natuur of gezondheid staat wel iets over landbouw. Op een keer is het genoeg.

Het rapport van Natuurmonumenten over afname van insecten is de bekende druppel. Stop met boertje pesten, vragen LTO-bestuurders in een emotionele oproep.

Wat is er aan de hand? Natuurmonumenten meldt dat in twee natuurgebieden het aantal insecten dramatisch is gedaald. En zonder écht harde bewijzen, wordt toch de link met landbouw gelegd. ‘De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt’, zegt Marc van der Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

‘Wat bij de burger blijft hangen, is dat boeren knoeien’

En zo staat in elk rapport over klimaat, natuur, biodiversiteit of gezondheid wel een passage over land- of tuinbouw. Fijn stof, nitraat, residu et cetera; het moet altijd minder, beter of anders.

‘Minder insecten, en hop de landbouw krijgt de schuld. Makkelijk scoren’, reageren de LTO’ers boos. Terecht. De vinger naar de ander verbloemt ook eigen falen. Alsof het natuurbeleid altijd effectief is? In de irritatie speelt ook de nasleep van I&R-fraude en fipronil-affaire. Wat bij de burger blijft hangen, is dat boeren knoeien. Het broddelwerk van de NVWA is uit beeld.

‘Het is duidelijk dat de landbouw veel meer aan storytelling moet doen’

Tegelijkertijd is dit de realiteit. De boer werkt – ietwat sterk aangezet – in stadstaat Nederland. De burger zit dicht op het erf, en bemoeit zich overal mee. Het buitengebied is van iedereen. In de discussie gaat het allang niet meer alleen over feiten; emoties spelen een grote rol. License to produce is geen loze kreet.

‘Erken dat je fouten maakt, maar vertel waar je óók mee bezig bent; voedsel, klimaat en ecologie’

Het is duidelijk dat de landbouw veel meer aan storytelling moet doen. Kijk eens naar de marketingstrategie van bekritiseerde multinationals als McDonalds, Shell, Unilever, of naar de banken. Erken dat je fouten maakt, maar vertel waar je óók mee bezig bent: goede initiatieven op terrein van voedsel, klimaat en ecologie. En eerlijk is eerlijk, soms hangt daar een prijskaartje aan. Dat hoort erbij. Zeg het maar. Niks mis mee.

‘Als LTO daar nu ook eens naar kijkt, dan zetten we écht een stap vooruit’

De vraag is wie die campagne gaat betalen? Samen! Zelfs in de uiterst liberale Verenigde Staten bestaat iets van collectieve heffing voor promotie. Het kan dus. Als LTO daar nu ook eens naar kijkt, dan zetten we écht een stap vooruit.

Laatste reacties

 • ghsmale

  In dit land is er grondhonger,
  en waar valt dat te halen???
  dus de boer heeft het gedaan.

 • Firma Vellenga

  Mensen hebben te veel vrije tijd. Het is bijna een levends invulling om de boeren overal de schuld van te geven. Een goed gevoel voor hun, als verbloeming dat hun leven niet lekker loopt/uitzichtloos is. Laat ze vrijwilligers werk doen bij de groenvoorziening dan dragen ze daadwerkelijk iets bij. Nu schreeuwen ze alleen maar.

 • Maas1

  Het is nog niet te laat, de tijd dringt voordat de schade onomkeerbaar is.LTO en andere pak de telefoon en ga direct met een langdurige promotie campagne direct aan de slag, coördineer een tegenoffensief de kosten van de campagne zijn ondergeschikt. Vertel het eerlijke verhaal wij hebben niets te verbergen!

 • vdHeijkant

  Wel raar, de LTO bestuurders moeten dhr Vullings wakkerschudden om er een blog over te schrijven, en dezelfde LTO krijgt een sneer dat ze er naar moeten kijken, er iets aan moeten doen.

  Maar om er iets aan te doen moet er geld zijn. Dat moet opgebracht worden door de LTO leden. Terwijl iedereen op LTO zwaar kritiek heeft (dikwijls overdreven veel, en ook deels onterecht) en iedereen overal roept dat hij het lidmaatschap op heeft gezegd.
  Dat betekend dat die opzeggers, niet leden en schreeuwers niet meebetalen aan een marketingstrategie. Als al die lui nu eens echt iets gingen doen, meedenken, opbouwende kritiek leveren, in bestuur gingen van LTO, of zelf een belangenorganisatie oprichten.
  En het zou van dhr Vullings een echte goede hoofdredacteur en blogger maken, als hij de lezers daar voor zou uitdagen!

 • Gat

  Moet LTO er wat van zeggen. Die stonden voor afschaffen van quotum te roepen, verdubbelen en groeien. Als jij het niet doet, doe je buurman het. Die hebben alle ellende veroorzaakt. Van tevoren was melkveehouderij enigste veehouderij die gewaardeerd werd, nu is er ook een hetze tegen. En ergste is nu hoor je geen enkele LTO er van dat is niet de landbouw schuld. Tegen boeren durven ze wel, tegen de overheid niks. Als ze Mar hun dik salaris gestort krijgen. Enigste wat ze dan denken, moest melkprijs heel slecht worden, ik heb riant salaris van LTO erbij, me collega lid boer niet, dus die valt eerder om. Dat zijn de ergste die LTO bestuurder zijn. Ik ken er wel enkele, gunnen geen man iets

 • Maas1

  Emotie speelt hoogtijdagen zowel bij boeren burgers en activisten, we liggen met elkaar overhoop, dit moet stoppen.Heffingen hoe beroerd ook wel noodzakelijk, leg je op per kg product.

 • steenderen

  Als calon net over boertje pesten heeft laat hem zelf dan ook oprotten

 • j.h.vonk@home.nl

  Insecten, bijen ... Hebben last van de vele digitale straling hierdoor zijn ze de weg kwijt en gaan dood en sterven uit.

 • alco1

  Hoeveelheid van insecten heeft te maken met luxe.
  In hongerlanden zitten de kinderen altijd vol vliegen.

 • bertusoostrum

  We kunnen ons heel druk maken over alle regels die de overheid ons oplegd. Helaas verbleekt dat bij de hoeveelheid aan regels die we te danken hebben aan melkverwerkers en de (belangenorganisaties).

 • glaasje

  Insecten zat, en tel ze in de nazomer ook!!! het worden er elke dag meer. Maar op die schrale natuur grond van natuurmonumenten wil geen insect huizen. Daarom daar ook geen vogels. Ik denk dat alle insecten in de oostvaarderplassen zitten op de kadavers en laat dat dramatische gebied nu van staatsbosbeheer zijn. Wat zijn ze goed bezig die natuur en milieuclubjes. Wat mogen de insecten - landbouwhuisdieren -vogels, blij zijn dat er boeren en vruchtbare landbouwgrond in nederland is. Maar dat wordt door die groep milieu en natuur clubjes om zeep geholpen.

 • massy

  Laat ze allemaal der gang maar gaan komt het van zelf goed ?

 • agratax(1)

  Vertellen waar je mee bezig bent werkt perfect, als de luisteraar bereid is te Luisteren en na te denken over hetgeen tot hem komt. Helaas is in Nederland momenteel een stroming, die niet wenst te luisteren en uitgaat van Eigen Gelijk.
  Zij hebben milieu en (dieren)welzijn evenals hun financiele gewin tot een geloof verheven en met deze mensen, die helaas door de politiek en pers op handen worden gedragen is discussie onmogelijk. Hier heeft landbouw dan ook weinig van te verwachten. Werk samen met de goed willende kritische consument en vorm met hen een blok tegen de criticasters.

 • Maas1

  @agrotax Ja ongetwijfelt heb je gelijk maar wat wakker dier kan kunnen wij als boeren nog veel beter! Koop zendtijd op radio en tv en zet een op zwepende pro landbouw progamma in de stijgers en geef de scholen de leerstof die waarheidsgetrouw is over de landbouw. Dit zijn we toch min of meer verplicht als landbouw natie. Ook dit gegeven heeft groot onderhoud nodig.Maar ach ik maak me natuurlijk geen illusie!! komt in Nederland toch niets van terecht 😴

 • farmerbn

  LTO moet een soort lode loukie oprichten. Zwamverhalen over de landbouw breed uitmeten in de media. Ngo's en politici die onzin verkopen een lesje leren en klaar staan met een gemene advocaat. Leugenaars hard aanpakken zodat ze het geen tweede keer meer doen.

 • Hilhorst100

  Laat de bekende R bank maar een promotiecampagne voor de boeren beginnen kunnen ze zat betalen van de risicoloze woekerrente die ze aan de boer doorberekenen

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.