Commentaar

8 reacties

‘Sleepvoet verbeteren, niet verbieden’

De sleepvoetbemester hangt al 6 jaar een verbod boven het hoofd. De ammoniakemissie zou te hoog zijn.

Injecteren is de norm, en wie dat niet wil of kan, moet met een sleepslang water toevoegen om de ammoniak in plaats van in de lucht, de grond in te krijgen.

Op zand geldt al lang een verbod, het gaat nu om klei en veen. Harde klei laat zich lastig injecteren en veengrond wil je om andere redenen liever heel laten. Het zijn begrijpelijke bezwaren tegen injectie van drijfmest op deze gronden. De milieuwinst is bovendien maar betrekkelijk.

‘Opnieuw is er protest: alternatieve bemestingsmethodes zijn nog steeds niet beschikbaar’

Het verbod zou eerst al ingaan per 1 januari vorig jaar, maar wegens gebrek aan toegelaten alternatieven volgde uitstel tot, zoals het nu lijkt, eind dit jaar. Maar nu is er opnieuw (terecht) protest: de alternatieve bemestingsmethodes zijn nog steeds niet beschikbaar.

Techniek is er wel

Tijd is niet eens het grootste probleem. De techniek is er op zich wel, er zijn verschillende nieuwe apparaten die allemaal variëren op het thema: mest verdunnen met water. Probleem is de controleerbaarheid. De overheid wil garanties, wat op zich begrijpelijk is. Maar de machinebouwers wachten, ook terecht, op duidelijkheid.

‘Een verbod doordrukken is heilloos, dan liever doorpolderen met de sleepvoetbemester’

Een verbod doordrukken is heilloos. Omdat de sleepslang niet overal bruikbaar is, komt dat neer op het verplichten van de gehate en soms schadelijke injecteur. Liever toch maar even doorpolderen met die sleepvoetbemester.

Laatste reacties

 • frl

  Ik werk nog met stromest en gier, en hier op de kleigrond is het snijden in de grond in de zomer een drama.
  Dat telt voor mij nog meer, bij drijfmest wordt het gleufje nog gevuld maar met gier niet dus nog meer uitdroging.
  Nu laat ik in het voorjaar de put in één leegrijden, maar ik zou de gier ( is al emmisie arm )) liever in kleinere porties met ketsplaat uitrijden (bij regenachtig weer ( anders verbrandig) maar praktijk wordt niet naar gekeken .

 • gjh

  LES 1 nooit in klei grond gleuven maken. Want dan droog de grond uit. Daar hoef je niet deskundig voor te zijn.

 • Frederiqe

  Les 2 in veen ook niet

 • farmerbn

  De overheid moet stoppen met die controleerbaarheid of autoproducenten verbieden om auto's te maken die sneller kunnen rijden dan 120 km per uur.

 • ponthoeve

  op onze zware klei kun je maar een paar keer per jaar echt in de grond bemesten, en dat is vroeg in het voorjaar, in de zomer is de grond zo hard als beton je drukt alles van je machines kapot.
  oplossing: alle mest in het voorjaar in de grond stampen desnoods twee keer in een paar weken. heb je in ieder wel meer vrije tijd in de zomer.

 • hmeindertsma

  Als mest in de grond thuis hoort, dan zou de koe de mest wel begraven.
  En er zijn een paar merken/modellen die met de sleepvoet heel netjes werk maken

 • farmerbn

  Welke merken/modellen zijn dat?

 • hmeindertsma

  @ farmerbn Slootsmid sv of bomech

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.