Redactieblog

8 reacties

‘Robot vervangt bestrijdingsmiddel’

Bestrijdingsmiddelen staat volop ter discussie, hun vervanger is een robot.

Na de neonicotidingessen gaan nu ook diquat en thiram in de vuilnisbak, en het eind is nog lang niet in zicht. Allerlei natuurorganisaties houden de landbouw verantwoordelijk voor de teruggang van alles, ook als niet duidelijk is hoe de relaties nu precies lopen.

CO2-uitstoot

Bij de teruggang van het aantal insecten lees ik dat de neonicodingessen de oorzaak zijn, maar ook de grootte van de kavels, monocultures, grote machines en wat al niet meer. Ik ben het dan ook van harte eens met LTO die vindt dat je landbouw pas ergens de schuld van moet geven als helder is dat de landbouw het gedaan heeft. Sinds ik weet dat vooral verkeer en wonen, en niet landbouw, de CO2-uitstoot veroorzaken, vind ik dat we best wat kritischer mogen zijn.

‘Hoe moet het verder zonder bestrijdingsmiddelen?’

Extra werk

Toch is de vraag niet of de meeste bestrijdingsmiddelen op korte of iets langere termijn verboden worden, maar hoe het dan verder moet. Ik heb al eens eerder gezegd dat een verbod op bestrijdingsmiddelen vooral leidt tot heel veel meer werk. Nog beter selecteren, betere grondbewerking, anders bemesten, meer loofklappen, ziekzoeken, eggen en schoffelen. Allemaal werk.

Artikel gaat verder onder de film.

Slimmere mechanisatie

Vooral in de akkerbouw wordt dat een uitdaging, want met de huidige hoeveelheid arbeid is dat allemaal niet rond te zetten. Op korte termijn kun je denken aan het inzetten van meer Polen, Roemenen en andere goedkope arbeidskrachten, maar tot een duurzame situatie gaat dat niet leiden. Ook goedkope arbeid wordt duur, en los daarvan, je wilt als professionele akkerbouwer niet afhankelijk zijn van het schimmige deel van de arbeidsmarkt. Het antwoord moet en zal komen uit meer en slimmere mechanisatie. Alles wijst erop dat het vooral om robotachtige apparatuur zal gaan. We hebben inmiddels de trekker zonder chauffeur en de gps-gestuurde schoffelmachines en er komt nog veel meer aan. Kijk maar eens op Google als je daar ‘robot’ en ‘arable’ (= akkerbouw) intypt. Of leesBoerderij.

‘Verdergaande mechanisatie leidt tot verdere schaalvergroting’

Grotere bedrijven

De conclusie is dat de kapitaalbehoefte van de akkerbouw sterk gaat oplopen. Gelukkig is het met de financiering van de akkerbouwbedrijven in Nederland niet slecht gesteld. De balanswaarde van de akkerbouwbedrijven is ongeveer € 4 miljoen. Het eigen vermogen € 3,2 miljoen. Er zit dus nog heel wat investeringsruimte om bestrijdingsmiddelen te vervangen door schoffelrobots en andere futuristische apparaten.

Tweede conclusie is dat de verdergaande mechanisatie tot een verdere schaalvergroting gaat leiden. Dit soort apparaten gedijt het best op grote kavels van grote bedrijven, want anders is de investering niet rendabel te maken. Verdere robotachtige mechanisatie kan waarschijnlijk ook beter overweg met rijen- en strokenteelt, iets dat de ecologische kwaliteit ook schijnt te bevorderen. Kortom, de robot komt eraan als vervanger van het bestrijdingsmiddel.

Laatste reacties

 • vink

  Hoor al jaren niets meer van Ruud, de robot om ridderzuring te bestrijden in grasland. Schijnt allemaal nog niet zo simpel te zijn.

 • Jan-Zonderland

  @Vink, nee het is allemaal niet zo simpel. Dirk Striker kletst ook maar een beetje voor de vuist weg. Robots e.d. zouden ooit toepasbaar kunnen zijn voor onkruidbestrijding maar hoe zit het met ziekte en ongedierte bestrijding ? Een robot die alle luizen vangt ? Ook zijn stelleing dat Oost Europese arbeidskrachten goedkoop zijn, bewijst dat hij geen idee heeft hoe het werkelijk zit. En wat robots te maken hebben met schaalvergroting en grote percelen ontgaat mij ook totaal. Wel leuk om te lezen dat de Nederlandse akkerbouw gemiddeld 80% eigen vermogen bezit, geloof er echter niks van. Kortom, weer een aflevering populistisch prietpraat vanachter een bureau op vrijdagmiddag.

 • kleine boer

  @Jan hij rekent met wat hij in de winkel betaald voor piepers en uien 😜

 • alco1

  Dirk bewijst maar weer eens zijn politieke achtergrond.

 • Gat

  Ben benieuwd hoe je onkruid gaat aanpakken in de spinazieteelt.

 • Peerke1

  Mijn robot hebben ze al gestolen en de nieuwe hebben ze vernield.

 • agratax(1)

  Waarom zo moeilijk doen? Teel eenvoudig op water onder dak en de rest maken we in het laboratorium (bv. vlees). Zijn er dan toch nog landbouw grondstoffen nodig importeren we die eenvoudig uit landen waar ze minder angst hebben voor de chemische landbouw. De milieu activisten en klimaat doemdenkers laten liever de armen in de maatschappij nog meer lijden, dan dat ze zoeken naar een acceptabel evenwicht of accepteren dat het klimaat al duizenden eeuwen aan veranderingen onderhavig is. Nee zij gaan uit van het feit dat de mens voor alles op aarde verantwoordelijk is en het hele wereldse gebeuren kan sturen.

 • @agratax(1), niet zo pessimistisch. Moet je eens kijken hoe het er met de auto industrie aan toe gaat. Het begon met de katalysator, dan moet er ABS komen, dan moeten er airbags in. Nu moeten er afstandhoud sensoren in. Allemaal speeltjes die de auto's stukken duurder maakt en hoger brandstofverbruik en dus hogere emissie van CO2. Hoor je de auto industrie hierover klagen. Nee. Die vinden het prima aan een dure auto valt meer te verdienen dan aan een goedkope. En de mensen willen ook helemaal geen goedkope auto. Een oude VWkever kan met huidige automatisering tegen een prijs van rond €2000,- geproduceerd worden. Daar gaat toch niemand in rijden, behalve een uitje in een oldtimer club? De oplossing is niet het wel of niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen. Gewoon zorgen dat produkten die niet aan de eisen voldoen hier niet verkocht mogen worden en niet verkocht gaan worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.