Redactieblog

19 reacties

‘Dolksteek in rug kippenboer’

“Zieke geesten”, zegt Hanna boos als we het hebben over de actievoerders bij een uitgebrande kippenstal in Limburg.

Er kwamen 23.000 kippen om het leven. Erg, heel erg. Dat vonden de actievoerders ook. Ze hielden ter plekke een wake bij een meegebrachte doodskist en legden bloemen. Ook namen ze een minuut stilte in acht.

‘Leven van de boer krijgt een kras’

“Wat zou ik tijdens die stilte graag in die hoofden van de actievoerders willen zien”, mijmert Hanna. ”Zou er één bij zijn die gedacht heeft aan de boer, die de ellende van de brand heeft moeten meemaken? Het waren zijn kippen. Hij heeft ze dagelijks liefdevol verzorgd. En dan verwoest een felle brand de levens van de kippen, maar ook het leven van de boer krijgt een kras. Zou er één bij geweest zijn, die met mededogen aan de boer dacht?”

Actievoeren met oogkleppen op

“Niet op rekenen”, zegt Hans. “Dat doen dat soort lieden niet. Ze hebben actievoeren als doel en doen dat met oogkleppen op. Ze zijn tegen de intensieve veehouderij en die proberen ze op alle mogelijke manieren te bestrijden. Daar past deze wake met doodskist helemaal in. Je moet medelijden met ze hebben en niet boos worden”.

‘De boer ziet zijn kippen verbranden. Dat doet pijn en slaat diepe wonden’

‘Onmenselijk en vals’

“Ik heb medelijden met de boer en zijn gezin”, schiet Hanna nogmaals uit de slof. ”Dat ze ergens op tegen zijn, akkoord. Maar hou dan niet dit soort acties. De boer ziet zijn kippen verbranden. Dat doet pijn en slaat diepe wonden. En de actievoerders wrijven zout in die verse wonden door op deze wijze te demonstreren. Onmenselijk en vals.”

Kwetsende hatelijkheid

Mee eens. Dat mensen de intensieve veehouderij weg willen hebben, is hun goed recht. Boeren moeten ook zorgen dat hun stallen aan de hoogste brandveiligheid voldoen. De meerkosten moet de koper in de supermarkt betalen. Daar moeten de actievoerders zich op richten. Maar niet hun frustratie over de sector op deze wijze botvieren op een boer die diep in de ellende zit. Naast de afschuwelijk dood van zijn kippen is hij ook zijn inkomen kwijt. Deze actievoerders zijn zieke geesten, die de boer nog een dolksteek in de rug geven. Dat is een diepkwetsende hatelijkheid, volgens de encyclopedie.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nl is de weg kwijt wat dat betreft waar was de partij voor dieren toen de dieren op Oostvaardersplassen krepeerden van de honger? Waar is de wake voor die dieren? De honger dood is niet in uur bekeken dat is pas lijden.

 • Noordam2

  natuurlijk is het ook erg voor de boer, zeker als er alles aan gedaan is om brand op grote schaal te voorkomen. Sprinkler? en dergelijke. Was dat gedaan? in dit geval?
  Is de sector er druk mee bezig om dat sector breed te realiseren? omdat er wekelijks schuren afbranden? Worden er regels opgelegd? ik heb mijn twijfels maar misschien kan iemand die wegnemen

 • Noordam2

  kleine boer, ik vind dat een waardeloze reactie

 • Frederiqe

  Gooi ze in de kist dat schorem en zand erover kraait geen haan naar

 • Firma Vellenga

  Noordam 2 stond er ook bij te kijken zeker....

 • Achso

  Ach zolang Nederlanders nog druk zijn met een transgender koe..

 • Bennie Stevelink

  @Noordam 11:18, waarom is dat “een waardeloze reactie”? Niemand kan er toch omheen dat dieractivisten zeer selectief zijn in hun verontwaardiging.

 • kleine boer

  noordam2 dat vind ik nou ook van die van jou. Enig idee wat een sprinkler van effect heeft in een stal voor de dieren nee dus. Ooit van longonsteking gehoord door koud water nee dus ooit van stof explosie gehoord nee dus ooit gedacht aan waar de dieren heen moeten als er brand uit breekt nee dus. Vanaf de zijlijn is alles makkelijk....

 • Bennie Stevelink

  Dit verhaal van Vergaderboer is niet mijn verhaal. Tegenover het verbranden van 23.000 kippen wordt teveel de nadruk gelegd op de boer als slachtoffer. De meeste boeren hebben een brandverzekering die ook inkomensverlies voor een bepaalde periode dekt.

 • Jan-Zonderland

  Als er een domme reactie is hier dan is het die van Bennie wel. Denk je nou werkelijk dat, wanneer de verzekering alles maar vergoedt, het de boer in kwestie verder niks doet ? Hij is wel zeker ook " slachtoffer" in zulk een situatie. Reken maar dat het je niet in de koude kleren gaat zitten als je toko in lichterlaaie staat.

 • Noordam2

  Bennie er zijn 23.000 kippen verbrand en dat heeft niets te maken met schelden op de Oostvaarder plassen en op Thieme van kleine boer. Ik ben zeker geen fan van de activisten of van Thieme, en misschien is een sprinkler wel geen optie maar het stoort mij dat er op het oog niemand sector breed bezig is om het gevaar te minimaliseren, En Vellinga hoe krijg je die opmerking op papier!!!!
  laat zien dat jullie er mee bezig zijn om branden te voorkomen. Te duur?????
  stop dan vandaag nog!!!!!!!!!!!!!

 • Maas1

  @Bennie wat denk je wat er door je heen gaat als je in bepaalde omstandigheden de gas slang uitrolt in de stal om de dieren een zachte dood in te helpen. Of dat je levens werk in een ogenblik van tijd verdwijnt in de vlammen, dan kun je rationeel de kul ophangen dat je daarvoor verzekerd bent, emotioneel zit je als grote kerel te janken,Bennie, hoe zou jij je voelen als morgen jou stal met koeien in de hens vliegt? Denk daar maar eens aan! Wat wel opvalt is dat er verdacht veel pluimvee stallen afbranden......???

 • kleine boer

  Noorddam elec keuren meerdere compartimenten bouwen brandwerende isolatie en de sector is er niet mee bezig? Bij onze koeienstal meerdere deuren gemaakt om ze los te laten maar ik denk werkelijk dat het niet gaat werken een andere weg als gebruikelijk doet vee al bijna niet en of je nog bij de deuren kunt dan en of het slim is ze dan te openen.... hoop 1 ding het nooit mee te maken.

 • Bennie Stevelink

  De verschillende reageerders en ook Vergaderboer begrijpen blijkbaar niet dat het onverstandig is om van de samenleving medelijden met de boer te vragen als 23.000 dieren zijn verbrand.
  Dan kun je niets beter doen dan gevoel voor de dieren tonen en geen gevoel voor jouw zelf te vragen.

 • kleine boer

  sjonge Bennie wat een reactie!! Hoop dat je het nooit meemaakt zelf wat een idee heb jij over de samenleving. Zijn er maar een paar die zo denken de rest van de samenleving snapt de boer nog wel hoor ik woon geen 100m van een woonwijk dus hoor nog genoeg van niet boeren.

 • Maas1

  Mooie fijne reacties van mede boeren, fijn om te constateren dat er boeren zijn die uit hun hard meevoelen en het acceptatie vermogen hebben om met de acie en wake waarbij symbolische de doodskist ten tonele wordt gesteld.Hard verwarmend om koud van te worden!

 • Attie

  kleine boer heeft het goed begrepen!

 • Firma Vellenga

  Natuurlijk is het heel erg dat dit gebeurd. Al die beesten verbrand. Maar in de omgeving is direct de reactie wat de boer allemaal had kunnen doen om dit te voorkomen. Dit terwijl de boer waarschijnlijk op zijn manier wel maatregelen had genomen. Soms kun je iets niet voorkomen maar toch ben je dan weer die vreselijke boer die geld wil besparen ten koste van de dieren.

 • melkveehouder .

  Wat een reacties. Laat ons eerlijk wezen:van de gedachte dat dieren levend verbranden krijg je rillingen op je lijf. Ook de boer in kwestie raakt dit diep in zijn hart. Dit mag niet gebeuren. En natuurlijk moet alles in het werk gesteld worden om te proberen dit te voorkomen.

  Maar om een wake te houden en met een doodskist te verschijnen bij de brandhaard, dan ben je echt ziek in je hersenpan. Dansen op het lijk noemen ik dat. Ronduit verachtelijk om met deze stemmingmakerij te proberen een sector te elimineren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.