Commentaar

7 reacties

‘Boer te makkelijk doelwit voor wie kwaad wil’

De NVWA wil alle controlerapporten van boeren openbaren. Maar daar zijn boeren te kwetsbaar voor.

De groeiende interesse van de maatschappij in de hele voedselketen leidt onder meer tot een toenemende drang om van alles en nog wat te controleren en daarover te publiceren. Een heus leger aan controleurs gaat dan ook dagelijks op pad om inspecties uit te voeren op boerenbedrijven, zo blijkt uit een inventarisatie in de editie van Boerderij van deze week.

Dierenmishandeling

De controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen het vaakst op het boerenerf om te checken of alles volgens de wettelijke regels verloopt. De NVWA komt ook voor de maatschappelijk meest gevoelige zaken, zoals na meldingen van dierenmishandeling. Juist die instantie is nu van plan om alle controlerapporten van individuele boeren openbaar te maken.

Volgens Rob van Lint, inspecteur-generaal van de NVWA, zijn er geen privacybezwaren om resultaten van controles van individuele boeren openbaar te maken. In zijn visie zijn boerenbedrijven dan ook niet anders dan restaurants of scholen, waarvan de controlerapporten ook openbaar zijn.

‘Op zijn zachtst gezegd heeft de NVWA geen geweldige reputatie als zijnde een zorgvuldig en betrouwbaar opererende instantie’

Echter, voor ‘naming and shaming’ moet je wel heel erg zeker zijn van je zaak. Op zijn zachtst gezegd heeft de NVWA geen geweldige reputatie als zijnde een zorgvuldig en betrouwbaar opererende instantie. Dat is bijvoorbeeld wel gebleken rondom de I&R-affaire. In veel gevallen is er helemaal geen sprake van opzet, maar van administratieve fouten door complexe regelgeving en gecompliceerde systemen rondom boerenbedrijven.

Volgens Rob van Lint, inspecteur-generaal van de NVWA, zijn er geen privacybezwaren om resultaten van controles van individuele boeren openbaar te maken. - Foto: ANP
Volgens Rob van Lint, inspecteur-generaal van de NVWA, zijn er geen privacybezwaren om resultaten van controles van individuele boeren openbaar te maken. - Foto: ANP

Gevolgen voor veiligheid van boeren

Is de NVWA zich eigenlijk wel bewust van wat de gevolgen kunnen zijn voor de veiligheid van boeren? Een melding van dierenmishandeling bijvoorbeeld, roept heftige emoties op. Onder de activistische dierenvrienden zijn er dan een aantal die geweld tegen mensen oké vinden als daarmee het dierenwelzijn gediend is. Voor boeren zijn dat gevaarlijke vrienden. Er hoeft maar iets te gebeuren of ze staan op het boerenerf midden op het platteland.

Het duidelijk aanwijsbare, niet te missen boerenbedrijf is een te makkelijk doelwit voor iedereen die kwaad wil.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De NVWA onder aanvoering van de politiek is zich terdege bewust van de gevolgen van dit soort acties. Het is voor hen niet meer dan het oplossen van de stijgende grondprijzen, die iedere uitbreiding van publieke werken kostbaar maken voor de belasting betaler. Grondstoffen voor je voeding kopen in goedkope landen en geteeld door grootkapitaal is en goedkoper en milieu vriendelijker (ze zien de rotzooi niet). Maar bovenal het maakt de rijken nog rijker ten koste van de middenmoot en de echte armen, deze groepen komen steeds dichter op de grens van leven en dood.

 • Jan-Zonderland

  Zolang Willem H. en Volkert vd G. officieel nog steeds niet met hun volledige naam, laat staan adres, genoemd worden, is het volkomen belachelijk te denken dat een boer waar mogelijk iets niet helemaal goed gaat, met naam en toenaam bekend moet worden gemaakt. Die Van is helemaal doorgedraait en moet zo snel mogelijk van zijn functie ontheven worden.

 • Bennie Stevelink

  Uit oogpunt van marketing zou het goed zijn. Hoe meer transparantie hoe beter.

  Uit oogpunt van rechtsstatelijke principes zeer discutabel. Het openbaar maken heeft een schandpaalfunctie en is daarmee een straftoepassing. Deze straf wordt toegepast zonder tussenkomst van een rechter en zonder hulp van een advocaat. De NVWA is in deze tegelijk aanklager, rechter en strafuitvoerder. Het zet de deur wagenwijd open voor ambtelijk machtsmisbruik, willekeur en zelf tirannie.

  Verder gaat de vergelijking met restaurants e.d. mank. Dit zijn vaak BV's, dus rechtspersonen. Overtredingen worden gepubliceerd op naam van de rechtspersoon en niet op naam van de eigenaar.
  Boerenbedrijven zijn zelden een BV. Bij een overtreding wordt de boer als natuurlijk persoon aan de schandpaal gezet en daarmee ook zijn vrouw en kinderen.

 • kleine boer

  Bennie zou toch maar ff snel bv oprichten voor je stopt over paar jaar....

 • Jan-Zonderland

  Zolang Willem H. en Volkert vd G. officieel nog steeds niet met hun volledige naam, laat staan adres, genoemd worden, is het volkomen belachelijk te denken dat een boer waar mogelijk iets niet helemaal goed gaat, met naam en toenaam bekend moet worden gemaakt. Die Van Lint is helemaal doorgedraait en moet zo snel mogelijk van zijn functie ontheven worden.

 • Peerke1

  Dit staat gelijk aan een bevolkingsgroep uitroeien.

 • koestal

  De privacywet is net in werking getreden ,maar die geldt niet voor boeren !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.