Redactieblog

18 reacties

‘Bezinning nodig op regelgeving’

De zorgsector is bezig met het verminderen van regels die de boel ontregelen. Eensgezind verschijnen er rapporten dat het anders moet met de regels in de zorg.

In de krant lees ik dat verplegers iedere 5 minuten moeten opschrijven wat ze doen en dat ze daar een programmaatje voor hebben op hun telefoon die dat automatisch doet. Ons bedrijf zucht ook onder regeldruk, maar gelukkig hoeft de Meiboekhouding maar een keer per jaar en niet iedere 5 minuten.

Maar erger dan de extreme registratie-eisen zijn de dingen die simpelweg niet mogen, ook al zijn ze wel nodig. De gordijnen dichtdoen als de zon er op staat, of een broodje smeren voor iemand die dat niet kan, dat mag een verpleger simpelweg niet doen, omdat het niet in zijn takenpakket zit.

Regelgeving tast bodemvruchtbaarheid aan

Hier kunnen de landbouw en de zorg elkaar de hand schudden. De regelgeving tast de bodemvruchtbaarheid aan. Wij mogen geen drijfmest uitrijden op bevroren grond, ook al kun je dan structuurschade voorkomen. Boeren moeten gedeeltelijk kunstmest gebruiken waar we ook dierlijke mest kunnen gebruiken, terwijl het organischestofgehalte in Nederland achteruit hobbelt. Door regelgeving kunnen we Nederlands digestaat in Duitsland niet meer kwijt, terwijl daar vraag is. Ondertussen lees ik dat mesthandelaren veel overtredingen maken, omdat de ‘fraudeprikkel’ groot is. Je mag regels nooit overtreden.

Geweld is volstrekt onaanvaardbaar

Tegelijkertijd lijkt bezinning op regels in de landbouw mij ook noodzakelijk. Je kunt er nu alleen nog maar voor vluchten naar een ver buitenland. Ik moet denken aan die verplegers die de gordijnen wel even dicht trekken en dat broodje gewoon even smeren.

Hier zie ik wel een verschil met de zorg. Want die 94-jarige die klimt niet uit zijn stoel om agressief te worden tegen de verpleger. Maar bij ons is de toename van agressie en geweld tegen inspecteurs wel een feit. Ik lees dat op een veeverzamelplaats een inspecteur is geschopt en geslagen. Geweld is volstrekt onaanvaardbaar.

Ik hoop dat er naar aanleiding van het NVWA-rapport over controleresultaten ook bezinning volgt op landbouwregelgeving.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Net goed. Men maakt het ook onwerkkbaar💪💪

 • Firma Vellenga

  agressie is natuurlijk nooit goed. Maar zelf laatst ook al spijkers voor de auto gegooid van een Boa. Ik zei jij komt geen meter meer verder op dit bedrijf. Ik weet niet waar dat gevoel ineens vandaan kwam. Gewoon zo klaar met al die mensen die ons vertellen hoe het moet, die voor mijn gevoel nog nooit op een stal gekeken hebben maar wel bevoegd zijn om boetes uit te delen....

 • koeien15

  Agressie soms ook te wijten door gedrag van de controleur!

 • He. firma Vellema ,zo herkenbaar ,de miereneters ,die wel weer een puntje hebben om je de les te lezen , gemiddeld heb ik 7 van die gansjes achter me aan het gakken
  Hoe zal dat gaan ,als de sleepvoet niet meer mag ,2 mannetjes op groene overschoentjes in het weiland kijken of de geultjes diep genoeg zijn ,als je moppert gaje op de bon ,mag je voor de rechter een kinderlijk welles nietes ,spelletje doen ,iedereen wordt er op dat moment voor betaald ,behalve de boer ,wat een land waar dat allemaal maar kan, de klauwhamer ligt naast de trekkerstoel

 • Jan-Zonderland

  @ Vellema, dat is de manier. Gewoon de toegang ontzeggen. Ze komen wel terug, waarschijnlijk met politiebegeleiding, maar als elke boer dat nu doet dan raken die ambtenaartjes wel zo gefrustreerd dat ze mogelijk ook eens gaan nadenken over waar ze mee bezig zijn. Je moet gewoon niet alles meer pikken, beetje (geweldloos) tegengas kan helemaal geen kwaad. 25 Jaar geleden, nog in Nederland, was er ook zo'n ambtenaar die mij wel even zou vertellen waar ik de gasolietank neer moest zetten. Nou niet dus. Na 2 x was hij het zat en heb hem nooit weer gezien. Ook eens een mannetje van het CBS die kwam vragen waarom ik die papieren niet invulde. Mijn antwoord: daar zie ik het nut nie van in. De volgende keer kwam hij met een kopie van een wetsartikel, dat zei dat het toch echt verplicht was. Hij kon het evt wel samen met mijn accountant invullen. Ik zeg dat is prima, als jij de rekening van de accountant betaald. Dat wilde hij niet. Nou dan kan ik verder niks voor je doen. Goedemiddag. Nooit weer geweest en nooit meer de formulieren in de bus gehad.

 • En zo moet dat Janzonderland ,niet bang zijn dat de politie meekomt,want die worden het ook zat als je ze verplicht, gebruik te maken van de hygienesluis , (ook een regel in de wet) enige jaren geleden stond er regelmatig een mannetje te kijken of ik m,n mest we goed aanwendde, toen heb ik hem eens gevolgd ,tot z,n werktijd er opzat en hij naar huis wilde ,belde hij de politie ,want HIJ VOND het HINDERLIJK dat ik hem controleerde , nu weet je ook eens hoe het voeld om bespied te worden ,zij ik tegen hem ,NOOIT MEER LAST GEHAD

 • Bennie Stevelink

  Irene van de Voort heeft een biologische boerderij waardoor ze nog meer regels heeft.

  We leven in een dichtbevolkt land met daar bovenop een zeer hoge veedichtheid. Dan heb je meer regels dan in een land met een veel lagere bevolkings- en veedichtheid. Een oplossing voor de regels kan zijn dat we de veestapel met tweederde inkrimpen.

 • De rede dat ik niet ben omgeschakeld naar biologische zijn de extra regels , je verwordt tot Slaaf van de maatschappij ,waar anderen over je inkomsten en werkmethodes beslissen waar je konstant een ambtenaar achter je hebt lopen die zich machtig voelt omdat hij je kan maken en breken , daar pas ik voor

 • kleine boer

  bennie voorheen was de veedichtheid veel hoger alleen veel minder mauwers. Komt vanzelf keer verandering de ratten en muizen word een keer gigantisch probleem daarna is het verstand bij de dieren vrienden weer terug en word de boer weer meer gewaardeerd.

 • RIEN65

  Altijd leuk om te lezen die verhalen van boeren die controleurs de les lezen of eventjes het erf af helpen. Doet altijd goed aan de bar en op feestjes.
  Maar meestal wordt er niet bijverteld dat dit lompe of agressieve gedrag een financieel staartje krijgt.

  Bij mij mag iedereen komen controleren en ik ga met iedereen het gesprek aan. Ongeacht waar je van bent of voor komt. Deze mensen doen gewoon hun werk of je daar nu mee eens bent of niet.

 • Firma Vellenga

  Wil ik toch wel de volgende vraag in de groep gooien. Wanneer is op een boerderij iets prive en wanneer is het bedrijf? Op een mooie zondagmiddag iets gedaan wat volgends de ambtenaar niet mocht. (Verbranden van takjes in een korf zonder rooster er op) Voor een particulier zou dit iets rond de 260 euro boete zijn. Maar wij zijn een bedrijf dus kwam het al gauw rond de 4000 euro.... Hij vertelde nog wanneer je aan de andere kant van de sloot had gezeten dan was het particulier geweest.... Wij zijn een bedrijf dus moesten de regels kennen. Dus in de spaarzame uurtjes vrije tijd wordt je ook als bedrijf gezien.... Is toch vreemd

 • agratax(1)

  @Beste Bennie. De veestapel inkrimpen zal de regel druk niet doen afnemen. Zoals in het stuk staat in de zorg is de druk net zo erg en in veel gevallen nog zinloos ook. We hebben maar 1 groot probleem in Nederland en wel "De managers en beleidswerkers cultuur" allemaal mensen die hun stoel veilig moeten stellen, hiervoor bedenken ze regels die de wereld veiliger en controleerbaar moeten maken. Precies wat de politiek wil -Macht- en dat levert alleen maar onnodige kosten en frustratie op bij de gecontroleerde en de controleur. Ik noem dit het invoeren van het in Oost Europa teloor gegane politieke systeem, waar controleren van iedereen de hoofdtaak van iedereen was en dit leidde tot een onproductieve maatschappij, die zo is gebleken stuk loopt en waar dan de leiders (top controleurs) met de poet gaan strijken. Kennelijk moet het nog erger worden voor het inzicht komt, dat de werkende klasse zonder al de regels beter kan functioneren dan met de regelberg.

 • Maas1

  @Bennie jou voorstel om te komen tot inkrimping met twee derde van de veestapel had je aanhangig moeten maken bij je achterban en beleidsmakers.Eerst de toekenning van fosfaat rechten afwachten waardoor er vaak meer dan € 1.000.000,- aan fosfaat rechten in de melkvee bedrijven door de overheid wordt gepompt, en dan nu roepen dat de veestapel met 2/3 moet krimpen.Hoe hypocriet kun je denken in eigen zelfzuchtig belang om overige sectoren te laten bloeden voor het eigen gecreëerde stront probleem!

 • Firma Vellinga steld de juiste vraag ,...is het prive van een veehouder , inderdaad even privé als dat van een niet veehouder ,de wet maakt daarin geen onderscheid ,iedereen heeft recht op een ongestoorde priveleefomgeving ,het gezin mag daar niet belast worden , en waarbij geen bordje hoeft verboden voor onbevoegden ,de handhavers misbruiken een grijs gebied .waar ze eisen dat anderen dat niet doen

 • Jan-Zonderland

  @Vellinga, en dan vindt men het vreemd dat die controleurs soms wat minder vriendelijk te woord gestaan worden Aan een hooivork rijgen zou je ze
  @Agratax, in deze ben ik het helemaal met je eens: natuur, milieu en dierenwelzijn is een baantjes machine. En niemand schiet er wat mee op. Oplossing: honger!

 • Jan-Zonderland

  @Rien65, waarschijnlijk doel je in je
  Commentaar oa op mijn "sterke vehalen" in mijn eerdere reactie. M.i. jun je daar niet uit opmaken dat ik mij lomp en/of agressief gedragen heb tegenover die mensen. Je kunt met de juiste argumenten op een fatsoenlijke manier echt wel tegengas geven, danwel voor je rechten opkomen.

 • Bolder01

  Door zoveel regels krijg je dat men in opstand komt,,moest veel meer gebeuren naar mijn beleving, Het zijn zogenaamd banen, maar alleen voor die lamzakken diie alleen moe willen worden in de sportschool ,en de buitenlanders moeten hier het echte werk doen ,die een bijdrage doen voor de economie

 • koestal

  De irritaties gaan tot een grens,daarna kan een mens door het lint gaan. Dat moeten die controleurs ook weten !

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.