Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

‘Alarmisme over insecten’

Het gaat slecht met de insecten. De uitkomst van recent Duits onderzoek toont een zorgwekkende achteruitgang in natuurgebieden.

Ondanks kritiek blijft die conclusie staan, oordeelt een groep Wageningse wetenschappers die er op verzoek van minister Schouten naar keek.

Maar daarmee is niet alles gezegd. Vertaling naar Nederland kan niet zomaar, zo blijkt. Ook zijn de oorzaken van de achteruitgang nog steeds onduidelijk. Kan van alles zijn, van veranderd landgebruik tot klimaatverandering en, inderdaad, pesticiden.

Insectocalyps

Dagblad Trouw heeft het bij monde van de Britse bioloog Dave Goulson niettemin over de ‘insectocalyps’, een uitsterfgolf veroorzaakt door verlies van leefgebied en ‘kwistig gebruik van pesticiden in de intensieve landbouw’. Goulson voorspelt niets minder dan een ‘ecologisch armageddon’ – het einde van de wereld. Volgens hem (en vele andere alarmisten) is driekwart van de voedselproductie afhankelijk van bestuiving.

Valkuil van milieuactivisten

Hij stapt daarmee in een aloude valkuil van milieuactivisten: ze overschreeuwen zichzelf. Insecten zijn weliswaar belangrijk, maar het leeuwendeel van de voedselgewassen bestaat uit windbestuivers en knollen.

En dan nog, tot nu toe is een slechte vruchtzetting bij erwten of koolzaad geen hot item onder akkerbouwers. Die maken zich ironisch genoeg vooral druk over het verbod op neonics.

Dat nou juist is ingesteld om de insecten te beschermen die zij zelf zo broodnodig hebben.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin