Commentaar

4 reacties

‘Supermarkten aanspreken op betalingsmoraal’

Alsof de (te lage) prijs al niet erg genoeg is; de leverancier moet vaak lang wachten op zijn geld.

Het Financieele Dagblad bericht dat de betalingsmoraal van Nederlandse supermarkten in rap tempo verslechtert. De termijn is 2 tot 4 keer trager dan 7 jaar geleden. Reden zou zijn dat de ketens geld nodig hebben voor overnames en introductie van nieuwe formules.

Wie ziet toe op betalingstermijn van 30 dagen?

Het is niet voor de eerste keer dat de betalingstermijn ter discussie staat. Sinds vorig jaar geldt een wettelijke termijn van 30 dagen. Als de termijn wordt overschreden, mag de leverancier een boete van 8% rekenen. Grote vraag is wie hierop toeziet. Volgens het regeerakkoord komt er een speciaal team van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de geschillen in de agro-nutriketen te beslechten. De ACM houdt de boot vooralsnog af, en wijst naar het ministerie van Justitie. De Tweede Kamer eist nu terecht opheldering.

Weliswaar levert een beperkt aantal boeren en tuinders rechtstreeks aan de supermarkten, de betalingsmoraal raakt iedereen. De afnemer, verwerker en handel zal die kosten verrekenen.

Hogan wil termijnen aanscherpen in EU

EU-commissaris Phil Hogan wil in heel Europa naar Nederlands voorbeeld de termijnen aanscherpen. Interessant is daarbij de speciale regels voor bederfelijke waar. De aandacht voor de positie van boeren en tuinders is goed.

Alvast een les: regel de controle op afspraken!

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Zijn handelaren dan toch gelijk te stellen aan het dievengilde? Het lijkt er steeds meer op dat de Oude Grieken gelijk hadden en dat Balkenende zijn uitspraak "Waar is de VOC mentaliteit gebleven" gehoor heeft gevonden bij het supermarkt gilde.

 • John*

  langer wachten op je geld is een concurrentie instrument.. nieuwe spelers aan de leveranciers kant op de markt kunnen het niet veroorloven om lang op de centjes te wachten en nieuwe winkel(keten)s krijgen niet het vertrouwen om 2 of 3 maanden later te betalen. Voor de boer maakt het allemaal niet zoveel uit al moet die rente wel ergens verrekend worden... voor de burger zou het wel goed zijn om weer een eerlijker speelveld te krijgen.

 • .....

  De retail is gewetenloos

 • farmerbn

  Het is heel simpel. De politiek verplicht dat de accountant die de jaarcijfers controleert en goedkeurt , de betalingstermijn ook controleert en goedkeurt. Bij overschrijding van de termijnen geen goedkeuring en dus een probleem voor de supermarkt. Gewoon een flinke straf erop zetten en klaar is kees. Bij mijn kleine franse zuivelfabriek staan de betalingstermijnen gewoon in het jaarverslag met een handtekening van de RA.

Of registreer je om te kunnen reageren.