Redactieblog

13 reacties

‘Randstedeling heeft selectieve neus voor paasvuur’

Vorige week hadden we een prachtig paasvuur in ons dorp. Hele groepen jongeren waren al een poos bezig brandbaar materiaal naar de paasbult te brengen.

Iedereen werkte mee om de hoop brandbaar afval weer groter te maken dan vorig jaar. Een oud gebruik, dat paasvuur. Het is fijn te zien hoe jonge mensen zich inspannen: dat sommigen doeners zijn en andere meer de organisatoren en/of geboren leiders. Het resultaat van hun werk mocht er zijn!

We werden al een beetje opgewarmd voor het grote paasvuur door de heerlijke geur van brandend hout die een dag tevoren uit Duitsland over Nederland waaide. We wonen niet zo ver van de grens en konden dus volop meegenieten.

Dat genieten deed niet iedereen. Want de brandlucht kwam ook in de Randstad aangewaaid. Tot mijn grote verbazing leidde dat tot honderden klachten bij de milieuinstanties. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd ingeschakeld. Dat constateerde dat het de brandlucht van de paasvuren in Duitsland waren. Nou, nou, dat hadden wij het RIVM ook wel kunnen vertellen. Maar goed, de lucht werd gemeten en er werd een verhoogde concentratie aan fijn stof vastgesteld. Mensen die er last van hadden, werd aangeraden hun mond dicht te houden en geen brandlucht in te ademen. In huis dus, met de ramen en deuren dicht. Alle kranten, radio en televisie maakten er melding van.

‘Mensen die last hadden van paasvuren, werd aangeraden ramen en deuren dicht te houden; alle media maakten er melding van’

Wat een poppenkast. Een duur instituut als het RIVM maakt kosten om fijn stof te meten. De milieudienst van Regio Rijnmond gaf extra persberichten uit over het aantal klachten dat ze kregen en de gevaren. En dat allemaal over de brandlucht van paasvuren, die na een dag weer overwaait en na een buitje al eerder is verdwenen.

Randstedelingen kunnen zich beter zorgen maken over het autoverkeer, waarin ze alle dagen verkeren. Daar hoor je ze niet over, want dat tast hun eigen levensstijl aan. Daar moet je van afblijven. Al is het ook tig keer ongezonder dan de brandlucht van een dag paasvuur.

 • Conclusie 1: de Randstedelijke bewoner heeft een selectieve neus.
 • Conclusie 2: onze jongeren zijn wekenlang druk bezig met het opbouwen van een onschuldig paasvuur. Veel stadsjongen hebben niets omhanden, worden hangjongeren en houden de politie aan het werk.

Met dat alles hebben wij boeren steeds meer te maken. De Randstedelijke mentaliteit maakt dat vermeende misstanden met dierenwelzijn op de boerderijen sterk worden uitvergroot. Hier geldt het spreekwoord: men ziet wel de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in eigen oog.

‘De Randstedelijke mentaliteit maakt dat vermeende misstanden met dierenwelzijn op boerderijen sterk worden uitvergroot’

Dit is mijn grootste zorg voor prettig boeren in de toekomst. Randstedelingen die zonder kennis oordelen over een beroepsgroep, de boeren, terwijl zij er geen snars verstand van hebben. Dat is kortzichtig, kwetsend en dom. Vooral tegen dat laatste valt niet op te boksen.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Amen!

 • Vergadervoorzitter legt hier wel de vinger op de zere plek. Hoe zou het zijn als de treitervlogger en rapper Boef samen een paasvuur hadden georganiseerd in hun stad.
  Gebrek aan motivatie lijdt tot hangjongere en vandalisme!

 • Toon van de Koevering

  Eigenlijk zijn de paasvuren, nieuwjaarsvuren en kerstboomverbrandingen die ook in de Randstad gemaakt worden de reinste milieuvervuiling.
  We hebben de mond vol van recycling en milieu maar door deze vuren worden tonnen snoeihout en pallets ongecontroleerd de lucht in geblazen. Met alle gevolgen van dien.

 • Langhaar

  Als Randstedeling vraag ik me af waarom al deze ophef is. Er was in de Randstad helemaal niets waar te nemen en er waren ook geen klachten. Er is alleen melding van DCMR over 261 klachten uit het westen van hun regio. Ik ben ook zeer verbaasd dat hier een zaak van inwoners van de Randstad en boeren wordt gemaakt.

 • Firma Vellenga

  Ben het eindelijk een keer met u eens. U nu???

 • bluemink

  Ze weten helemaal niet dat het snoei afval en hout is van landschaps
  elementen ,die onderhouden worden door boeren waar zij weer van profiteren door betere luchtkwaliteit .

 • er is ruimschoots aandacht besteed aan de "" Vreugdevuren "" op het strand in Scheveningen , maar krijg de indruk dat zoiets weinig bezwaar kent van Den Haag en omgeving .

 • mtseshuis

  Lachen als ze in Den Haag aan de vreugdevuren beginnen te tornen, dan is het huis te klein en breken ze de hele stad af!

 • koestal

  Alle uitlaatgassen van auto,s in de randstad zijn al genoeg ,honderden mensen sterven daar aan longkanker .

 • mr X

  Intellectueel West-Nederland met Groen Links, D’66, SP en VVD wil regeren over Noord, Oost en Zuid Nederland. Mooi niet!!!

 • Bennie Stevelink

  Op paaszaterdag was de hele dag op het radiojournaal te horen dat het RIVM waarschuwde voor mogelijke overlast in de Randstad door paasvuren in Oost Nederland. Op eerste paasdag werd gemeld dat verschillende mensen in de Randstad overlast hadden ervaren door de paasvuren in Oost Nederland. Ze wisten niet dat de paasvuren pas op de avond van de eerste paasdag worden aangestoken. Gelukkig bleken de paasvuren in Duitsland wel op zaterdagavond aangestoken te zijn.
  Zo konden ze zich nog redden uit de blunder.

  Als het journaal op zaterdag geen melding had gedaan van mogelijke overlast was er geen melding binnen gekomen.

 • gerben5

  We sleepen hout uit Amerika voor meestook in kolencentrales en noemen dit groene energie. Tegelijk rijden we duizenden kuubs snoeihout op een bult en steken het in de fik. Wel gezellig met een potje bier er bij maar helemaal kloppen doet het niet

 • jan4072

  @Gerben5. Weet jij hoeveel energie er uit snoeihout komt? Tegen de tijd dat je het versnipperd hebt en op transport naar de energy centrale is de energy inbreng waarschijnlijk al hoger dan de opbrengst in de centrale zelf. Meer technisch verteld. 1M³ snoeihout weegt 100kg met 20%ds. Dit staat gelijk aan 40kg brandhout (20%ds). Maar de energie waarde van twijgen is de helft minder dan van stam hout dus jouw M³ snoeihout staat gelijk aan 20kg goede snippers uit de VS. Nu vind ik dat gesleep met snippers uit de VS ook niks maar snoeihout verzamelen en snipperen en vervoeren is het ook niet waard.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.