12 reacties

‘Nederland is geen veilig land voor zwervende wolven’

De wolf is terug in Nederland, maar is er eigenlijk wel genoeg geschikt leefgebied? Saskia Duives-Cahuzak schetst de problemen die opdoemen – niet alleen voor schapen, maar ook voor de wolven zelf.

Bijna alle zwervende wolven in Nederland zijn gedood door een botsing met een auto. Kan de wolf wel een goede plek vinden in Nederland? Eén wolvin heeft het zwerven door Nederland overleefd. Zij heeft een plek gevonden op een militair oefenterrein in België, veilig omgeven door hoge hekken. Een andere wolf lijkt het vol te houden op de Veluwe. Dat is ook het eerste gebied, waar je aan denkt als leefgebied voor de wolf. Uitgestrekt natuurterrein met volop ‘natuurlijk’ voedsel en waar nodig zijn voorzieningen getroffen om wild en activiteiten van mensen te scheiden.

Natuurlijk evenwicht

Tot dit omdenken ben ik gekomen, na weken van intensief nadenken over de gevolgen van de huidige introductie van de wolf in Nederland. De wolf kan een bijdrage leveren aan het natuurlijk evenwicht. Als vleesetend roofdier kan hij populaties van herten, zwijnen, vossen in toom houden. Maar dan moet hij wel eerst op de juiste plek terecht komen.

‘Hongerend hebben ze zich vergrepen aan 40 schapen en lammeren’

Veiligheidsrisico‘s

De afgelopen weken waren er zwervende wolven op zoek naar een nieuw leefgebied in Nederland. Hongerend hebben ze zich vergrepen aan 40 schapen en lammeren. Je kunt dat vergelijken met mensen, die op reis zijn: even een broodje langs de snelweg. Je pakt wat er voor handen is. Om uiteindelijk als wolf dood te belanden in een wegberm. Niet erg diervriendelijk. Niet voor de schapen, maar ook niet voor de wolf. Weinig aan te verbeteren, omdat we niet weten waar ze zich bevinden. Deze rondzwervende wolven vormen een veiligheidsrisico voor zichzelf en voor alle dieren en mensen, die zich op hun pad bevinden. Denk aan schapen, lammeren, veulens, kalfjes, zoogkoeien, biologische varkens, uitloopkippen, maar ook aan recreatie in het buitengebied: hondjes, joggers, wandelaars, spelende kinderen….

‘dassen overleven ook beter, nadat ze met hekjes afgeschermd werden van wegen’

Waar kan de wolf leven?

In Nederland zijn maar weinig organisaties voor de introductie van de wolf. Ze heten de wolf welkom als hij de grens over wandelt. Laten we eerst eens nadenken over: waar zou een roedel wolven, zonder conflict met de omgeving, kunnen (over)leven? Veluwe, de Drentse heidevelden, militaire oefenterreinen, grote duingebieden? Wolvendeskundigen mogen het zeggen. Want daarna kunnen ze de zwervende wolven vangen en uitzetten in een geschikt gebied, waar genoeg ‘natuurlijk’ voedsel voor de wolf aanwezig is. Terrein afbakenen met een flink hek. De dassen overleven ook beter, nadat ze met hekjes afgeschermd werden van wegen. Eventueel deze terreinen verbinden met afgeschermde corridors en ecoducten. Daarna zullen minder wolven gedood worden in het verkeer en kunnen de onbedoelde prooidieren effectief beschermd worden. Als je weet waar de roedel zich gevestigd heeft, dan weet je ook waar een verhoogd veiligheidsrisico is voor landbouwhuisdieren en burgers. Verder trekt een ingevuld territorium geen nieuwe wolven aan.
Artikel gaat verder onder de foto.

Bijna alle zwervende wolven in Nederland zijn gedood door een botsing met een auto. - Foto: ANP
Bijna alle zwervende wolven in Nederland zijn gedood door een botsing met een auto. - Foto: ANP

Romantisch beeld van de natuur

Blijft 1 prangende vraag over: wat te doen met de jonge wolven? Misschien dat de wolvinnen aan de prikpil kunnen: dan worden er alleen wolven geboren, als dat voor de instandhouding van de roedel noodzakelijk is. Tja, dat is wel weer menselijk ingrijpen. Hier botsen de visies op de komst van de wolf in Nederland. De introductie van de wolf in Nederland, waar nauwelijks draagvlak voor is, kan niet zonder hulp van de mens. Zij die dat wel nastreven, hebben echt een te romantisch beeld van de natuur in Nederland.

Laatste reacties

 • Flepke

  Geen plaats hier voor de wolf. Hij was hier niet voor niets weg.......
  Maar het lijkt wel of de wolf de wilde varkens volgt en dus zullen er nog wel een hoop komen en sterven uiteindelijk door menselijk ingrijpen. Zolang het dieren zijn die aangevallen worden zal het wel mee vallen maar zodra het eerste menselijk slachtoffer een feit is......?!!

 • steenderen

  Is gewoon zielig om hier over te praten. De wolven meteen afschieten en de zogenaamde wolvendeskundigen schiet ook maar af.

 • mts_kuijpers

  Oostvaardersplassen, genoeg plek en voedsel voor een kleine roedel wolven.....
  Is dat geleuter over bijvoeren ook afgelopen.

 • Bolder01

  Heeeeeeelemaal mee eens.. steenderen.. en mts. Kuijpers👍👍

 • witrug123

  Het volk wat die wolven in nederland wil hebben zijn nog grotere rovers dan de wolven zelf.Voor beiden de kogel.

 • agratax(1)

  Oostvaardersplassen is beperkt plaats voor wolven er is NU voer zat, dus de uitbreiding van de populatie zal in rap tempo gaan, tot de grote grazers het hebben afgelegd. Daarna zal de wolf zijn heil zoeken in de polder of beter Amsterdamse bos. Hij zal geen moeite hebben de omheining een hol (tunnel) is zo gegraven. Willen we alle wilde en andere dieren een plaats geven op deze aarde, dan zal de mens behoorlijk moeten inschikken, misschien wel met 50 % of meer krimpen in aantal. Geen prettig idee voor de economen en politicie die alleen maar in GROEI modellen kunnen denken.

 • EMPTAGE

  Zorg dat dieren zich net zoals mensen zo veilig mogelijk kunnen verplaatsen door goede natuurwegen; verbindingen met ecoducten om aanrijdingen te voorkomen.

 • agratax(1)

  @emptage. Zelfs als we dat doen is er nog te weinig ruimte om mens en dier voldoende leefruimte te garanderen. Waarom wensen we met elkaar niet in te zien, dat de aarde vol is, misschien wel al te vol. Het enige waar de mens over praat is "We kunnen wel 9 miljard mensen voeden maar dat dat ten koste zal gaan flora en fauna praat niemand over. Als de voedsel productie voldoende heeft aan de huidige oppervlakte dan komt gebrek aan open ruimte voor dieren, planten en mensen die hun vrije tijd buiten de hoogbouw steden willen door brengen. Laat ik nog maar zwijgen over de andere problemen die zich voor doen bij deze ongeremde groei van de menselijke populatie.

 • husky007

  @agratax(1) je slaat de spijker op zijn kop, men spreekt alleen van groei vd mensheid en economie, dus moet de boer wijken voor natuur en bebouwing en uiteindelijk moet die gemaakte natuur ook weer wijken voor de hebzucht vd mensheid. Als de helft vd mensheid word weggevaagd dan is er weer plek voor natuur

 • koestal

  Ook de weidevogels moeten wijken voor natuur en bebouwing en verkeer

 • koestal

  De wolven zijn niet aan her verkeer in Nederland gewend ,meestal sneuvelen ze in het verkeer

 • wienbemelmans

  hopelijk worden ze zo snel mogelijk dood gereden ,want hier is geen plaats voor de wolf. al die domme praat van die idioten die de wolf terug willen wonen allemaal in de stad . het is te gek voor woorden ik zal in iedergeval niet remmen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.