Redactieblog

4 reacties

‘Lastige uitzondering fosfaatrecht voor vleesvee en knelgevallen’

Duidelijkheid is er nog niet, want Brussel moet nog naar de vrijstellingsregeling kijken.

Vleesveehouders krijgen een vrijstellingsregeling voor fosfaatrechten. Dat is vooral voor zoogkoeienhouders van belang. Voor hun jongvee hoeven ze, onder voorwaarden, geen rechten meer te hebben. Eindelijk, zullen velen zeggen, want ministers Schouten kwam eind vorige week met het nieuws naar buiten. Drie maanden van het jaar zijn daarmee voorbij, terwijl tot nu toe onzeker was hoe de regeling eruit gaat zien. Duidelijkheid is er ook nu nog niet, want de regeling moet nog voorgelegd worden aan Brussel. En dan zijn verrassingen niet uit te sluiten, weten we inmiddels.

Rechten inmiddels verkocht

Bovendien zitten er in de regeling nog wel wat punten die vragen oproepen. Wat als een vleesveehouder zijn rechten inmiddels heeft verkocht, in de veronderstelling dat hij ze toch niet nodig heeft? Terugkopen om voor de vrijstelling in aanmerking te komen?

Sectorplafond

Ander punt is het aantal uitgegeven fosfaatrechten. In de brief waarin de regeling voor vleesvee is aangekondigd staat dat er inmiddels 85 miljoen kilo via fosfaatrechten is uitgegeven in 22.000 beschikkingen. Dat is na toepassing van de generieke korting voor zover van toepassing. Maar nu al net iets boven het sectorplafond van 84,9 miljoen. Bij die 85 miljoen kilo moet nog 0,6 miljoen opgeteld worden die is geraamd voor knelgevallen. Circa 800 gevallen hebben zich daarvoor tot nu toe gemeld.

‘Er is eigenlijk geen ruimte om rechten toe te kennen aan knelgevallen’

Knelgevallen

Er is dus op basis van deze cijfers eigenlijk geen ruimte om rechten toe te kennen aan knelgevallen. Die ruimte kan er nog komen geeft Schouten aan. Bijvoorbeeld omdat een deel van de toegekende rechten straks vervalt vanwege de regeling voor vleesvee. En omdat de werkelijke productie van fosfaat lager uit kan pakken dan nu is berekend op basis van de vee-aantallen en normen in 2015.

Derogatie

Deze week wordt duidelijk of Nederland een nieuwe derogatie krijgt. Als ook de lidstaten die stemmen in het Nitraatcomité de feiten wegen, zou dat moeten lukken. Lukt het niet, dan heeft de veehouderij een nog veel groter probleem. De regeling voor vleesvee en afwikkeling van knelgevallen en honderden procedures is zo al lastig genoeg.

Laatste reacties

 • slagman

  Beste Wim als de vrijgevallen fosfaatrechten van de zoogkoeien weer worden uitgegeven aan de melkveehouder wordt er nog meer fosfaat geproduceert

 • farmerbn

  Als deze kermis in Griekenland zou staan en Nederland zou gevraagd worden erover te oordelen. Wat zou het Nederlandse antwoord zijn? Groen licht of rode kaart?

 • Gat

  Toch raar dat Schouten praat over fosfaat plafond voor melkvee. Zoogkooien tellen niet mee, kan ik nog begrijpen.
  Het geen dat ik niet begrijp is dat heel de kalversector die toch zeker met melkveehouderijen te maken hebben, ook geen fosfaatrechten nodig hebben.

 • farmerbn

  Fosfaatrechten hebben niks met fosfaat te maken. Het heeft te maken met minder melkkoeienen dus minder melk en gelukkige banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.