Redactieblog

15 reacties

‘Jachtgeweer voor de wolven’

De wolf is er, de discussie kan nu alleen nog gaan over wie de kosten ervan draagt.

De afgelopen weken bleek dat er weer een wolf op rooftocht is bij mij in de buurt. Dat is niet de eerste keer, 3 jaar geleden is er eentje heel dichtbij langs gewandeld. Niet dat ik hem heb gezien, maar hij had sporen achtergelaten. Een dag later probeerde het beest een winkel van de Action in Hoogezand te bezoeken, maar hij werd daar geweigerd, en is toen verder gelopen.

Steekproefsgewijze controles

De wolf van vorige week is niet uniek; er zijn geregeld berichten dat er een wolf gespot is en dat er schapen zijn doodgebeten. In dat laatste geval komen er onderzoekers uit Wageningen om DNA te verzamelen, want voor een vergoeding moet wel zeker zijn dat het een wolf was. Geen idee wat dat gedoe kost, Wageningers zijn niet gratis. Ik zou me kunnen voorstellen dat we het andersom doen, dat ervan uit wordt gegaan dat het een wolf was tot het tegendeel blijkt. Mits er een stevige boete aan een valse bingo gekoppeld wordt, kunnen de Wageningers zich dan beperken tot steekproefsgewijze controles.

Foto: ANP
Foto: ANP

De wolf is terug

We hoeven het dus niet meer te hebben over de wenselijkheid van de wolf in Nederland, hij is er al. In de Duitse buurregio Nedersaksen bulkt het van de wolven. Het gaat met name om het gebied zuidelijk van Hamburg, richting Celle, en naar het oosten richting Wolfsburg (waar anders?). Daar zitten minstens 10 roedels in een relatief klein gebied. Die Duitse wolvenfamilies bewegen langzaam onze kant op. Kortom, ze zijn er en er komen er nog meer.

Er was recentelijk een soort van discussieavond over de wolf, in de schaapskooi van Balloo. Naar ik uit de krant vernam, waren de meeste aanwezigen eigenlijk wel positief over de terugkeer van de wolf. Dat past wel in het bredere beeld; veel mensen vinden het wel mooi en spannend dat de wolf terug is. Ik behoor daar niet bij, ik woon op het platteland, en er woont een schapenboer vlakbij.

Wolven kosten geld

De enige vraag die rest is wie er voor de kosten van die beesten opdraait. Voorlopig zijn dat de kosten van de vergoedingen uit het Faunafonds, van de mensen die daar werken, en van de rondtrekkende DNA-verzamelaars. Het Faunafonds vergoedt 100% van de schade, emotionele schade van de schapenhouder en zijn familie niet meegerekend. De discussie loopt echter al verder. Onder meer over de vraag in hoeverre boeren op eigen kosten voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen hongerige wolven. Waken, stroomdraden en hekken plaatsen, opstallen, beesten insmeren met onsmakelijke pasta, ik heb al van alles voorbij zien komen, en het kost allemaal moeite en geld. LTO probeert de vinger aan de pols te houden, maar ik zie gebeuren dat de schade uiteindelijk vooral bij veehouders en andere plattelanders komt te liggen. Als ik jarig ben, vraag ik misschien wel een jachtgeweer.

Laatste reacties

 • husky007

  Goed plan Dirk, helaas als ze er achter komen dat jij een wolf omlegd wordt je zwaar gestraft, want een dierenleven is door de overheid hier meer waard dan van een kind, oudere of welke leeftijd categorie dan ook

 • Er worden honderden schapen en reeën door honden gedood, daar heeft niemand het over, maar die handvol gedode dieren door een wolf zijn direct een probleem. Klinkt niet erg wetenschappelijk, maar meer als een argument van iemand die nog in sprookjes geloofd.

 • Gerd

  De wolf heeft geen natuurlijke vijand, je raakt er niet zo snel vanaf. Hij kan een hek graven of erover springen. Hij gaat ook naar stallen en loopt over de feederway. Hij doodt niet alleen om te overleven ...
  Als hij erin slaagt gooses smakelijk te maken, dan zou hij nuttig zijn (ironie)!

 • Trot

  1232 de enige in deze maatschappij die in sprookjes geloven zijn de gene die denken dat ze natuur kunnen maken alla de oostvaardersplassen maar we hebben geen natuur in ons land alleen mooie groene leefomgeving waar niet voor iedereen plaats is

 • alco1

  @Lokhorst. Als dat zo is komt dat ook heus wel in de media.
  Dus je stelling zal wel duimzuigerij zijn.

 • DJ-D

  @ lokhorst bijtende en bijtgrage honden worden ook gewoon afgemaakt. Dus wat is nu je punt?

 • alco1

  Harry is dus gewoon een placebo.

 • Firma Vellenga

  Laat het beest asjeblieft weg blijven. Onze voor ouderen hadden er al ervaring mee en die waren niet positief. Als we het dan hier over sprookjes hebben laat het sprookje van Roodkapje zich dan maar voorspelen. Wanneer er mensen worden aangevallen zal het wel gauw gedaan zijn met de wolf. Nu ik er over na denk, bloemen plukken in het wild mag ook niet meer. Denk dat dat in Nederland eerder bekeurd gaat worden....

 • gjh

  lokhorst als je niets weet zeg dan niets dan kom je ook niet dom over. De oplossing is gewoon het jachtgeweer.

 • farmerbn

  Het wolvenverhaal gaat uiteindelijk net als bij veel andere knuffeldieren van de dierenmaffia uit de hand lopen. Inderdaad een kind die aangevallen of gedood wordt.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen maar een paar schoothondjes die slachtoffer worden zou wel eens kunnen helpen de sympathie voor de wolf wat te temperen.

 • Dirk
  Beste Jan Zonderland ik denk dat "hopen" onvoldoende is , het wordt eerst een debakel (als bij de ganzen) de schapen boer en zijn gezin moet eerst ten einde raad zijn , daarna wordt het bij Pauw of Jinek besproken en komen Kamervragen ,die beslist dat de provincie er overgaat ,en dan!!!! Mag er worden geschoten o der toezicht van handhavers ,en niet na zonsondergang ,maar dan is het inmiddels 2026 ,en zijn er boeren berecht ,voor het doden van de wolf (met een gasdrukgeweer met warmtekijker €1500 )

 • Rengers

  De komst van de wolf toont aan hoe perfect de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) met de realisatie dit jaar gepland was. Is alleen totaal vernietigd door kabinet Rutte-1 met staatssecretaris Henk Bleker in plaats van veel verstandiger uitstel! Met het vervangend Natuur Netwerk Nederland hebben de sinds 2012 gezamenlijk verantwoordelijke provincies nog geen begin gemaakt met deverbindende elementen. De opvang van de wolf in het netwerk is nu nog jaren uitgesteld. En de boeren zitten met de extra overlast opgescheept en de samenleving met de schadekosten. Dat schrappen van de EHS krijgt hiermee als nog een fiks kostenplaatje.

 • mts_kuijpers

  @alco en @ dj-d, het gaat niet over bijtgrage honden maar honden die schapen opjagen. Ook al lijkt het speels dat de honden achter ze aan rennen. De gevolgen zijn vaak gestresste dieren, kreupelheid, breuken met als gevolg dode dieren of verwerpers.

 • Het beste is dat er binnenkort eens een paar veulens sneuvelen door de komst van de wolf! Want zodra er wat met paarden gebeurt dan is NL te klein zoals je zag in de OVP-discussie!!
  Als Roodkapje binnenkort aangevreten door de wolf wordt gevonden dan zijn de rapen helemaal gaar😇

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.