Commentaar

10 reacties

‘Hou op over die watervoetafdruk’

Water wordt een probleem. Te veel of te weinig, beide gaan meer voorkomen in de wereld. Oorzaken: bevolkingsgroei en klimaatverandering.

Het besef hiervan neemt toe. Daarmee staat ook de landbouw weer eens in the picture. Mensen die bezorgd zijn of het wel goed komt met de wereld, benadrukken graag dat de landbouw de grootste gebruiker is van water. Men heeft het over de ‘watervoetafdruk’ van voedsel. Consumenten worden zelfs al opgeroepen hier op te letten als ze producten kopen.

Een nieuwe studie van het PBL brengt mooi in kaart hoe het wereldwijd zit met dat waterprobleem. Het is inderdaad een alarmerend verhaal: in grote gebieden gaat het echt nijpend worden. De voedselproductie dreigt hier en daar te stagneren door watergebrek.

Maar voor de Nederlandse landbouw is de boodschap juist geruststellend. Hier is water genoeg. En voorzover er soms waterkrapte is, hebben we effectief beleid van onze waterschappen.

Belangrijke les: waterproblematiek is altijd regionaal. Het is krom om actitiveiten die veel water vragen, zoals melkveehouderij, te starten in gortdroge gebieden zoals Californië of Soedan. Maar is er water genoeg, zoals hier, dan is er geen probleem en moet je dat ook niet zoeken. Hou dus maar op over die watervoetafdruk.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Dat wordt dus aardappelen eten in plaats van rijst. Ben benieuwd hoe verantwoordelijk de consument gaat handelen wanneer het menu wordt samengesteld.....

 • farmerbn

  Water is nooit een probleem bij boeren met land. De regen die niet meteen geconsumeerd wordt door de planten gaat verder omlaag naar het grondwater. Boeren die dat oppompen gebruiken eigenlijk hun eigen nog niet gebruikte water. Anders is het voor burgers die meer water gebruiken dan hun tuin aan grondwater heeft geleverd. Deze mensen moeten dus eigenlijk heel stil zijn en zeker geen grote waffel opentrekken naar de boer.

 • el

  Toch worden er veel koeien gemolken in woestijn achtige gebieden, voordeel is de lage (koevriendelijke) luchtvochtigheid, is er genoeg grondwater dan kan men met behulp van irrigatie toch volop voeder gewassen verbouwen!

 • el

 • veldzicht

  15.000 l. water voor 1kg. rundvlees????? volgens die milieu activisten.
  Wacht,als je het regenwater op 1 ha grasland mee rekent om het gras te laten groeien kom je er wel.

 • farmerbn

  Stel dat je 200 kg rundvlees van een ha haalt per jaar. Dat is dus 3.000.000 liter water. Als de runderen weg gaan en er komen 30 weidevogels voor terug dan gebruiken die weidevogels 100.000 liter per vogel per jaar!!!

 • veldzicht

  Dat vind ik een goeie.

 • alco1

  Mensen in de stad worden opgeroepen om niet teveel tuin te beklinkeren of te asfalteren.
  Dit om te voorkomen dat bij hevige regenval de straten niet onder water komen te staan.
  Wij boeren hebben veel land voor de wateropvang wat overstromingen voorkomt.
  Maar nu noemt men het "verspillen".

 • Gat

  We hebben een dampkring, kan geen water in of uit. Kan alleen oneerlijk verdeeld worden over de aardbol.

 • Jan-Zonderland

  Op elke ha in Nederland valt per jaar gemiddeld 7,5 miljoen liter water. Ja dan is de landbouw wel grootverbruiker.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.