Expertblog

7 reactieslaatste update:9 apr 2018

‘Fosfaatrechten boost voor schaalvergroting’

Na goedkeuring van derogatie schoot de prijs van fosfaatrechten omhoog.

Elke dag zijn er wel weer berichtgevingen waaruit de dynamiek in de agrarische sector steeds duidelijker naar voren komt. Ook het laatste rapport van de Rli spreekt klare taal. Gelukkig is de overheid daar niet voor te vangen, maar het is wel een onderbouwd verhaal waar vele burgers en buitenlui van zullen smullen.

Derogatie

En kijk maar eens naar de onzekerheid en het gebrek aan vertrouwen wat er heerst bij de melkveehouders toen de goedkeuring voor de derogatie onlangs naar buiten kwam. De prijs van de fosfaatrechten schoot omhoog. Door dit positieve signaal kon de geplande investering in de rechten toch doorgaan. Voor sommigen om de 8,3% korting weer op te vullen en voor anderen die de geplande groei verder door willen zetten.

‘Verzilvering van de waarde van de fosfaatrechten is toch de druppel geweest’

Eerder stoppen met melken

Wat ook opvalt is dat relatief jonge melkveehouders het besluit hebben genomen eerder te stoppen met hun melkactiviteiten. Het gaat om een grotere groep dan verwacht. De verkoop van hun bedrijf is nog een tweede, maar de verzilvering van de waarde van de fosfaatrechten is toch de druppel geweest die ze hiertoe heeft doen besluiten. Het gebrek aan opvolgers en de strenge eisen, vooral in het Zuiden van het land, knabbelen steeds harder aan de motivatie om nog enthousiast door te boeren.

Impact gezin

Wel een zeer trieste constatering. We weten allemaal hoeveel emoties er voorafgaan, voordat het definitieve besluit valt. In veel gevallen houdt het oude familiebedrijf op te bestaan en dat heeft op meer dan alleen de melkveehouder en zijn gezin een forse impact.

De adviserende rol van de makelaar en taxateur komt daar weer eens heel duidelijk boven drijven. Het hele proces vraagt veel meer dan puur de uitvoering van de processen. De coachende rol zal een steeds grotere rol gaan spelen in onze werkzaamheden.

‘Deze versnelde sanering is in Den Haag vast niet meegenomen’

Schaalvergroting

De fosfaatrechten zijn juist in het leven geroepen om de ongebreidelde groei in de melkveehouderij aan banden te leggen en het dieraantal weer terug te brengen op een acceptabel niveau. Zoals gemeld is de waarde van de fosfaatrechten voor een groep melkveehouders de reden om, weloverwogen, eerder de bijl erbij neer te gooien. Deze versnelde sanering is in Den Haag vast niet meegenomen. Het gevolg is namelijk weer een extra boost voor schaalvergroting. Dat was vast en zeker niet de bedoeling.

Welkome opbrengst

Inmiddels hebben we het eerste kwartaal van 2018 achter de rug. Vele fosfaatrechten in de melkveehouderij hebben inmiddels een andere eigenaar gevonden. Voor de kopers is het weer een forse investering en sowieso een verhoging van de kostprijs. Voor de verkoper is het een welkome opbrengst, wat hen nu weer mogelijkheden biedt om andere wegen in te slaan. Je zou het bijna fosbaatrechten kunnen noemen voor deze groep.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Mooi dat de makelaars blij zijn, gefeliciteerd

 • Jaap39

  Ot en sien in de uitverkoop? Dus toch.

 • gjh

  en zo praten de prijs van fosfaatrechten omhoog, dat zou ik ook doen als ik in zijn positie zat als makelaar. ik hou dit op een commercieel praatje waar niemand iets aan heeft.

 • Peerke1

  Het blijft gewoon lucht en luchtkastelen. Geef mij maar liever goede grond.

 • koestal

  goed voor de makelaars,na de superheffing,waar ze ook goud aan verdiend hebben

 • melkveehouder .

  Waarom stoppen al die jonge melkveehouders? Het NAJK was toch fanatiek voorstander van invoering van de fosfaatrechten? Waarom geen interview in Boerderij met oud -voorzitter Thus ( meen ik) van het NAJK?

  Vanaf het begin heb ik gewaarschuwd voor deze molensteen voor de kweekvijver van melkend Nederland.
  Deze club heeft daarom wat uit te leggen aan de jonge melkveehouders dacht ik zo!

 • John*

  aan quatum zat nog een hoge melkprijs gekoppeld aan fosfaatrechten mestplaatsingsruimte.. ik weet niet wat uiteindelijk beter rekent maar logischerwijs tel je fosfaatrecht + grond bij elkaar op. 2,5 koe keer 8000 euro is 20.000. waarvan 10.000 afschrijfbaar van de winst. ik verwacht dat de prijzen van grasland met 10.000 gaan dalen i.v.m. het tijdperk voor de rechten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.