Expertblog

12 reacties

‘Einde onderdrukking in de voedingsketen nabij’

Het is een gevalletje ‘David tegen Goliath’: de kleine boer die het moet opnemen tegen de grote machtige supermarkt.

Als de boer niet tevreden is met het voorstel van de supermarkt, heeft hij weinig keuze. De supermarkt heeft wel volop keuze: die koopt gewoon in bij een andere boer.

Bovendien zijn de meeste landbouwgoederen bederfelijk. De boer kan niet lang wachten op betere prijzen. Onze boeren móeten oneerlijke handelsafspraken dus vaak wel aanvaarden.

Maar wie de Bijbel kent, weet dat David uiteindelijk heeft gewonnen van de veel grotere Goliath. Die kant gaat het nu ook op met de boeren.

Betaaltermijn maximaal 30 dagen

EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) presenteerde zijn voorstel om oneerlijke handelspraktijken in de voedingsketen aan te pakken.

De voorgestelde richtlijn voorziet in een lijst met verboden oneerlijke handelspraktijken. Zo wordt het bijvoorbeeld verboden voor de afnemer om later dan 30 dagen na ontvangst van de voedselproducten te betalen. Ook mag de afnemer een bestelling niet laattijdig annuleren of later eenzijdig de bepalingen van de leveringsovereenkomst wijzigen. Tevens mag de boer niet worden verplicht te betalen voor voedsel dat door de afnemer niet verkocht wordt. Wanneer ik deze regels lees vind ik het ronduit bizar dat dergelijke praktijken voorheen gewoon geoorloofd waren.

‘Ik vind het ronduit bizar dat dergelijke praktijken voorheen geoorloofd waren’

Oneerlijke handelspraktijken zijn juist in Nederland sterk verweven in de voedingsketen. Nederlandse supermarkten betalen hun leveranciers twee tot vier keer trager dan zeven jaar geleden. Betaaltermijnen variëren van één tot twee maanden, met uitschieters naar drie maanden! Op deze manier speelt de retail honderden miljoenen euro’s vrij voor investeringen. Banken en supermarkten slaan hierbij de handen ineen en komen de boeren `tegemoet´ door regelingen aan te bieden waarbij de bank de betaling aan de supermarkt voorschiet. Uiteraard tegen een stevige rente...

‘Oneerlijke handelspraktijken zijn juist in Nederland sterk verweven in de voedingsketen’

De christendemocratische Ierse EU-commissaris Phil Hogan kwam zijn voorstellen heel gemoedelijk bespreken in de landbouwcommissie van het Europarlement. Dit is zeldzaam want over het algemeen verschillen de meningen onderling tussen de leden van de landbouwcommissie: links, rechts, sociaal, liberaal, groen, conservatief, christendemocratisch en nog een handvol tussenstromingen. U kunt zich voorstellen dat we flink touwtrekken om een compromis.

Landbouwcommissie staat unaniem achter de boer

Maar deze keer was het anders. We staan allemaal achter de ‘David’ in de handelsketen. De boer heeft het immers al moeilijk genoeg met alle regels, verdachtmakingen en verplichtingen.

Tegelijk maakt ook mijn CDA-collega Jaco Geurts in de Tweede Kamer zich sterk om de oneerlijke praktijken in de voedingsketen te stoppen. Ik ben het volledig met hem eens dat supermarkten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten dragen.

Het voorstel van onze EU-commissaris is een goed begin en ik zal er met mijn collega’s in het Europarlement de komende tijd aan blijven werken. Onze ‘David’ zal spoedig een grotere en krachtigere katapult in handen hebben!

Laatste reacties

 • deB.


  Zal tijd worden ook, voordat we bijna allemaal er de brui aan geven!

 • j.verstraten1

  Bijzondere kop van dit artikel.

 • glaasje

  Dit wordt inderdaad druk tijd. Het is ook echt bizar!! Wij als consument moeten onze boodschappen direct betalen en mogen hier ook geen 60 of 90 dagen mee wachten.

 • Jaap39

  We kunnen inderdaad wel wat positief nieuws gebruiken!

 • koestal

  Dus er is eindelijk aangetoond,dat boeren onderdrukt werden ,dus slavernij bestond nog . Dat de politiek dat eindelijk begrepen heeft,maar nu nog onderdrukking met al die regeltjes door de politiek,hoe moet dat nu ?

 • el

  Als er sprake is van overproductie, is het moeilijk onderhandelen!

 • V

  Mooi verhaal maar er wordt geen boer beter van. Er is namelijk zo goed als geen 1 boer die zelf zijn product aan een supermarkt verkoopt.

 • Gat

  Albert Heijn heeft enkele jaren geleden betalingstermijn naar 3 of 4 maanden gezet. In ieder geval maand opgeschoven.
  Als die binnen 30 moeten betalen, is AH failliet. De leveranciers hebben daar de overnames kunnen betalen. En Jumbo is niks beter bezig geweest. Brutale manier van overnames financieren

 • Bolder01

  Eerst zien 'en voelen in de portomonee... het zal er wel op uitdraaien van ze DRONKEN UN GLAS DEDEN UN PLAS EN ALLES BLEEF ZO ALS HET WAS..

 • deB.


  ...stoppen vele collega's. Gaat in rap tempo, dus blijft zeer zeker niet zoals het was!
  Kijkend naar korte en middellange termijn, is zeer zorgwekkend hoe het met de sector gesteld is. Kan ook niet anders met middeleeuwse opbrengstprijzen voor de producent

 • Bennie Stevelink

  De leveringsvoorwaarden zijn communicerende vaten. Ga je op het ene punt extra eisen stellen, moet je op een ander punt met minder genoegen nemen.
  FC had geregeld dat hun leveringen binnen 7 dagen betaald werden. Dat was vastgelegd in de leveringsvoorwaarden. Reken maar dat ze als compensatie genoegen moesten nemen met een iets lagere prijs. Netto schiet je er als boer niets mee op.

  Het enigste wat de boer een sterkere positie geeft is een onderscheidend product wat de supermarkt noodzakelijk in het schap moet hebben staan.
  In dit verband is er maar één maatregel die de positie van de boer echt versterkt: een verbod op huismerken.

 • agratax(1)

  Zolang we ons laten uitkleden door een open markt, die voor onmogelijk ;age kosten schijnt te produceren hebben we weinig kans. Nee zeggen tegen deze praktijken betekent de heren zoeken en vinden een nieuwe aanbieder buiten Nederland of Europa en daarmee schieten we ook geen flikker op. Als we nu eens de vrije markt voor voedsel vaarwel zeggen en over gaan tot een Europese markt waarbij Europese producten in ieder geval voor kosten dekkende prijzen voorrang krijgen. Hiermee is in ieder geval de voedselzekerheid gediend, want de productie in de goedkope landen blijft voor de lokale bevolking en gaat niet met vette winsten naar het rijke deel van de aarde.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.