Commentaar

‘Aandacht nodig voor digitale veiligheid’

Er moet een nationale firewall komen tegen DDoS-aanvallen en andere digitale piraterij. Daartoe roepen beveiligingsexperts op.

Overheid en bedrijfsleven zouden daarin samen moeten werken. De gerichte aanvallen op grote bedrijven en overheidsinstellingen worden steeds groter, de kans op schade neemt toe.

Cyber-criminaliteit

Ook de landbouw is niet veilig voor internetcriminaliteit en digitaal terrorisme. Net als burgers liggen ook boeren constant onder een bombardement van phishing mails en malware. En net als voor iedereen is het een dagelijkse worsteling om wachtwoorden veilig en up-to-date te houden en ze ook nog te onthouden.

Als extra risicofactor is er de toenemende verwevenheid van het web met apparatuur op het bedrijf, via het ‘internet of things’. Dat strekt zich uit van melk- en voerrobot tot bewakingscamera‘s, smartphones en tablets. Die laatste zijn vaak gekoppeld aan managementsystemen. De kwetsbaarheid voor cyber-criminaliteit neemt hierdoor toe.

Veiligheid hoger op de agenda

Het risico beperkt zich niet tot het eigen bedrijf. Verontrustend is de waarschuwing van veiligheidsspecialist Jan Martijn Broekhof dat het boerenerf de digitale opstap kan zijn naar bedrijfssystemen van bijvoorbeeld FrieslandCampina. Je moet er niet aan denken dat grote bedrijven of banken zo platgelegd worden.

De ontwikkelingen gaan sneller dan het risicobesef. Dat mag hoger op de agenda, bij overheid én bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.