Commentaar

6 reacties

‘Pachtbeleid trekt diepe sporen op boerenland’

Het kabinet is aan zet om impasse over geliberaliseerde pacht los te trekken.

De trekker staat muurvast in de modder. Twee andere proberen deze los te trekken; diepe sporen achterlatend in het land. Het beeld doet pijn aan de ogen. De structuur van de bodem is even naar de knoppen. Dit wil geen enkele boer, geen enkele grondeigenaar. De gedachte schiet door het hoofd: pacht. De bollen, míjn bollen, moeten nu van dit perceel; volgend jaar is de beurt aan een ander.

Korte termijn kent andere mentaliteit

Toegegeven, de gedachte gaat kort door de bocht. Er zijn genoeg pachters die met respect de grond bewerken. Het zijn veelal reguliere pachters die investeren in de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. In de geliberaliseerde pacht wint de korte termijn van een investering in de toekomst. De korte termijn kent een andere mentaliteit. De (toren)hoge pachtprijs moet elk jaar opnieuw worden terugverdiend. Vooral de pachtveilingen zijn in deze zin berucht.

Vooruit kijken

Het geschetste scenario van roofbouw is bekend en met het nieuwe groeiseizoen voor de deur verandert er voor dit jaar ook niks meer. Toch is het nu zaak om alvast vooruit te kijken. Het kabinet heeft zijn eerste 100 dagen achter de rug. De speerpunten zijn al wel opgepakt. Er komt ruimte voor andere zaken.

‘De Haagse politiek moet nu een oplossing bieden’

Kloof pachters en verpachters overbruggen

Het kabinet is namelijk aan zet, om een aantal redenen. Kringlooplandbouw en bodemvruchtbaarheid staan als actiepunten in het regeerakkoord genoemd. Het woord pacht komt er weliswaar niet in voor, maar elke adviseur zal dit bij de invulling van beleid influisteren. De overheid is verder ook grondeigenaar/verpachter en gebaat bij behoud van bodemkwaliteit. En er ligt de erfenis van kabinet Rutte IIII. Oud-staatssecretaris Martijn van Dam kreeg van bemiddelaar Sicko Heldoorn de opdracht terug om de kloof tussen pachters en verpachters te overbruggen. De Haagse politiek moet nu een oplossing bieden.

Ingrijpen bij pachtveilingen

De bond van landpachters BLHB vraagt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken – hij is verantwoordelijk voor het Rijksvastgoedbedrijf – alvast in te grijpen bij de pachtveilingen. Andere partijen, hoe andersdenkend ook, moeten aanhaken. Er dreigt anders opnieuw een jaar verloren te gaan.

Laatste reacties

 • koestal

  De pacht is veel te hoog ,pachters hebben nu geen geld om noodzakelijke onderhoudskosten of investeringen te doen !

 • Attie

  Een gedrocht die geliberaliseerde pacht, het speeltje van de belegger, werkt niet voor de boer maar juist tegen!

 • moi !

  De pacht is veel te hoog . mijn vraag is dan ook waarom boeren hier toch in mee gaan?

 • farmerbn

  Je kunt het ook omdraaien. Ga je grond ook zo duur verhuren en ook je gebouwen. Met die jaarlijkse geldstroom huur of koop je elders in Europa tien keer zoveel land.

 • Mbmb

  Er klopt gewoon iets niet in het systeem; reguliere pacht met veel bescherming en een relatief lage prijs, en liberale pacht zonder enige bescherming en met belachelijk hoge prijzen. De belegger profiteert en vult de zakken, de boer is overgeleverd aan de grillen van de markt en heeft geen enkele onderhandelingspositie.

 • koestal

  armoede bij de pachters,wettelijke kaders dwingen de pachters om veel te betalen ,geen geld meer om investeringen of onderhoud te doen,ook de banken doen moeilijk,een voorbeeld is de boerenstand op Kampereiland,de gemeente gaat voor de hoogste prijs !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.