Commentaar

16 reacties

’Onophoudelijk gebeuk tegen veehouderij’

Het lijkt een onophoudelijk gebeuk tegen de veehouderij. Na de ‘misstanden’ van Varkens in Nood klinkt nu de onheilstijding van de zelfverklaarde ‘Eerlijke Bankwijzer’.

Nederlandse banken investeren volgens deze portal vele miljarden in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dierenwelzijn staat in het rijtje thema’s tussen wapens, klimaat, mensenrechten en gendergelijkheid.

‘Eerlijke Bankwijzer: de term ‘eerlijk’ is hier anders ingevuld dan in overleg mét het bedrijfsleven zou zijn gebeurd

Eerlijke Bankwijzer is een samenwerkingsverband van vakbond FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam, Pax en World Animal Protection. De term ‘eerlijk’ is hier op zijn minst anders ingekleurd dan in een gezelschap mét bedrijfsleven. Snijdt de kritiek hout? Vooropgesteld dat misstanden altijd verwerpelijk zijn; bedrijven die opereren binnen de wettelijke kaders valt niets te verwijten. Het simpele feit dat de organisaties deze regels niet ver genoeg vinden gaan, heeft niets met eerlijkheid te maken.

‘Met name Rabobank krijgt ervan langs’

Volgens de bankwijzer zit het qua beleid doorgaans wel goed bij de banken, maar schort het vooral aan de uitvoering. Met name Rabobank krijgt ervan langs, maar ook ABN Amro en ING gaan niet vrijuit.

Eerlijke Bankwijzer gebruikt termen als plofkip, dierfabriek en kooivarken. Dit is activistische taal. De vraag is hoe de consument deze ‘geframede’ retoriek plaatst. Het tast de geloofwaardigheid van een écht eerlijke bankwijzer in ieder geval wel aan.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Och ja Oxfam, dan weten we genoeg. Dat is de nieuwe moraal waar naar moeten leven. Lang leve de ontzuiling.

 • ghsmale


  Tegen elke sector kun je wel aantrappen
  De vijf wijzen van bankwijzer, die zijn goed bezig.
  dus niet.

 • Peerke1

  Zeg kijk naar de mensen ja onze eigen broeders en zusters die verkracht en geterrorizeerd worden en als slaven gehouden worden in ontwikkelings landen. Ja doe daar a.u.b. iets aan. Dan leven onze dieren in een Paradijs.

 • Almagro

  Je kunt de banken van alles beschuldigen maar seksueel misbruik van minderjarigen zoals bij Oxfam gebeurde heb ik nog niet langs zien komen.

 • agratax(1)

  Stel de banken worden hiermee afgeserveerd door het publiek. Waar halen zij dan hun Hypotheken vandaan? Hypotheken die ze eerst moeten Afkopen tegen zware boetes. Geld deze nieuwe aanval alleen op Nederlandse veehouderij die door Nederlandse banken van geld worden voorzien? Of wordt het een mondiale aanval op veehouderij? Dan zie ik de honger nog niet de wereld uit gaan, nee dan wordt het eerder nog meer monden die gevuld moeten worden door de rijke anti landbouw groeperingen. Want reken maar dat de meeste actievoeders niet bij de Voedselbank lopen, maar eerder bij een duistere bank op een nog duisterder belasting paradijs.

 • pinkeltje

  Volgens mij investeren ze ook in milieubelastende scheepvaart, automobiel industrie, luchtvaart, zijn ze sponsor van allerlei evenementen die ook weer de nodige milieubelasting met zich mee brengen, zoals wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. En ze investeren in het omzetten van landbouwgrond in woonwijken en industrieterreinen. Ook niet zo best voor de biodiversiteit. Zie de problematiek rond de kwijnende populatie van de huismus. Hoe braaf gaan de banken binnenkort allemaal ineens worden?

 • agd2

  En de soyabonen die gebruikt worden voor de kauwgum shnitsels van de vegetarische slager waarvoor misschien ook wel boompjes gekapt zijn hoe is het daarmee.Gelukkig zijn er nog koeien en varkens die de soyaschroot tot heerlijk voedsel omvormen. Dus zonder veehouderij geen duurzaam vegetarisch voedsel.

 • jfvanbruchem1

  we moeten het gewoon voor kennisgeving aannemen.

 • veldzicht

  Bepaalde groeperingen(grachtengordel) en milieu en dieractivisten beuken en trappen naar de veehouderij,zelf woon ik tussen grote steden en kom die mensen ook regelmatig tegen,maar die denken helemaal niet zo negatief over de veehouderij of ze halen hun schouders er over op en vinden het op zijn minst sterk overtrokken ,een uitzondering die om het milieu of dierenwel geen zijn of minder dierlijkeproducten kopen .

 • alco1

  Ze konden al vele jaren ongestoord hun gif verkondigen zonder ook maar enige tegenspraak. Dan gaan ze er zelf in geloven.
  En dat allemaal oogluikend toegestaan door onze belangenbehartiger.
  Zij hebben nu eenmaal de gemakzucht het onderwerp niet teveel aandacht te geven.

 • new kids

  Nou Jan Vullings, als u nou es met Joost mee reist naar de show van Eva Jinek en haar eens verteld met welk een oneerlijke situatie wij van doen hebben in de landbouw voor wat betreft het bovenstaande u geschreven hebt dan bewijst u ons een grote dienst.
  Het is mooi dat u het hier schrijft maar wij worden er niks beter van, want het gaat over ons en alleen landbouw en landbouw-gerelateerd leest dit.
  Als optie kunt u ook na de zomerstop Twan Huijs proberen, succes.
  Groetjes aan Eva.

 • Misschien ook goed om eens te kijken of er iets waar is van de kritiek in plaats van blind terug meppen?

 • Mbmb

  We moeten op zoek naar naar vooral jonge mensen uit eigen kring die het in zich hebben om een media offensief te starten, de social media beheersen en het goed kunnen vertellen. Niet langer op een defensieve manier, want we weten onderhand wel dat dat niet aanslaat. Van die meelullende types als Marc Calon kunnen we wel missen; we verliezen steeds meer. Het moet beter, veel beter en misschien ook wat aanvallender, met georganiseerde acties waar we allemaal aan mee kunnen doen. Wie kent geschikte personen?

 • veelust

  Team Agro.nl , allemaal steunen

 • mtseshuis

  Inderdaad, volgas voor TeamAgroNL

 • koestal

  Vooral Oxfam doet het goed

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.