3 reacties

‘Laat boeren runderen in natuurgebieden verzorgen’

De Oostvaardersplassen moeten opnieuw worden ingericht. Een combinatie van landbouw en natuur met boeren aan het stuur is veel beter dan de huidige situatie, aldus Jaap Majoor.

De natuurinstanties laten de dieren in de Oostvaardersplassen nu aan hun lot over. De sterkste dieren overleven en de jongere en zwakkere dieren moeten maar door hongersnood doodgaan. Een verschrikkelijke, langzame dood die je zowel een mens als een dier niet toewenst. Ook de dieren die het overleven, hebben verschrikkelijke honger.

In de zomer veel dieren nodig

Ik snap de natuurorganisaties wel. Om de gewasgroei in de zomer de baas te kunnen, hebben zij veel dieren nodig. Immers, de Oostvaardersplassen en zo nog veel meer natuurterreinen, zijn ‘gemaakte natuur’ op zeer vruchtbare grond. In de zomer groeit hier heel veel gras en daarom hebben zij in de zomer veel dieren nodig om de grasgroei bij te houden. Deze dieren hebben in de winter een voedseltekort, want dan groeit er niets.

‘Staatsbosbeheer intensiever dan menig boer’

In het nieuws wordt gezegd dat krap een derde van de populatie grote grazers nu doodgegaan is. Dat zijn 1.700 dieren. Het gaat om de zwakke dieren, zegt Staatsbosbeheer; die vormen dus een derde deel van de gehele veestapel. Let wel: de Oostvaardersplassen zijn totaal 5.600 hectare groot. Daarvan is zeker de helft water. Dus zo’n 2.800 hcetare is vaste grond. Drie keer 1.700 grote grazers, was totaal voor de hongersnood 5.100 dieren. Het gaat hier dus om 1,82 grote grazer per hectare. Staatsbosbeheer is intensiever dan menig boer.

De Oostvaardersplassen moeten meer een combinatie van landbouw en natuur worden, vindt Jaap Majoor.
De Oostvaardersplassen moeten meer een combinatie van landbouw en natuur worden, vindt Jaap Majoor.

Lijdensweg

Wat is nu beter voor de natuurorganisaties? Ze kunnen zo doorgaan, met als gevolg dat de dieren elke winter weer opnieuw een lijdensweg van honger moeten doorstaan. Met het vlees wordt niets gedaan. Ze kunnen ook onze boeren de kuddes laten beheren. Zij verzorgen de dieren wél in de winter. Dus de dieren worden goed verzorgd en gevoerd in de tijd dat er te weinig voedsel is. Bovendien krijgen wij als consument zuivel- en vleesproducten en de dieren hebben een goed leven. Iedereen blij, lijkt mij. Als ik dier was, wist ik het wel. Ik koos voor de boer. Ik weet zeker dat de boeren het ook verschrikkelijk vinden wat in de natuurgebieden nu gebeurt.

‘Laat de natuurbeheerders met de boer om tafel gaan voor een goede en blijvende oplossing’

Als wij als burgers een meldpunt maken waar de boeren kunnen opgeven dat zij voedsel willen schenken voor deze beesten, weet ik zeker dat veel boeren hier gehoor aan geven. We kunnen daar natuurlijk geen gewoonte van maken. De verantwoordelijkheid blijft bij de natuurbeheerders. Laten zij met de boer om tafel gaan voor een goede en blijvende oplossing.

Elk jaar opnieuw

Over de toekomst is een discussie nodig. Elk jaar opnieuw zullen de dieren in de winter honger hebben. Zijn dergelijke goede gronden wel geschikt als natuurgebied? Is het maatschappelijk verantwoord met de toename van de wereldbevolking en afname van de landbouwgronden, om met deze zeer vruchtbare gronden niets te doen?

We moeten met elkaar om tafel gaan en proberen deze terreinen opnieuw in te richten met landbouw in combinatie met natuur en dan de natuur ook door de boeren laten beheren. Want het is een vreemde situatie: als een natuurinstantie zoveel grootvee-eenheden per hectare houdt noemen we dat natuur, maar als een boer zoveel koeien per hectare heeft, wordt hij gezien als vervuiler.

Laatste reacties

  • wruiten

    goed verhaal Jaap

  • John*

    landbouwgrond omzetten naar natuurgrond is dus eigenlijk ook een groot probleem.. alleen de armere gronden komen daarvoor in aanmerking..

  • Jan-Zonderland

    Dat is ook geen oplossing want dan wordt het gewoon een boerenbedrijf. Men zal toe moeten geven dat het hele project mislukt is maar dat zal niet gebeuren. Het is een stokpaardje van dhr Vera ism Staatsbosbeheer. Zij willen hiermee aantonen dat ze goed zijn voor de natuur in Nederland. En dat blijven ze volhouden. Het moet uithuilen, puin ruimen en opnieuw beginnen worden. Dwz inpolderen en de grond voor andere doeleinden gebruiken. Het hele gebied heeft nu ook geen functie voor het publiek want je mag er niet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.