Redactieblog

‘In hoeveel jaar varkens- en pluimveerechten afschrijven?’

Er is onenigheid over de afschrijvingstermijn van varkens- en pluimveerechten.

De agrarische accountantskantoren en de Belastingdienst zijn het weer eens niet eens. Dit keer over de afschrijvingstermijn over varkens- en pluimveerechten die in de afgelopen jaren zijn aangeschaft.

Erg jammer dat men het niet eens is. Want waar gaat het nu over? Alleen een – in de meeste gevallen geringe – verschuiving van de winst. Want dat de rechten afgeschreven kunnen worden, daar bestaat geen verschil van mening over. Terecht natuurlijk. Als een ondernemer investeert in dit soort ‘vergunningen’, dan moeten deze kosten ten laste van de winst komen. Het is alleen de vraag: in hoeveel jaren?

Hoelang werpen dierrechten hun vruchten af?

Afschrijven moet fiscaal technisch over de gebruiksduur van een bedrijfsmiddel met een maximum van 20% per jaar. Dus ook in dit geval is het de vraag hoelang deze dierrechten hun vruchten afwerpen in de onderneming. En dat is niet duidelijk. Tot en met het jaar 2016 waren er afspraken gemaakt in de landelijke landbouwnormen. Er kon 20% per jaar worden afgeschreven.

Maar nu blijkt dat de dierrechten langer meegaan; tot 1 januari 2027 volgens onze minister van landbouw Carola Schouten. En dat heeft gevolgen voor de afschrijvingstermijn. Niet meer afschrijven in 5 jaar, maar afschrijven in 10 jaren. En dat geldt volgens de fiscus niet alleen voor de dierrechten die dit jaar worden aangeschaft, maar ook voor de varkens- en pluimveerechten die in de afgelopen jaren zijn aangeschaft. De afschrijvingstermijn voor deze ‘oude’ dierrechten wordt dus ook verlengd.

Mag overheid afschrijvingstermijn zomaar aanpassen?

En daar valt best wel wat voor te zeggen. De in het verleden aangekochte dierrechten behouden langer hun nut. En daardoor moet de afschrijving ook toegerekend worden aan deze langere termijn. Economisch en fiscaal gezien klopt deze redenatie als een bus.

Maar zo eenvoudig ligt het niet. De Belastingdienst heeft namelijk in eerdere jaren in de landbouwnormen het standpunt ingenomen dat er 20% per jaar afgeschreven mocht worden. Nu blijkt achteraf dat deze afschrijvingstermijnen te kort zijn geweest. Mag de overheid zomaar de afschrijvingstermijnen aanpassen? De accountantskantoren vinden van niet. Afspraak is afspraak.

Hopelijk leidt deze discussie niet weer tot ellenlange proefprocedures waardoor jarenlang niet duidelijk is hoeveel er per jaar afgeschreven kan worden.

Afschrijven van dierrechten kan. Ook van die in het verleden zijn aangeschaft. Het blijft nu alleen onduidelijk in hoeveel jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.