Redactieblog

13 reacties

‘GroenLinks stemmen uit liefde’

De gemeente gaat over veel zaken die belangrijk zijn voor het boerenbedrijf, ga dus stemmen.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Langs de wegen staan borden van partijen die zetels hopen te halen. Een ervan staat bij ons thuis in de voortuin, vastgeknoopt aan de vlaggenmast. En er zit een groot affiche op het keukenraam, zodat we eten koken in de schemering. Ik ga GroenLinks stemmen, ook al heb ik niets met die partij. Ik doe het uit liefde, want mijn partner staat op de lijst, en liefde maakt blind.

Ze zal vast een goed raadslid zijn, met alle aandacht voor de kleine dorpen en met een verstandige kijk op de landbouw. Stem dus nummer 5 van lijst 5, maar alleen als u in Aa en Hunze woont. In Ommen zou u bijvoorbeeld uitkomen bij Gerdinand Nijhuis van D66, nummer 5 van lijst 5. Of bij Mandy Beks van de Partij voor Jong en Oud als u in Heeze-Leende mag stemmen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Gemeenteraadsverkiezing doet ertoe voor de landbouw

Voor de landbouw doen gemeenteraadsverkiezingen er zeker toe. De gemeente gaat over bouwaanvragen, niet alleen voor stallen, ook voor zonneweiden en windmolens. Maar ook over jakobskruiskruid in de bermen, over vergunningen voor feesten, en over wegonderhoud. Feitelijk over de zaken waar u als boer het meest direct mee te maken heeft.

‘GroenLinks is vooral een stadspartij met romantische ideeën over landbouw’

Bij dat soort onderwerpen zult u niet zo gauw bij GroenLinks uit komen, behalve in Aa en Hunze natuurlijk. Want doorgaans is GroenLinks meer groen dan links. Wel is de partij ooit ontstaan uit linkse partijen. En met links bedoel ik echt links, tot de Communistische Partij aan toe. Daar is echter weinig meer van over, het is vooral een stadspartij met romantische ideeën over landbouw. En omdat romantische ideeën niet werken, en geen redelijk inkomen opleveren, hebben de meeste boeren er weinig bij te zoeken. Uitgezonderd bij nummer 5 van lijst 5 in Aa en Hunze natuurlijk.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Langs de wegen staan borden van partijen die zetels hopen te halen. "De verkiezingen raken het boerenbedrijf direct, ga dus stemmen." - Foto: ANP
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Langs de wegen staan borden van partijen die zetels hopen te halen. "De verkiezingen raken het boerenbedrijf direct, ga dus stemmen." - Foto: ANP

Verkiezingsdebatten

Ik ben de afgelopen weken een paar keer bij verkiezingsdebatten in mijn gemeente geweest. Het is een plattelandsgemeente, met in het veenkoloniale deel veel landbouw, en voor de rest recreatie, toerisme en wonen als de belangrijkste economische dragers. Toch ging het daar in de debatten niet over. Het ging vooral over meer bedrijventerrein, over het aantal straatlantaarns en over glasvezel. Nu is een goede breedbandverbinding ook voor de landbouw van levensbelang, maar bedrijventerreinen en straatlantaarns zijn niet per se bevorderend voor landbouw en toerisme.

Drenten houden niet van ruzie

Merkwaardigerwijs probeerden de partijen het onderlinge verschil zo klein mogelijk te laten lijken. Ze willen allemaal samen met Gemeentebelangen – de grootste – wethouders leveren voor het nieuwe college, en dan moet je vooraf geen ruzie maken. Daar komt bij dat het bijna allemaal Drenten zijn, en die houden niet van ruzie. Ik kan voor deze ene keer dus veilig GroenLinks stemmen, uit liefde, niet uit principe.

Laatste reacties

 • Vhouder

  getrouwd met een van groen links nee dan liever vrijgezel

 • fietskip

  groen links stemmen betekent de economie om zeep helpen, zelfs uit liefde.

 • Sjefo

  Strijker past naadloos in het rijtje Cees Veerman en Herman Wijfels ,welliswaar een maatje kleiner, lang hebben deze heren aan de agrarische knoppen mogen draaien om deze vervolgens te verloochenen .
  Het heeft toch iets huichelachtigs vind je ook niet

 • wmeulemanjr1

  Dhr. Strijker had altijd zo zijn eigengereide mening, maar als zijn partner op de lijst staat is het ineens geen mening die ergens meer toe doet, blijkbaar heeft ie niks meer te vertellen thuis...

 • alco1

  Zo dat is nu dus duidelijk!

 • DJ-D

  Dirk als je partner maar niet Rik Grashoff is.

 • .....

  Zucht, natuurlijk , op een Universiteit werken betekent Groen Links stemmen

 • melkveehouder .

  @Stefo, je verwoord het treffend. Groen Links is de bliksemafleider, maar het groen rechts van Cees Veerman en Herman Wijffels stemt in met het gewenste beleid en verloochent de agrarische achterban die hoopvol in afwachting is. In debatten floreren ze door hun aantijgingen met 'fluwelen aanpak'. Breed uitgemeten in de agrarische vakbladen die met selectieve informatie de lezers in een bepaalde richting stuurt. Een van de weinigen die ik als oprechte belangenbehartiger voor de landbouw zie is Elbert Dijkgraaf van de SGP. Goed thuis in de materie, uitstekende dossierkennis en wars van electoraal belang. Ik zeg dit zonder een politieke voorkeur uit te willen spreken voor deze partij, maar wel uitdrukkelijk als de naar mijn mening meest oprechte en gedegen pleitbezorger van de landbouw. En juist daarom doe ik mijn petje voor hem af.

 • alco1

  @melkveehouder. Daar kan ik ook in meegaan.

 • jfvanbruchem1

  liefde is blind.

 • H.Grotenhuis1

  Links lullen, rechts vullen. Nagenoeg geheel WUR stemt GL, dus hij past in het rijtje. Alle blogs van DS nog maar eens in deze context herlezen.

 • .....

  Ja klopt @melkveehouder , die Cees Veerman en Herman Wijffels beide CDA
  zijn de grootste vijanden van de gangbare landbouw. Als gangbare boer heb je niets meer bij het CDA te zoeken

 • moi !

  Wij als boeren moeten niet blind zijn .We zijn eigenlijk op het verkeerde been gezet. Het neoliberale gedachte gang kent steeds meer vraagtekens. Het is niet vol te houden . We kunnen feitelijk wel groener werken maar dan moeten we ook een groene prijs hebben. Daar hebben wij de overheid en consument bij nodig.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.