Expertblog

4 reacties

‘Macron is sleutel tot succes nieuw GLB’

Vorig weekend bezocht de president van Frankrijk, Emmanuel Macron, de Internationale agrarische beurs (Salon de l‘Agriculture) in Parijs.

Richting de boeren komt hij met een duidelijke boodschap: er moet in de Franse landbouw een omslag worden gemaakt naar een moderne en duurzame sector. Om deze omslag kracht bij te zetten, houdt hij zich aan zijn verkiezingsbelofte om € 5 miljard in de land- en tuinbouw te investeren. Hij wil dat de landbouw zich beter binnen de gehele keten organiseert en dat boeren minder afhankelijk zijn van directe inkomenssteun. Tevens roept hij hen op om te stoppen de schuld bij een ander neer te leggen en ervan uit te gaan dat de overheid met geld over de brug komt, wanneer de landbouwprijzen laag zijn. Daarbij verwijst hij naar protestacties van boeren in Frankijk, die al ruim een maand aan de gang zijn.

Macron op de Internationale agrarische beurs (Salon de l'Agriculture) in Parijs. Foto: EPA
Macron op de Internationale agrarische beurs (Salon de l'Agriculture) in Parijs. Foto: EPA

Geen gemakkelijker opgave

Ik ben blij met deze uitspraken van Macron, maar besef me ook dat het geen gemakkelijke opgave voor hem is. Voor veel boeren in Frankrijk is de directe inkomenssteun uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) noodzakelijk om in het levensonderhoud te voorzien. Dat terwijl het beschikbare landbouwbudget juist geïnvesteerd zou moeten worden in het bedrijf om ook in de toekomst gezond te blijven. Tot op heden is Frankrijk, de grootste ontvanger van landbouwgelden uit Brussel, altijd een groot tegenstander geweest van grote hervormingen in het landbouwbeleid. Toenmalig president Sarkozy oefende in Brussel grote druk uit om het landbouwbeleid zoveel mogelijk bij het oude te laten.

‘Landbouwminister Stéphane Travert gaf aan dat Frankrijk nog steeds voorstander is van een sterk GLB, inclusief de directe inkomenssteun’

Ontwikkelingen in Frankrijk volgen

Frankrijk zal een cruciale rol spelen in de besluitvorming rond een nieuw Europees landbouwbeleid. Het is daarom zeer interessant de ontwikkelingen in Frankrijk te volgen. Vandaar dat ik een paar dagen later zelf ook de SIA heb bezocht en een gesprek had met de Franse minister van Landbouw: Stéphane Travert. Ik vroeg hem hoe het gemeenschappelijk landbouw beleid Frankrijk zou kunnen helpen bij de door Macron gewenste omslag. Hij gaf aan dat Frankrijk nog steeds voorstander is van een sterk GLB, inclusief de directe inkomenssteun. Daarbij houdt hij allereerst nog vast aan het oude, maar liet ook blijken dat de concurrentiepositie van de boer moet worden verbeterd. “Competition is not a bad word.”

Wat dat concreet betekent en hoe de beloofde € 5 miljard zal worden besteed, werd me helaas nog niet duidelijk. Jammer, want daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Niettemin zijn de eerste contacten gelegd en zullen er nog veel discussies volgen over het nieuwe GLB. Laten we hopen dat met Macron het landbouwbeleid in Europa ook daadwerkelijk wordt gemoderniseerd.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Macron is een gevaarlijk mannetje en erg gewiekst. Hij is president geworden zonder een duidelijk programma. Ook nu wil hij veranderen maar heeft geen programma. Je weet dus niet goed welke kant hij opschiet. Veel vertrouwen heb ik niet want hij schuurt makkelijk aan bij de ecolo's.

 • Bennie Stevelink

  Bij Foodlog is het landbouwbeleid van Macron uitvoerig bediscussieerd. Zoals @farmerbn ook al opmerkt neigt hij in de richting van de eco’s. Hij streeft er naar Franse producten zodanig (ecologisch) onderscheidend te maken dat ze boven de rest van de wereld staan. Vermoedelijk sluit Duitsland zich hier bij aan en wordt het vervolgens een Europese standaard. Supermarkten worden vervolgens min of meer gedwongen alleen producten te verkopen met een hoge ecologische standaard. Producten uit de VS en andere delen van de wereld voldoen hier niet aan. Op deze manier kunnen ze de grens open houden en toch de markt afsluiten voor de rest van de wereld.
  Het probleem is dat het zeer intensieve Nederland moeilijk aan de hoge ecologische standaard kan voldoen. En als we wel aan de standaard kunnen voldoen kunnen we de kosten niet terug verdienen omdat Nederland veel buiten de EU moet afzetten. Nederland dreigt in de verdrukking te komen.

 • @123

  Macron is een voormalig Rothschild-bankier die in 2014 de Bilderbergconferentie bezocht,in 2017 uit het niets ineens presidentskandidaat werdt en in record tempo zijn verkiezingsgeld bijeen verzamelde en won,inderdaad zoals @farmerbn zegt een gevaarlijk mannetje.

 • Noordam2

  hoewel mijn focus altijd lag op intensiever ( akkerbouw) is dat om diverse redenen aan het afbrokkelen. deels door extensiever te gaan telen om de grond te sparen, tegelijkertijd kun je dan ook duurzamer gaan produceren wat wel inhoud dat er minder geproduceerd zal worden. We hoeven dan niet direct buiten de EU te leveren. Het zal afhangen van de prijsvorming. In Duitsland en Frankrijk hebben ze ook hun kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.