Redactieblog

8 reacties

‘Terug naar de postbodeboeren?’

Multifunctionele landbouw is een hobby voor oudere boeren en jongere, zonder ondernemingsgeest.

De multifunctionele landbouw speelt nog steeds door mijn hoofd. Hans is er wel klaar mee. Hij kiest voor een groter bedrijf met een lage kostprijs.

“Het is onzinnig te verwachten dat we teruggaan naar vroeger. De grenzen zijn open en we worden overspoeld met producten uit andere landen. Daar doen ze wel aan schaalvergroting en hebben ze lage kostprijzen. Dat is de toekomst.”

Consument

“Je vergeet de kracht van de consument”, breng ik er tegenin. ”Uiteindelijk bepaalt die wat de boer moet doen op het terrein van dierenwelzijn en biodiversiteit. Die beweging is sterk in opkomst. LTO kent naast Dier en Plant nu officieel een derde pijler en dat is de Multifunctionele Landbouw. Dat zegt wel wat.”

‘Hobby voor jongeren die de echte ondernemingsgeest missen’

“Die verbreding is er al lang, maar heeft een nieuwe naam gekregen”, mengt Hanna zich in de discussie. ”Ik heb er deze week over nagedacht, maar het blijft een soort hobby voor oudere boeren en jongeren, die de echte ondernemingsgeest missen. Typisch een LTO standpunt. De kool en de geit sparen en niet kiezen.”

Postcodeboeren

Hans en Hanna zijn te eenzijdig in hun opstelling. Het kan best zijn dat er een beweging op gang komt, die een ander soort boeren vraagt. Misschien komt de tijd wel terug van de postbodeboeren. Een bekend verschijnsel in Duitsland een paar decennia geleden.

Grondgebonden bedrijf

Ik kan me ook wel wat voorstellen bij een andersoortig bedrijf. Als je bijvoorbeeld moet voldoen aan alle eisen die Albert Heijn stelt aan boeren, die duurzame melk gaan leveren, dan past dat prima bij een kleiner en grondgebonden bedrijf. Dat zal dan altijd een eenmansbedrijf zijn, mogelijk met hulp van de vrouw van de boer, die zich ontfermt over de zorgtak of recreatie.

‘Eenmansbedrijf is geen sociaal verantwoord bedrijf’

Medewerkers

Dat is echter ook niet het bedrijf dat ik voorsta. Dat moet in ieder geval groot genoeg zijn om een paar medewerkers te hebben. Dan kan het ook een sociaal verantwoord bedrijf zijn. Dat is een eenmansbedrijf niet. Daar zijn te weinig mogelijkheden om deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

En zou de boer dat wel willen, dan zal zijn vrouw protesteren. Als hij er één kan vinden, tenminste.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Als Hans alleen op kostprijs wil bestaan, waarom vestigt hij zich dan in Nederland? Nederland is misschien wel het duurste land om te boeren. Op kostprijs willen boeren maar zich wel in Nederland vestigen getuigd niet van veel ondernemersinzicht. In ieder geval niet meer dan boeren die creatief zijn in een neven-tak.

  De beste neven-inkomst die je als boer kunt hebben is een vrouw die een goede baan buiten huis heeft. Wat dat betreft heeft Vergaderboer misschien kansen laten liggen met Hanna?

 • alco1

  Er is meer in het leven dan werken op de boerderij.
  Jaren terug heb ik ook in het verre rondgeneusd.
  Als mensen je daar gaan vertellen dat ze zich als ongelovige maar weer aangesloten hebben bij een kerk, voor de contacten.
  En een vrouw vertelde dat er 's morgens een bus toeterde om de kinderen mee te nemen en dat je dat in Nederland deed met de fiets, met dus even een praatje bij de school.
  Dan weet je het wel.
  Dan kies je voor Nederland en dan is letten op de kostprijs nog belangrijker.
  En als je in Nederland altijd maar aan het werk wilt wezen, dan moet je vooral kiezen voor "postbodeboer".

 • Marco22

  Stukjes schrijven voor een blad is ook een soort van verbreding.

 • a van Gerwen

  Moet je de laagste kostprijs van de wereld nastreven? Natuurlijk niet, maar zorg wel dat je bij de beste 50% zit.

 • Bennie en Alco hebben samen de waarheid te pakken! Hans kan makkelijk lullen als enigst kind die nergens mee hoefde te delen!

 • jhp

  Indedaad @ piet de boer, de beste neven/tweede tak is het beter doen dan het gemiddelde.

 • info36

  Als je geen kennis van zaken hebt schrijf dan ook niets op aub.

 • Attie

  Zou het maar doen Vergaderboer, een medewerker erbij.
  Dan kan Hanna de overall uit, en nog wat genieten van haar Ivanka-outfit...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.