Redactieblog

6 reacties

‘Rabobank en de fraude’

Wie anderen de maat wil nemen, moet zelf brandschoon zijn.

Bij de presentatie van de jaarcijfers meldde de Rabobankvoorzitter Wiebe Draijer dat boeren die het niet zo nauw nemen met de regels zullen worden aangepakt. Als uit onderzoek blijkt dat boeren frauderen, worden er maatregelen genomen, zoals het terugschroeven van kredieten. Als voorbeelden werden genoemd de I&R-affaire, de mestfraude en fipronil-affaire.

Toetsing integriteit klanten

Dat is krasse taal van de bank. Nu zijn de banken wel wat gewend op dit terrein. Ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld, de sanctiewetgeving moet worden nageleefd, de integriteit van klanten wordt getoetst en hun identiteit moet worden vastgesteld. Regelmatig levert het niet naleven door de bank van dit soort regelgeving boetes op.

‘Ik vind het wel een goed idee. Zo houden we elkaar scherp’

Betalingsrechten

Frauderende boeren kunnen dus hun borst natmaken. Ze krijgen een boete, een korting op de betalingsrechten en dan komen ook de fatsoensrakkers van Rabobank om te kijken of er beterschap in zit.

Ik vind het wel een goed idee. Zo houden we elkaar scherp. LTO zou de frauderende boeren ook uit de organisatie kunnen gooien. De veevoerleverancier kan weigeren langs te komen, de melkfabriek zal binnenkort ook wel in actie komen met gesprekken.

‘Alle niet-frauderende boeren kunnen Wiebe Draijer de wacht aanzeggen’

Libor-affaire

Praktische problemen zijn er intussen genoeg. Hoe gaat de bank bijvoorbeeld bepalen of iemand heeft gefraudeerd? Maar gelukkig, daar weten ze bij de Rabobank zelf alles van. De bank betaalde in 2013 € 774 miljoen om de kwestie inzake Libor-fraude te schikken met toezichthouders in binnen- en buitenland. In de Verenigde Staten houdt men rekening met een boete van € 310 miljoen voor witwas-hulp aan Mexicaanse drugsbazen. Rabobank moet er dan ook rekening mee houden dat dit soort initiatieven ook omgekeerd kunnen worden. Alle niet-frauderende boeren kunnen een gesprek aanvragen met Wiebe Draijer en hem de wacht aanzeggen.

Jaarwinst € 2,7 miljard

Er kunnen ook maatregelen tegen de bank worden overwogen, zoals het terugschroeven van betalingen op leningen, het weghalen van spaargelden, het opzeggen van het lidmaatschap van deze coöperatie. Ik vind trouwens een coöperatie met een jaarwinst van € 2,7 miljard (2017), een toename van 32% ten opzichte van 2016, toch al verdacht. En iemand die meer dan een miljoen per jaar aan salaris opstrijkt, is per definitie een schurk. Wie anderen de maat wil nemen, moet zelf brandschoon zijn.

Laatste reacties

 • Almagro

  Gniffel gniffel....

 • zo is dat maar net!

 • @123

  Een coöperatie ? Zet daar maar een streep doorheen,sinds Utrecht de macht naar zich toe trok was het gedaan met de echte coöperatie.

 • Mfb

  Ik zou maar niet te snel mijn krediet opzeggen want de banken lopen momenteel niet te springen om nieuwe agrarische klanten....
  Zelfs niet als je voldoende onderpand hebt!

 • koestal

  De Rabobank heeft de laatste jaren zelf in de VS al meer dan 10 miljard aan boetes gehad,dus boter op het hoofd !

 • cor vroege

  Rabo bank is geen cooperatie meer,als je dat soms denkt,precies het zelfde laken en pak bij RFC

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.