Commentaar

3 reacties

‘Meer actie overheid bij bedrijfsopvolging nodig’

De alarmbellen rinkelen al veel langer. Toch klinkt het bericht van CBS over bedrijfsopvolging als een noodsignaal.

Meer dan de helft van de boeren is ouder dan 55 jaar. Volgens het statistisch bureau is dit voor het eerst.

CBS telt nog ruim 50.000 bedrijfshoofden in de agrarische sector. 52% is ouder dan 55 jaar; 21% zelfs boven de 65 jaar. Leeftijd zegt niets over de kwaliteit van bedrijfsvoering, maar algemeen geldt toch dat de innovatiekracht met het schrijden der jaren afneemt. Een jonge ondernemer zit nog boordevol plannen. Innovatie is nodig om alle doelen op het gebied van bemesting, gewasbescherming, CO2, mestverwerking et cetera te halen.

‘Het valt niet mee om op jonge leeftijd de financiën rond te krijgen’

Nog geen 4% van de bedrijfshoofden is jonger dan 35 jaar. Dertig jaar geleden was dat nog 11%. De agrarische sector is niet populair. Het economisch perspectief is niet voor iedereen altijd aantrekkelijk. Een verklaring zit ook zeker in de financiering. Een agrarisch bedrijf vergt nogal wat kapitaal. Het valt niet mee om op jonge leeftijd de financiën rond te krijgen.

Steun voor jonge boeren

Hier ligt tegelijkertijd de kans voor de overheid. Het kabinet heeft in het regeerakkoord € 75 miljoen uitgetrokken voor jonge boeren en er bestaat weliswaar een jongeboerenregeling, maar de vraag is of dat genoeg is. Ja, in het nieuwe GLB wordt gepraat over steun aan jonge boeren, maar we praten dan pas over de periode ná 2020. Actie is nu geboden. Het noodsignaal is afgegeven.

Laatste reacties

  • jfvanbruchem1

    nergens voor nodig, nog boeren zat.

  • A1967

    Uit het verhaal blijkt ookniet waarom het exact nodig is, dus een beetje een loze titel.

  • Henk.visscher

    Het kromme is dat nu met heel de fosfaatbende er jonge opvolgers zijn die het bedrijf over willen nemen, maar dat nu niet meer kunnen, dit is echt de politiek ze helpen nu bedrijven naar de kloten en gaan straks veel geld uitgeven om opvolging te stimuleren. Politiek moet beleid maken voor de langere termijn, waar ondernemers op kunnen vertrouwen. Wij als landbouwsector weten totaal niet meer waar we aan toe zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.