Expertblog

‘Loonwerker mag geen scan-slaaf worden’

De loonwerker kan een grote rol spelen in de toepassing van smart farming. Het is wel oppassen dat hij niet wordt gereduceerd tot scan-slaaf.

Technologie-aanbieders beloven de boer te ontzorgen. Dit past bij boeren die zelf zo min mogelijk tijd willen besteden aan data en smart farming-technologie. Er zijn steeds meer boeren die juist zoveel mogelijk zelf willen doen: zelf aan de slag met ruwe data, perceel- en taakkaarten maken en datamanagement.

Loonwerker interessante partner voor boer

Een interessante partner voor deze groep is de loonwerker. Van oudsher mechanisatie-expert, maar steeds vaker ook goed ingevoerd in smart farming-technologie. Als geen ander is de loonwerker door de seizoenen heen mede verantwoordelijk voor hoe technologie in de praktijk presteert. De loonwerker is daarom bij uitstek een interessante partner van de boer.

Het is belangrijk dat de loonwerker mogelijkheden heeft om zelf ruwe data te verwerken en bewerken. Foto: Ton Kastermans
Het is belangrijk dat de loonwerker mogelijkheden heeft om zelf ruwe data te verwerken en bewerken. Foto: Ton Kastermans

Validatie en vertaalslag

Er is een risico dat deze positie van de loonwerker wordt uitgehold. Namelijk wanneer loonwerkers alleen de metingen zelf doen en hardwareleveranciers de boel zo dicht timmeren dat zij exclusief de meetwaardes kunnen verwerken en bewerken. De validatie en vertaalslag naar relevante agronomische waarden gebeurt dan door weinigen, achter gesloten deuren. Na wat hocus pocus volgt dan – vaak via een handige koppelverkoop – de uitslag en bijbehorend advies. En passant bouwen deze bedrijven een stuwmeer aan data op. De loonwerker wordt gereduceerd tot scan-slaaf.

‘In een open markt, zonder kennismonopolies, heb je als boer meer keuzevrijheid en een betere toegang tot onafhankelijk advies’

Boer moet eigenaar zijn van data

Het is belangrijk dat de loonwerker mogelijkheden heeft om zelf ruwe data te verwerken en bewerken. Als garantie voor de boer en zijn behoefte aan keuzevrijheid en onafhankelijk advies. Dat werkt alleen als je als boer dus echt eigenaar bent van je data – en je er standaard voor kan kiezen data rechtstreeks met je loonwerker uit te wisselen.

Sneller applicaties ontwikkelen

Zo ontstaat er een kans voor loonwerkers om in eerlijke concurrentie een eigen positie in de markt voor smart farming op te bouwen. In een open markt, zonder kennismonopolies, heb je als boer meer keuzevrijheid en een betere toegang tot onafhankelijk advies. Doordat meer partijen actief met de data werken, volgt bovendien snellere validatie van modellen en algoritmen en zullen sneller nieuwe applicaties kunnen worden ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.