Redactieblog

15 reacties

‘Duurzaam boeren vraagt om grotere bedrijven’

“Duurzaam is niet alleen de wijze waarop je boert, maar ook hoe je je bedrijf doorgeeft aan je opvolgers”, citeert Hanna de Amerikaan Joe Salatin, boer in Virginia.

Ze vervolgt: ”Wijze woorden. Diep in zijn hart wil elke boer wel dat zijn bedrijf wordt voortgezet door zoon of dochter. Dan blijft het bedrijf op die manier in de familie. De binding van mensen met de grond met ze bewerken, is eeuwenoud.”

‘Je hoort collega’s niet vaak zeggen: Blij dat ik geen opvolgers heb’

Ik geloof dat Hanna gelijk heeft. Je hoort collega’s niet vaak zeggen: ”Blij dat ik geen opvolgers heb.” Vaker zegt zo iemand een beetje spijtig: ”Ja, ik investeer niet meer, ik heb geen opvolger.” Begrijpelijk. Een boer boven de 50 doet dat niet meer. Waarom een avontuur aangaan, als je er zelf niet van kan profiteren?

‘Dus kiest men de andere route: niet meer groeien, maar natuurcontracten afsluiten en zoveel mogelijk subsidie binnenhalen’

Dus kiest men de andere route. Dat is niet meer groeien, maar contracten afsluiten met natuurorganisaties en zoveel mogelijk subsidie binnenhalen. Niks mis mee, maar geeft het als ondernemer echt bevrediging? Ik betwijfel het.

‘Je ziet het aan bedrijven, als de groei eruit is’

Je ziet het aan de bedrijven. Als de groei eruit is en er niet veel meer wordt geïnvesteerd, gaat het bedrijf ook achteruit. Je ziet zo aan de bedrijfsgebouwen en het erf of er geboerd wordt op de toekomst, of om het einde van de boerenloopbaan zo gemakkelijk mogelijk te bereiken. Het gevolg is uitgeleefde bedrijven.

Daarom heeft duurzaam boeren wel degelijk 2 kanten: de kant van de bedrijfsvoering en de kant van de voortzetting. Een boerderij moet dan ook minimaal een volledig inkomen verschaffen aan minstens 2 generaties. De opvolger moet, als pa met pensioen wil, er zonder moeite 1 of 2 arbeidskrachten op na kunnen houden. Dan houdt hij een sociaal verantwoord leven en zijn eventuele opvolger kan ook zo weer in het bedrijf stappen.

‘Duurzaam boeren is ook: levensvatbaar bedrijf achterlaten’

“En dat is geen nostalgie”, voegt Hanna nog toe. “Boerenfamilies bevolken vaak decennialang dezelfde boerderij. Maar hoeveel jonge opvolgers zitten niet in zwaar weer omdat pa zich niet heeft aangepast aan de groeiende schaalgrootte?”

Bij duurzaam boeren hoort: een levensvatbaar bedrijf achterlaten.

Laatste reacties

 • alco1

  Hoeveel jonge opvolgers zitten ook niet in zwaar weer omdat pa WEL aan de groeiende gekte meedeed.

 • Henk.visscher

  Inderdaad Alco groei is niet zaligmakend

 • wmeulemanjr1

  Ik betwijfel het of je het altijd aan het erf en gebouwen kunt zien of er toekomst in zit, staat immers geen bord op zo'n erf hoe de werkelijkheid is. . En waarom zou je alleen maar investeren als je een opvolger hebt, alsof je zonder opvolger geen lol kan/mag hebben van investeringen.

 • alco1

  Als het een verkoopbaar bedrijf is, dan is het des te belangrijker dat je het onderhoudt.

 • agratax(1)

  Als vergaderboer gelijk heeft, dan verbaast me dat niet. Door alle regelgeving en traceerbaarheid van onze producten in de schappen, hebben de kleine gezinsbedrijven bij de middenstand het loodje gelegd. De hele papierwinkel horende bij de moderne bedrijfsvoering inclusief de duurzaamheidscontrole weegt op kleine bedrijven veel zwaarder dan op grote bedrijven. Ik ben het niet eens met de uitspraak "Meeste boeren vinden het spijtig als hun kinderen de wens te kennen geven om hun heil elders te zoeken" Jaren geleden kwam ik veel akkerbouwers tegen die met blijdschap aangeven dat de kinderen een studie hadden opgepakt en de bedrijf opvolging aan zich voorbij lieten gaan. De sociale en economische kant is voor velen te ongewis en daar komt bij dat overdragen van het bedrijf, doorgaans betekent het min of meer onterven van de niet opvolgers ten gunste van de opvolger. Hier kan toch geen ouder, het mee eens zijn?

 • farmerbn

  Kijk eens oprecht naar je boerderij en denk na of je hem makkelijk kunt verkopen. Heb je veel huiskavel dan is een investering in een grote stal gunstig voor een eventuele verkoop maar heb je dat niet dan komt de stal na verkoop waarschijnlijk leeg te staan. De verkoopwaarde is dan nihil en dan kun je beter op tijd stoppen met investeringen in stenen. Heb je een opvolger dan schuif je het probleem gewoon één generatie verder.

 • Gat

  Farmerbn denk je dat? Je gaat geen stal zetten als je zeker weet dat je over enkele jaar stopt. Schiet te niks mee op zelf. Mss wel koper maar 120 koei heb jij daar voor 200 gebouwd.

 • Attie

  Er moet simpelweg ruimte zijn om te investeren, het liefst elk jaar ook naar de opvolger toe. Als die ruimte er niet is wordt het lastig om over te nemen. Zeker bij lagere melkprijzen is een lage kostprijs van levensbelang ( belangrijker zelfs dan hoge productie) daarmee blijf je immers verdienen!

 • janenminie1

  we moeten naar een grondprijs van 30 i.p.v.60 duizend

 • JNJS

  Boeren zonder opvolger zijn met overtuiging en plezier boer, het is hun "eigen keuze" om boer te blijven. Zijn ze er zat van, dan verkopen ze de keet.
  Voor ondernemers met opvolgers lijkt het een verplichting om door te gaan.
  "als ik geen opvolger had dan verkocht ik de boel" of "dan deed ik het heel anders".
  Dit betekend dat ze zelf geen plezier meer beleven aan het boer zijn, maar denken door te moeten gaan voor de opvolger.

 • Attie

  Precies Janenminie, afschaffen dan maar prijs 'opdrijver' en 'uitzuiger' geliberaliseerde pacht.
  Beleggers wordt het zo wel erg gemakkelijk gemaakt!

 • gerben5

  O ja een bedrijf heeft pas bestaansrecht als er 1of2 man personeel rond lopen. Ga je toch afvragen wat vergaderboer mee krijgt van Hans. Wordt het een korte broek en caravan achter op de werft en ruzie met de andere kinderen, of gaat Hans het eerst ff zwaar krijgen

 • Attie

  Tja gerben, ben ook wel benieuwd naar Hans zijn 'oost/west' ervaring, en of er nog wat in de ' koffer' zat?
  Of alleen maar ervaring met personeel?

 • Attie

  8i

 • agratax(1)

  @janenminie. Als de grondprijs op het door jouw gestelde bedrag komt, dan is de ruimte om geld op te nemen voor bv. uitbreiding of bedrijfsmiddelen aanzienlijk kleiner dan bij een ha prijs 60.000 of meer. Bij grondprijs daling gaat je eigen vermogen in het bedrijf ook onder uit.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.