7 reacties

‘Voedsel in schap is niet vanzelfsprekend’

Krijgen boeren als producenten van voedsel nog wel het respect dat ze verdienen? Dat vraagt Ruud Gijsbers zich af.

Er was in de Oorlogswinter 1944-’45 vooral in het westen van ons land grote hongersnood. Duizenden mensen stierven, vele anderen trokken naar het platteland. Bij de boeren zou hopelijk nog wat te eten zijn. Meer dan 40.000 vermagerde westerse stadskinderen werden naar het platteland geëvacueerd waar ze in pleeggezinnen werden opgenomen.

Na de oorlog kondigde de regering aan dat er nooit meer honger geleden mag worden. Boeren werden gestimuleerd (veel) voedsel te produceren. Decennia later zijn de meeste mensen dit blijkbaar allemaal vergeten. Vanuit hetzelfde westen wordt alweer tientallen jaren een sfeer gecreëerd dat onze voedselproducenten er een grote zooi van maken. Ze – de boeren – zorgen nergens goed voor. Ze verarmen de grond, ze verwaarlozen hun dieren, het milieu verslechtert zienderogen door de werkwijze van de boer, de volksgezondheid staat onder zware druk door het houden van dieren en bewerken van het land.

Varkens in Nood onthulde in oktober in Amsterdam een kunstwerk tegen het houden van dieren in kooien. De maatschappij ziet boeren steeds minder als voedselproducenten en politici gaan daarin mee, vindt Ruud Gijsbers. - Foto: Ton Kastermans
Varkens in Nood onthulde in oktober in Amsterdam een kunstwerk tegen het houden van dieren in kooien. De maatschappij ziet boeren steeds minder als voedselproducenten en politici gaan daarin mee, vindt Ruud Gijsbers. - Foto: Ton Kastermans

De hetze is zo ver opgelopen dat men van agroterrorisme mag spreken. Er wordt met regelmaat ingebroken bij veestallen, dieren worden gestolen onder het mom van bevrijden. De laatste jaren hoor je steeds meer over stalbranden.

Hebben die inbraken en branden met elkaar te maken? Gemanipuleerde filmpjes als zou de boer zijn dieren verwaarlozen, worden verspreid. Slachterijen worden belaagd en vrachtwagens in brand gestoken. Bij voerkuilen met veevoer wordt de afschermlaag stukgemaakt, gewas wat nog op het land staat, wordt vernield. Bij tuinders worden fruitbomen afgebroken, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kuddegedrag te zien bij bekende Nederlanders en politici

Triest dat een relatief kleine groep zijn wil opdringt aan de hele bevolking. En dat personen hierin meegaan zonder te beseffen waar het echt om gaat. Mensen vertonen al gauw kuddegedrag als de voorlopers hun boodschap maar hard en vaak genoeg verkondigen.

Bekende Nederlanders verdringen zich op televisie om te verkondigen dat ze geen vlees meer eten ten gunste van het klimaat, maar vervolgens vliegen ze elk jaar meerdere keren de wereld rond om een televisieprogramma te maken. Hypocriet?

Politici zijn heel goed in dat volggedrag. Wordt er ’s avonds in een praatprogramma een onderwerp besproken, dan worden er daags nadien Kamervragen over gesteld. Zo zijn het ook de politici die (in)direct debet zijn aan die anti-agrohouding. In plaats van agressie jegens voedselproducenten te veroordelen, gaan ze hierin mee. Als er een misstand wordt ontdekt in agro-Nederland, wordt het breed uitgemeten in de media. Politici hebben er direct een mening over, vaak zonder echt op de hoogte te zijn. Ze struikelen over elkaar heen om zich te laten horen over de misstanden die later heel vaak blijken mee te vallen.

Overheidsbestuurders leggen hun hoofd in de schoot van anti-agrarische groeperingen. Dat gaat ten koste van de voedselproducenten, en raakt in een later stadium zeker ook de consumenten.

Sector vogelvrij verklaard door zogenoemde dierenvrienden

Het zijn die personen, (politieke) partijen en groeperingen die de voedselproducenten blijkbaar overbodig vinden en deze sector daardoor vogelvrij hebben verklaard. Hierin zien anderen in onze samenleving weer een vrijbrief om de agrarische sector te terroriseren. De ‘dierenliefhebbers’ gaan hierin steeds verder. Zie wat de zogenaamde Oostvaardersplassen-sympathisanten recent uithaalden. Als de overheid het maar blijft bedekken met de mantel der liefde, is het een kwestie van tijd dat men grover geweld gaat gebruiken. Men voelt zich immers gesteund.

Heel soms denk ik wel eens: was er maar weer voedselschaarste, dan kregen de voedselproducenten weer de waardering die ze verdienen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat u in de winkel uw etenswaar kunt kopen, maar dat is het absoluut niet. Hier is heel veel arbeid aan voorafgegaan.

Nederland produceert het veiligste, gezondste en diervriendelijkste voedsel van de wereld. Koester dit en laat u niet meeslepen. Schreeuwers hebben niet per definitie gelijk.

Laatste reacties

 • 8911077012

  ruud graag dit artikel in het algemeen dag blad

 • massy

  Dit stuk moet in alle bladen!!!! maar ik denk dat het niets uit haalt want men wil alleen dat lezen wat men wil lezen .

 • info36

  Dit is zeer goed geschreven en helaas de werkelijkheid. Ook een goed voorbeeld van politici die zich laten meeslepen is het provinciebestuur van Noord-Brabant dat erg anti landbouw is en heel radicaal bovendien.

 • Jan-Zonderland

  Tijd voor gele hesjes !!!

 • Jan-Zonderland

  Tijd voor gele hesjes !!!

 • fietskip

  Mooi en goed stuk Ruud.

 • GJ Bunt

  Communisme 2.0...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.