Redactieblog

3 reacties

‘Stille Nacht zorgt voor herkenning en emotie’

Tot op de dag van vandaag zorgt het lied Stille Nacht voor herkenning en emotie. Misschien heeft de Nederlandse landbouw net zo’n wonder nodig.

Net als veel andere koren organiseert ook het Oost-Nederlands Kamerkoor kerstconcerten. Het gaat hier om een heel goed koor. Dus er wordt een ambitieus programma samengesteld, met muziek van Arvo Pärt, Jan Szopinski, Jacob Gallus en Tomas de Victoria, om maar een paar componisten te noemen. Als u deze figuren niet kent, geeft niks, het zijn toppers, alleen bekend bij echte muziekliefhebbers, tevens fans van het Oost-Nederland Kamerkoor (het blijkt trouwens maar weer dat er heel veel muziek niet zou zijn als er geen geloof was).

Stille Nacht: herkenning en emotie

Wat ontbreekt zijn de traditionele kerstliederen, de carols, de ‘ere zij gods’, de meezingers. Wij van het Oost-Nederlands Kamerkoor maken dat dan goed door als toegift Stille Nacht te zingen.

En dat geeft dan altijd een speciaal effect. In de eerste plaats: herkenning. Iedereen kent dit kerstlied. In de tweede plaats: emotie. Het Oost-Nederlands Kamerkoor zingt dit lied natuurlijk ook echt heel mooi en gevoelig. Misschien is dat de verklaring, maar ook zonder dat zijn er nogal wat toehoorders, die dit werkelijk het hoogtepunt van het concert vinden. Mensen krijgen er de tranen van in de ogen.

Stille Nacht: een kersthit uit nood geboren

Dat kan (ik heb het zelf ook), maar weet intussen dat Stille Nacht uit nood is ontstaan. Op 24 december 1818 (200 jaar geleden!) ontdekte de organist Franz Gruber dat het orgel in zijn kerk in Oberndorf (Oostenrijk) stuk was, de balg was aangevreten door de muizen. Hij componeerde ter plekke, op verzoek van een zekere Mohr, een lied voor koor en 2 gitaren: Stille Nacht.

Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe die uitvoering geweest moet zijn. De rol van de gitaren is ook altijd onduidelijk gebleven. Maar intussen staat Stille Nacht rotsvast op nummer 1 in de top-2000 kersthits. Tot op de dag van vandaag brengt het lied herkenning en emotie. Een hit uit nood geboren. Er was een orgel stuk.

Ineens zingt iemand Stille Nacht, dan kan het met onze boeren ook goed komen

Misschien heeft de Nederlandse landbouw ook wel zo’n wonder nodig. Er is veel ellende, het ziet er donker en verschrikkelijk uit, het orgel is stuk, maar ineens begint iemand Stille Nacht te zingen. Desnoods met een gitaar erbij. En dan kan het met onze boeren ook goed komen. Dat wens ik iedereen in elk geval voor 2019. De beste wensen. Dat het goed komt.

Sentimenteel? Dat komt doordat ik dit schrijf net nadat wij Stille Nacht hebben gezongen. Herkenning, emotie, we moeten het er toch van hebben. En dan komt alles goed.

Lees ook: Boerderij-kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’

Laatste reacties

 • Kelholt

  Ik denk bij het beleid van Carola Schouten c.s. (en voorgangers) meer aan "Deurdonderen" van Normaal. De landbouw in Nederland moet volgens Den Haag hoe dan ook kapot worden gemaakt.
  Laten we hopen dat het geen "Last Christmas" (Wham) wordt.
  Fijne kerstdagen allen.

 • Bennie Stevelink

  Ik begrijp uit het artikel dat Willem lid is van het Oost-Nederlands Kamerkoor.

  Inderdaad, zonder geloof was veel muziek (en ook andere kunst) er niet geweest. Ik denk hierbij ook vooral aan het Gregoriaans met zijn sterke spiritualiteit.

 • Alco

  Ik denk dat er veel muziek is gekomen door het gebruik van hallucinerende middelen.
  Maar dat terzijde.

Of registreer je om te kunnen reageren.