Commentaar

4 reacties

‘Sleepvoet blijft staan’

De sleepvoetkwestie sleept zich voort.

De minister heeft laten weten dat het gebruik van de sleepvoetbemester op klei- en veengrond niet verboden wordt. Als je de mest verdunt met water, blijft deze manier van mest uitrijden toch toegestaan.

Helemaal nieuw is die toezegging niet. Probleem was steeds dat er nog geen goed systeem is voor de ‘technische borging’, ofwel controle of er wel genoeg water wordt toegevoegd aan de mest. Schouten stelt nu vast dat zo’n systeem ook de komende 2 jaar nog niet klaar is. De komende 2 jaar mogen de gebruikers daarom bij controle zelf aantonen dat de mest genoeg verdund is. Hoe dat moet, is niet vast omschreven. En dus is er amper op te handhaven. Dat biedt voor de praktijk genoeg houvast om te blijven sleepvoeten. Vooral gebruikers van de sleepslang zullen er baat bij hebben. Water uitrijden met de mesttank ligt minder voor de hand.

Conclusie 1: Klei- en veenboeren komen goed weg. Dat is winst. Verplichte mestinjectie druist in tegen het streven om veengrond te ontzien.

Conclusie 2: Afwachten tot het laatste moment wordt weer eens beloond. Boeren en loonwerkers in de veengebieden leken tot nu toe nog niet heel actief in het organiseren van alternatieven. Deels uit onvrede over het naderende verbod, deels misschien ook uit berekening. Dat blijkt vaker de winnende strategie.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  Tip als bewijsvoering van mest verdunnen met water: maak foto's en filmpjes van uw werkwijze tijdens bemesten.
  Ik doe al jaren mest verdunnen met water. Je rijdt je lek met een 5 m3 tank (+ tobroco sleufkouter bemester) als je bij elke vracht maar 3 m3 mest en dus 2 m3 slootwater meeneemt, maar het verdient zich wel terug.
  Een sleepslang systeem van maximaal 10 ton zou mij wel aanstaan. De huidige systemen van 16 ton en meer zijn veel te zwaar voor de vloeibare veen ondergrond.

 • Jan-Zonderland

  Wat een zure aanmatigende ondertoon in dat verhaal Johan Oppewal. Geen enkele boer heeft maar gegokt dat het allemaal wel los zou lopen met het verbod op de sleepvoetbemester. De iverheid heeft gewoon jammerlijk gefaald door het ding te verbieden zonder dat er een fatsoenlijk alternatief voor handen is, zi dat al ooit bestaat. Heeft niks te maken met beloning voor afwachten. Ook de stelling " klei en veenboeren komen goed weg" slaat werkelijk helemaal nergens op. Die doen al jaren het enige juiste op hun grond: sleepvoeten. Als je dan toch wat wilt schrijven over het onderwerp, schrijf dan vanuit een boeren gezichtsveld.

 • Mbmb

  Wat een ongepast stuk en nare zure toon van deze chef redactie van Boerderij. Begrijpt Oppewal er zelf iets van? Onzin dat 'klei- en veenboeren' er 'goed mee weg komen". Er is op klei en veen gewoon geen alternatief. De eisen zijn veel te laat gesteld en de apparatuur is er niet. 'Afwachten wordt weer eens beloond" Hoezo dan? De eisen waren onduidelijk, de apparatuur was er niet. Wel weer een jaartje spanning voor alle boeren die overgeleverd zijn aan de onfatsoenlijke handelswijze van het ministerie, maar dat schrijft Oppewal niet. Ik erger me soms aan de toon waarop Boerderij stukken schrijft, voorbeeld: stukje over GL politica Laura Bromet, quote 'verwrocht met het veenweideland en kijkt uit op de prachtige vos blabla. Dit stuk vind ik nog erger; uit eigen hoek weer eens een uithaal van Boerderij. Slecht!

 • Door het injecteren van mest dood je per keer 300 tot 3000 kg bodemleven , dat nodig is om de grond vruchtbaar te houden , dus wat je wint aan luchtkwaliteit , verlies je driedubbel aan grondkwaliteit , vooral bioboeren,ervaren dat ,het is Cumela (loonwerkers organisatie ) die steeds zit te poken om de sleepvoet te verbieden ,ter faveure van hun leden ,zo deden ze dat eerder bij boer oer transport ,het is deze club die bijt in de hand die hen voed , het zou de minister sieren als ze een onafhankelijk onderzoek doen naar de verschillen in uitstoot tussen de diverse mestaanwendmetoden , de oude zijn , wellicht niet toevallig zoekgeraakt,,!

Of registreer je om te kunnen reageren.