Redactieblog

5 reacties

'Regisseur Ruud Huirne vertrekt en blijft bij Rabobank'

We gaan hem missen, Ruud Huirne van Rabobank. Hij was altijd goed voor een paar gepeperde uitspraken.

Geen wollige taal, maar duidelijk. Daar houden boeren van, ook als ze het er niet mee eens zijn. Huirne vertrekt op 1 januari als directeur Food&Agri bij de Rabo, maar keert op dezelfde datum terug bij zijn baas als adviseur voor verduurzaming van de Nederlandse land- en tuinbouw. Een deeltijdbaan, want Huirne wordt ook ondernemer.

Met partners gaat hij een bedrijf opzetten in duurzame energie en groene grondstoffen. Daar maakt ook Bio Energy Coevorden deel van uit.

Goed bedacht door Huirne. Hij leek altijd al meer ondernemer dan bankier en wordt nu beide. Daarbij zal de eigen onderneming zeker geen bijzaak worden. Daar is deze ‘machtigste man’ in de AgriTop 50 te ambitieus voor. Niet voor niets stond hij in 2016 op nummer 1 en het jaar daarvoor en erna op nummer 2. Een man met netwerken en daar gaat hij volop zelf van profiteren, daar twijfel ik niet aan.

Huirne wil duurzaamheid in de landbouw versnellen

Want duurzaamheid is echt zijn ding. In 2016 pleitte hij al uitgebreid voor versnelling van de duurzaamheid in de landbouw. Het ging hem veel te langzaam. Daarom pleitte hij later dat jaar voor een sectorbreed toekomstplan voor de landbouw. Dat kwam er niet. Dit jaar pas kwam minister Schouten met haar landbouwvisie. Ik heb hem er niet expliciet over gehoord, maar ik ben er zeker van dat hij dat maar een slappe hap vond. Zijn eigen uitspraken zijn immers veel directer.

Proef ik spijt bij Huirne voor het financieren van de vele stallen in 2015?

Zo pleitte hij in 2015 al voor een versterking van de biodiversiteit en weidegang. Het resulteerde niet in een omwenteling. Sterker nog, boeren waren bezig met de afschaffing van het melkquotum en gingen massaal bouwen aan nieuwe stallen en de uitbreiding van hun veestapel. Rabobank financierde vele van deze stallen. In hoeverre dat de volledige instemming van Huirne had, weet ik niet. Ik betwijfel het. In 2017 zei hij al: “Wij zullen alleen nog maar nieuwe stallen financieren als voor de aanvang van de bouw alle fosfaatrechten verworven zijn.” Proef ik daar spijt in voor het financieren van de vele stallen in 2015?

Huirne waarschuwt voor prijzen fosfaatrechten

Huirne vindt het nodig om nog even te waarschuwen voor de prijzen van fosfaatrechten. Die krijgen volgens hem een ander verloop dan die van het melkquotum. Hij zei dat het niet ondenkbaar is dat de rechten over een aantal jaren goedkoper zullen zijn. Dit omdat er meer bedrijven gaan stoppen.

We zullen nog veel van hem horen, een Huirne in de luwte kan ik mij niet voorstellen

Zo regisseerde Huirne met zijn uitspraken ongewild (?) het beleid van Rabobank. Dat was altijd tegen een regiefunctie van de bank. Maar Huirne eigende zichzelf die rol toe.

Nu gaat hij weg, maar blijft ook. Wij zullen nog veel van hem horen. En hem volgen als ondernemer. Want door de regels heen verweet hij ons wel eens een gebrek aan ondernemerschap. Hij kan nu mooi zelf het goede voorbeeld geven en ondertussen Rabobank adviseren.

We zien hem zeker terug in de AgriTop 50. Want een Huirne in de luwte kan ik mij niet voorstellen.

Laatste reacties

 • kalkar

  Wat een enge verheerlijking van iemand, gatverdamme.

 • RIEN65

  Ruud Huirne had net zoveel visie als de Rabobank zelf.

 • Zuperboer

  Een ONDERNEMER zegt op....... en houdt geen halve baan(salaris < of > dan 100.000 Euro bij RABO?) aan. Lekker veilig wel zo onder de paraplu van de Rabo ondernemertje spelen zonder rente en aflossing te hoeven betalen. Zal wel een bv'tje worden waarbij als t mis gaat een ander met de ellende achterblijft. Ik zou zeggen D'r AN RUUD!

 • kraats

  Deze komt in zijn nieuwe functie bij Rabo als met z'n eigen bedrijf voorlopig niet meer in de top 2000 van machtigste agri-mannetjes meer voor ....
  ... in de eerst komende 200 jaar ...
  Het zit nl niet in de persoon maar in de functie en daar is hij nu uit(geduwd);
  fijne dagen

 • koestal

  Ook regisseur van de fosfaatwet,dus veel boeren het faillissement in sturen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.