Redactieblog

25 reactieslaatste update:31 dec 2018

‘Onder de indruk van het klimaatakkoord’

Onder de kerstboom heb ik het ontwerp-klimaatakkoord maar eens doorgenomen.

Ik heb natuurlijk gelezen dat er veel kritiek op mogelijk is: te weinig ambitieus, grote bedrijven worden nauwelijks aangepakt, de rekening wordt bij de burger neergelegd. Maar ik moet zeggen dat ik van het resultaat toch wel onder de indruk ben. Al was het alleen maar vanwege de omvang van het akkoord, maar liefs 227 bladzijden. Ook de breedte van de aanpak is indrukwekkend: letterlijk alle sectoren komen voorbij, ook de landbouw, in hoofdstuk C4 met ongeveer 30 bladzijden, vol intenties, doelstellingen en afspraken tussen partijen.

Afspraken over bloembollen en bolbloemen

Als je de teksten nauwkeuriger bekijkt, dan staan er wel woorden, maar weet je nog niet direct wat het betekent of gaat betekenen. Over bloembollen en bolbloemen is bijvoorbeeld het volgende afgesproken: de bloembollensector kent een integrale aanpak op het gebied van energie en klimaat met, naast landgebruik in de open teelt en energieverbruik in de bedekte teelt, een specifieke inzet op het energieneutraal kunnen drogen en bewaren van bloembollen in de schuur.

Carola Schouten (r.) tijdens de presentatie van het ontwerp-klimaatakkoord om Nederland duurzamer te maken. - Foto: ANP
Carola Schouten (r.) tijdens de presentatie van het ontwerp-klimaatakkoord om Nederland duurzamer te maken. - Foto: ANP

Innovaties in de bloembollensector hebben een spin-off naar andere agrosectoren waarbij de bewaring een belangrijke rol speelt, zoals aardappelen en fruit. De KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) neemt het initiatief om, in samenwerking met de Rijksoverheid en Greenports, haar klimaatinzet uit te breiden met eerdergenoemde thema’s.

Hoe kritisch je ook bent over het resultaat, je mag toch verwachten dat er een nieuw bewustzijn zal ontstaan in de maatschappij om iets te doen aan het klimaat

Moeilijk voorstelling maken

De woorden ‘integrale aanpak’ doen het natuurlijk altijd goed, maar wat betekent het? Ook ‘energieneutraal’ is mooi, maar hoe gaat dat dan? Misschien dat de deelnemers aan de klimaattafels er een idee bij hebben, maar ik kan mij er maar moeilijk een voorstelling van maken. ‘De klimaatinzet wordt uitgebreid’, staat er. Dat is ook goed, maar hoe dan precies?

Veehouderij kan tevreden zijn

Maar goed, ondanks de reserves die men bij dergelijke teksten kan hebben, vind ik het toch alles bij elkaar wel indrukwekkend. De veehouderij kan ook tevreden zijn; over een reductie van de veestapel wordt niet (of niet meer of nog niet) gesproken. En, hoe kritisch je ook bent over het resultaat, je mag toch verwachten dat er een nieuw bewustzijn zal ontstaan in de maatschappij om iets te doen aan het klimaat. En daarmee kan ook een nieuw elan opkomen, bij iedereen, om in elk geval kleine stapjes te zetten. Ook in de landbouw zal wellicht een gevoel van urgentie samenkomen met de wens om in actie te komen voor het klimaat. Dat is toch wel een mooi begin van het nieuwe jaar.

Ik wens iedereen een goed, gezond en iets duurzamer 2019!

Laatste reacties

 • veldzicht

  Met windmolentjes en zonnepanelen red je het ook niet,heb tenminste al een paar dagen geen zon of zuchtje wind gevoeld en hoeveel energie kost het ze te maken en aan te leggen.?

 • piet p

  Eerst maar eens met China Rusland America en India beginnen voordat ze de bevolking in dit kleine koude kikkerlandje aan de bedelstaf helpen met hun geldverslindende milieu eisen die totaal geen verschil maken.

 • Tinus1

  Hebben ze er aan gedacht hoe papierverslindend dit rapport is .....? Allemaal CO2. Maar gisteravond op RTL journaal eindelijk ook kritiek op de hele klimaathype. Wat we ook doen in dit kikkerland het scheelt hooguit drie nullen achter de komma aan CO2 en dan is nog maar de vraag of het helpt tegen het opwarmen of dat gewoon een proces is wat de natuur regeld. Hebben we dadelijk honderden miljoenen uitgegeven en blijkt het niet te helpen.......ga van dat geld liever dijken bouwen en sluizen enz zodat ons land droogte en waterbestendig word. We moeten zuinig op grondstoffen en delfstoffen zijn , maar dat klimaatgeld is er alleen maar om ons gevoel te sussen. Zie het maar als de aflaat in de middeleeuwen. Jammer.

 • Zuperboer

  Juustem Tinus 1; De Groene Klimaatkerk zorgt voor het broodnodige schuldgevoel bij de mensheid. We hebben behoefte aan een 'bedreiging' en dus creeert men hem. Al (Capone) Gore heeft vast heel wat vrindjes inmiddels tot grote rijkdom gebracht en Nijpels c.s. willen ook van de koek smullen. Je wordt doodgegooid met termen als duurzaamheid en klimaatproof, maar feitelijk gebeurt er helemaal niets, alleen beschikken we over veel CO2 dat we met behulp van water en zonlicht kunnen omzetten in: GROEI van bladgroen. En daar zijn we per slot BOER voor geworden/gebleven.

 • farmerbn

  Noemden ze het eerst opwarming van de aarde, nu noemen ze het klimaatverandering. Deze week hoorde ik dat er maar 6 keer een witte Kerst geweest is sinds 1900. Een groene Kerst is dus helemaal niet uitzonderlijk. En als het allemaal waar is dan nog kan het zijn dat je er helemaal niks aan kunt doen. Ben je al je geld kwijt (aan de klimaatprofiteurs) en heb je nog geen resultaat. Kun je beter de dijken verhogen zoals Tinus zegt. Wordt het warmer in de wereld dan profiteren de nu te koude streken. Niks mis mee want dan hebben de Russen ook een keer mazzel.

 • Alco

  Ik zou onder de indruk zijn van een zeer dun rapport.
  Met alleen de conclusie dat we andere energie moeten hebben, namelijk waterstof, veilige kernenergie en waterkracht van eb en vloed.
  Zelfs zon- en wind - kracht is uit den boze, omdat je met donkere en windstille dagen veel te veel afhankelijk met opslag.
  Het Poolse rapport is ja zeggen, maar niets doen.

 • Nieuw.

  @Alco, mee eens en alle autos op bio Ethanol of Biodiesel, in steden eventueel een hybride uitvoering. Techniek die nu beschikbaar is. Resstromen Ethanol productie naar de Veehouderij.

 • Jan-Zonderland

  @G. Camps, dat gaat ook niet werken. Je kunt zoveel mais niet verbouwen om genig ethanol te produceren om alle auto's er op te laten rijden en de productie van ethanol is amper energiepositief. Het kost dus bijna net zoveel energie om het te maken dan dat je er aan ethanol energie weer uit haalt.

 • brutus71

  Wat een GroenLinks proganda in de Boerderij , allemaal voor 0,000003 graad, hoe CO2 neutraal is dat dikke papieren klimaat accoord eigenlijk?

 • deB.

  Compleet doorgeslagen linkse gedachten, ook hier op dit podium!

  In Amsterdam vorige week een pand opgeleverd met liefst 3 gigantische gas stokers daarin. Als je dan weet wat het verbruik is, ongelofelijk!

  De burger en mkb worden in het pak gesmeed door links, en rechtse zakken worden gevuld door grote kosten, van al die onzin! ja ONZIN

  En kom niet aan de KRINGLOOP landbouw!

 • Albert Albers

  Zelfs als we alles elektrisch maken en de energie opslaan in accu's voor tijden dat er geen zon schijnt of wind is zal de aarde blijven opwarmen. Naast een natuurlijk proces ook het gevolg van het aantal mensen en hun levensstijl. Bij alles wat we doen produceren we warmte. Het verkeer, het verwarmen van huizen, water en alle elektrische apparaten die we in gebruik hebben. We moeten gewoon alles op alles zetten om ons land temperatuur proof te maken.

 • Bolder01

  Massaal de terras verwarmingen en de overvolle. straat verlichting uit doen

 • bankivahoen

  Het geluk voor onze overheid is de gelatenheid van haar bevolking die alles over zich heen laat gaan glijden. Het maakt niet uit al moet men het hele loon straks afdragen voor het klimaat-geloof. Gele hesjes trekt men hier pas aan als elk land ons is voorgegaan.Alles voor onze nakomelingen zogenaamd.

 • de-boer-

  deB@
  Kom niet aan met kringlooplandbouw.
  Vindt ik ook hoor maar waarom leggen ze daarvoor het probleem bij de boer?Als ze wel kringloop landbouw willen waarom verplichten ze de winkels niet om alleen maar ....... te verkopen ?
  Waarom?
  Omdat anders het wat niet aan nl eisen /.....
  Vol doet gewoon even geïmporteerd wordt

 • deB.

  Of beter gezegd.... kom met je tengels, niet meer aan de (kringloop) landbouw.

  Kringloop kan mij gestolen worden, wij ZIJN een en al kringloop!!en ze moeten niet aankomen met, ja maar, je aanleverende vrachtverkeer etc etc... dat compenseer ik met overschot op mijn gras, mais en bieten percelen.!!

  Vlieg over europa in de nacht , het zijn hele grote kerstbomen, zoveel licht!!

 • de-boer-

  Nu een bewust wording nog dat iedereen in de wereld genoeg voedsel krijgt. En niet alleen NL is verantwoordelijk maar alle mensen van de wereld zijn verantwoordelijk.
  Hier liggen de linkse partijen niet wakker van ?
  Want daar hoor je niemand over.

 • Jan-Zonderland

  Het hele klimaataccoord is een grote farce met Nederland (de politiek althans) voorop. Allemaal onrealistische onrealiseerbare domme ideeen. Alle huizen verwarmen zonder gas, hoe bedenk je het. Warmtepompen vreten heel veel stroom, opgewekt met..........gas ????. Oh nee, daar hebben we windmolens en zonnepanelen voor. Vul de rest zelf maar in. Verbod op auto's met verbrandingsmotor per 2030. Je verzint het niet. 8 miljoen auto's aan de laadpaal om 6 uur 's avonds. Oh, de zon schijnt niet meer en de wind is gaan liggen. en nu ????? Nog afgezien van wie die batterij auto's kan betalen maar ook daar ligt het kabinet niet wakker van. En dat alles omdat de aarde door een natuurlijke cyclus soms wat warmer wordt en soms wat kouder. Daar is niks aan te doen. Als men nu eens de insteek had van we willen zuiniger aan gaan doen met fossiele brandstof omdat het eindig is, dan kan ik er sympathie voor opbrengen maar kom dan ook met realistische oplossingen en geen luchtfietserij.

 • Maas1

  Misschien maar goed dat er weerstand is tegen het klimaat akkoord dan staat hopelijk in de toekomst niet de joker in vak K voor het spreekgestoelte die de naam Klaver draagt.

 • Hilhorst100

  En ondertussen gewoon massaal vuurwerk en vreugdevuren toestaan, wat een bedriegers deze regering, jan met de pet moet zijn dieseltje weg doen die vervolgens op export gaat naar een andere planeet.

 • Noordam2

  ha ha die Willem Bruill
  die dacht onder de kerstboom, laat ik die boeren eens even op stang jagen.
  overigens niet een echt leuke kerstgedachte.
  niemand gelooft toch dat Willem ook van die kerk is. Willem is verstandiger!!!!

 • agratax.1

  @Jan-Zonderland. Als tussen 18:00 en 19:00 alle Nederlanders hun elektrische auto aan de laadpaal zetten is de kans groot dat de elektrische aanvoer leidingen het begeven. Wat denken de Nederlanders van Datacentra? Ze zullen deze werkgelegenheid omarmen, eindelijk schone "werkgelegenheid". Niemand realiseert zich dat deze jongens fluctuatie in de stroomvoorziening nooit tolereren. Dus moet er een gas- of atoomcentrale als backup zijn. Hier komt nog bij de enorme warme productie van de servers in deze data centra. Weg gegooide duurzaam opgewekte energie en dan te weten, dat we steeds meer data gaan gebruiken en uitwisselen.

 • Maas1

  ( Kritisch) In het hele verhaal over het klimaat hoor je niets over ritmische veranderingen in het klimaat die veroorzaakt worden door schommelingen in de beweging van de aarde rond de zon.En de invloed van andere grote planeten.enz.
  Duitsland gaat aan het gas en Nederland gaat van het gas af. Is dit het gevolg van het klimaat akkoord? Of is dit het gevolg van de bodemdaling en de aardbevingen aldaar. En heeft het niets met het klimaat te maken? Wordt het Groninger gasveld een distributie netwerk? Of heeft dit verhaal ook nog een politiek gekleurde insteek?
  Waarom we over gaan op een andere vorm van energie is duidelijk dat we zuinig moeten zijn op de planeet is nog duidelijker.
  Er zit geen thermostaat knop op de planeet aarde dat wij mensen het even regelen.
  God created the world and the man created Holland.

 • Trot

  Lees de telegraaf van zaterdag en krijg gelijk en heel ander beeld dan ons wordt wijs gemaakt!

 • Wittede

  Dat hele klimaatakkoord komt mij de strot uit! Het probleem is dat niet alleen de linkse partijen, maar ook de rechtse partijen er hun handtekening onder hebben gezet. Zover ik weet is Forum voor democratie de enige partij die er nuchter instaat en met argumenten komt die aantonen dat klimaatverandering iets van alle tijden is en dat die 1000 miljard niks zal opleveren...

 • Bas Spruijt

  Haha mooie reactie van Noordam2 hierboven.
  Wat een boefje die Willem die denkt ik gooi nog even een bommetje zo net na kerst!!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.