Redactieblog

8 reacties

‘Ondanks Wakker Dier lekker vlees eten met Kerst’

Respect voor Wakker Dier. Wat die met weinig middelen presteert, is om u tegen te zeggen. Alleen valt het resultaat de laatste jaren wat tegen. We smullen nog steeds van vlees.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport van Wageningen UR. Opgesteld in opdracht van Wakker Dier. De consumptie blijft de laatste 3 jaar namelijk stabiel. Anders gezegd: we eten als Nederlanders lekker door, wat vlees betreft. In totaliteit eten we zelfs meer vlees. Want de cijfers zijn per hoofd van de bevolking en die is in die jaren gegroeid met 300.000 personen. Reken maar uit wat de extra consumptie is, als we nu al een aantal jaren tegen de 77 kilo vlees per hoofd van de bevolking eten.

Sneu voor Wakker Dier, die zich zo enorm inspant om ons het eten van een lekker stukje vlees probeert af te leren. Want wat is de stichting veelvuldig in de publiciteit. Dat zegt ze ook duidelijk in haar jaarverslag: de pers is onze belangrijkste klant.

Wakker Dier heeft veel goodwill

Dat bereikt Wakker Dier door middel van persberichten en goede contacten met journalisten. Grote hulp ervaren ze van televisieprogramma’s als Radar en RTL Nieuws. De persberichten worden trouwens door de meeste kranten graag opgenomen. Wakker Dier heeft veel goodwill.

Wakker Dier doet veel met weinig geld

Want Wakker Dier besteedt er niet echt veel geld aan. Haar totale begroting is € 2,8 miljoen. Er zijn zo’n 15 medewerkers, waarvan sommigen in deeltijd werken. Ze verdienen ook niet uitbundig. De directeur verdient ruim € 52.000 bruto, inclusief werkgeverslasten waaronder pensioen, € 69.000. Voor dat geld werken de directeuren van onze zuivelondernemingen maar een paar weken. Kortom, Wakker Dier doet veel met weinig geld.

Misleiding aan de kaak stellen

Eén van haar doelstellingen is om misleiding aan de kaak te stellen. Welnu, dan kan Wakker Dier mooi bij zichzelf beginnen. In haar jaarverslag staat dat in 2010 de vleesconsumptie 81 kilo per Nederlander bedroeg. In haar eigen studie uitgevoerd door Wageningen UR staat echter dat dit cijfer 79 kilo was. Voor 2016 schrijft Wakker Dier in het eigen verslag dat de consumptie in die 6 jaar gedaald was tot 74,4 kilo. Wageningen UR zegt, op verzoek van Wakker Dier dus, dat de consumptie 76,6 kilo was. De daling is dus veel minder sterk. Over misleiding gesproken.

Cijfers rijmen niet met campagnes Wakker Dier

Ik ben benieuwd hoe ze de cijfers van Wageningen UR, die nu aangeven dat de consumptie de laatste 3 jaar gelijk is gebleven, straks gaat interpreteren. Ze durft vast niet te zeggen dat haar campagnes niet het gewenste resultaat hebben gehad.

We zitten nu op het niveau van 2005, toen we ook bijna 77 kilo vlees verorberden

Daarom twijfel ik ook aan de voorspelling ven Wakker Dier dat in 2030 per persoon nog maar 61 kilo vlees wordt gegeten. Daar geeft het verloop van de cijfers geen aanleiding voor. We zitten nu op het niveau van 2005, toen we ook bijna 77 kilo vlees verorberden.

Wakker Dier zegt continu dat er steeds minder vlees wordt gegeten. Er komen veel meer flexitatiërs. De vleesvervangers vieren feest vanwege de omzetverhoging. Maar ondertussen geniet bijna de helft van de vleeseters van varkensvlees, een derde van pluimveevlees en de rest van rund-, schapen- of geitenvlees. Dat lees je niet in de publicaties van Wakker Dier.

Smakelijk eten met Kerst.

Laatste reacties

 • veldzicht

  De consument wordt dat gedram en vaak halve waarheden of complete leugens van wakkerdier en dieractivisten ook wel weer eens zat en op het laatst geloven ze het wel.

 • Alco

  Cijfers zeggen mij niet zoveel.
  Ik zie om me heen steeds meer vegetarisch. Zelfs in de stad meer dan de helft.
  Moet iedereen zelf weten, maar het is een tendens die steeds zichtbaarder wordt.
  Zoals vergaderboer het schrijft lijkt het net of ie een veer in hun reet wil steken met hun succes met afbraak politiek wat o zo gemakkelijk is.

 • agratax.1

  De angst aangepraat door de klimaat specialisten zal velen doen besluiten vegetarisch te worden. Zo gauw we als specialisten gaan dreigen met hel eb verdoemenis dan gaan velen overstag om zo het onheil af te wenden. Eerst was energie transitie nodig omdat fossiel eindig is. Dit hielp niet iedereen ging gewoon op de oude voet voort. Dus de CO2 en methaan uitstoot van fossiel en dierhouderij werd er bij gehaald. Dit hielp fossiel ging in de ban en de dieren werden ook in de ban gedaan. Dit alles onder het mom van Help het Het schaadt ook niet.

 • veldzicht

  @alco,Het mag dan waar zijn dat je in de stad steeds meer vegetarisch ziet,toch schijnt het niet ten koste te gaan van vleesconsumptie.Waarschijnlijk wordt het gegeten door wat toch al vegetariërs waren of wordt het extra gegeten.Ik weet niet of het goed smaakt en ben het ook niet van plan het te proberen.En nu moet ik nodig naar mijn rollade kijken,hij ruikt ten minste al heerlijk en laat een ander die in elkaar geknutselde soja troep maar eten.

 • farmerbn

  Het is net als bij bio. Bij lage consumptiecijfers is 10% stijging nog steeds bijna niks.

 • Johnny Hogenkamp

  In Nederland gelijkblijvende vleesconsumptie en wereldwijd sterke toename. Wakker Dier heeft door framing, plofkip en vee-industrie, kortstondig effect gesorteerd. Dat kan straks evengoed andersom uitpakken wanneer hun chemovoer een keer in diskrediet komt. Dit probleem ervaren ze nu al doordat hun frontvrouw Marrianne Kerosine al enige tijd thuis zit vanwege de giftige dampen.

 • Als je bedenkt dat de immigranten vaak niet de grootste vleeseters zijn dan stijgt de vleesconsumptie van de autochtone Nederlanders alleen maar! Korteweg heeft al klein geld gemaakt van zijn “liefdesbaby” met de PVDD vriendjes en Blue Band stoppen ze tegenwoordig al roomboter bij in anders wil niemand die prut nog eten!

 • el

  Marriane moet even bijtanken,volgend jaar weer met frisse moed ertegenaan.! Prettige feestdagen allemaal!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.