Redactieblog

7 reacties

‘Omvang bedrijf belangrijker dan kwaliteit bestuurder’

Gelukkig dit jaar bij de presentatie van de AgriTop 50 ook aandacht voor de harde werkers van uitstekend presterende bedrijven.

Het was goed in de marge de foto van Wim Betten te zien, de directeur van de immer goed uitbetalende coöperatie Cono. Toch stond hij niet op nummer één, maar Frans Keurentjes van Friesland Foods, die Lefbestuurder wordt genoemd. Sterker noch, Betten kwam niet voor in het lijstje van 50.

FrieslandCampina is volger, geen leider

Frans Keurentjes dus wel. Hij werd bejubeld. Dat gun ik hem graag, maar het had voor mij een tikkeltje minder mogen zijn. En dat terwijl ik volledig achter de kern van zijn beleid sta: de fundamenten van de coöperatie verstevigen door te veranderen. Sterker nog, ik vind dat het sneller zou moeten. Dan doel ik op de weidegang, de beheersing van de melkstroom en het verwaarden van bijzondere melkstromen. Bij deze punten was en is FrieslandCampina volger, geen leider. Dat had ik graag gezien.

Het ‘Wij-gevoel’

Daarbij blijft één taak onderbelicht en dat is het ‘verkopen’ van de veranderingen binnen de coöperatie aan de leden. Keurentjes doet (te) gemakkelijk over het feit dat nogal grotere boeren met in totaal miljoenen liters melk bij de coöperatie vertrekken. Hij kan zich wel voorstellen dat sommigen, zelfs voor een cent lagere melkprijs, afscheid nemen. Omdat de coöperatie verandert. Het ‘Wij-gevoel’ is er niet meer, zoals de maatschap Van Weperen, die naar A-ware gaat, zegt.

Keurentjes volgt Schumacher

Want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Keurentjes hier vooral het beleid van directeur Hein Schumacher verdedigt. Die zei al bij zijn aantreden in een eerste interview dat hij zich verbaasde dat de melk van de leden onbeperkt werd aangevoerd. Dat was hij bij zijn vorige baas, Multinational Heinz, niet gewend. Daar werd niet meer grondstof aangevoerd dan de markt vroeg. De maatregel om de melkaanvoer nu te beperken, lijkt mij een rechtstreeks gevolg van deze mening.

Eerste plaats in de AgriTop50 ligt minder aan de man dan aan de organisatie

Veel leden kunnen geen kant uit

Dat Keurentjes hiervoor toestemming kreeg van de leden is niet zo verwonderlijk. Ten eerste kunnen veel leden geen kant uit omdat andere goed uitbetalende zuivelondernemingen niet onbeperkt melk aannemen. Verder is het met de getrapte besluitvorming via de ledenraad niet zo moeilijk een voorstel, dat geen algemeen applaus krijgt, door de vergadering te loodsen.

Functie en omvang boven persoonlijkheid

Nogmaals, ik gun Keurentjes zijn eervolle eerste plaats in de AgriTop50 graag. Maar ik vind ook dat dit minder aan de man ligt dan aan de organisatie, die hij vertegenwoordigt. Hij zou als voorzitter van Cono, die jarenlang een van de hoogste melkprijzen uitbetaalt, niet op de lijst voorkomen.

Het is de functie en de omvang van de onderneming met al de bijbehorende netwerken, die het doen. Dat laat ook Jan Anker zien met A-ware. Hij is geen vergadertijger, zit aan weinig bestuurstafels, maar heeft invloed door zijn snelgroeiende bedrijf en zijn goodwill bij de boeren.

Terug naar Frans Keurentjes. Ik ben het met zijn veranderingen aan het coöperatieve fundament eens. Petje af. Daar kom ik binnenkort nog op terug.

Laatste reacties

 • RIEN65

  De AgriTop 50 heeft voor mij dezelfde waarde als de Quote 500.
  0,0

 • Alco

  Eigenlijk zegt vergaderboer heel netjes wat veel anderen kunnen onderstrepen in de andere quote over de top vijftig.
  "Hij zou als voorzitter van Cono niet op de lijst voorkomen".
  Dus velen krijgen gelijk met hun opmerking dat "invloedrijkste" zeer zeker niet als de "beste" gezien behoeft te worden.

 • Bennie Stevelink

  Als de column van Vergaderboer in het AD zou staan in plaats van de Boerderij zou het meer invloed hebben, terwijl de kwaliteit van de column hetzelfde blijft. Als de column bij ons in het gemeentekrantje zou staan had het veel minder betekenis.
  De Agritop 50 is geen lijst van beste bestuurders of populairste bestuurders. Het is een lijst van de meest invloedrijke bestuurders. Invloed hangt af van de functie, dus je zult ieder jaar bestuurders tegenkomen uit dezelfde functies. Ongeacht hun persoonlijke kwaliteiten.

 • 344412

  Eens, zelfs een zekere Van Dam stond 2 jaar terug in het lijstje.....

 • massy

  Maar wat voor toegevoegde waarde heeft zo,n lijst net als RIEN65 schrijft helemaal niks maar ja de boerderij moet hier of daar mee gevuld worden.en wat is eigenlijk invloedrijk ze moeten gewoon der best doen en nog meer.

 • Alco

  Ik vind dat de redactie weleens een item kan wijten aan het feit, dat toekenning van fosfaatrechten en het doorbreken van plafond vanwege het meerekenen van de vleesveesector, een grote blunder is.

 • mtseshuis

  Dat mag niet Alco, krijgen ze geen handen op elkaar bij ministerie en LTO..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.