Commentaar

2 reacties

‘Lessen uit de inkomensramingen’

Het belang van beregenen is nog duidelijker geworden dan het al was.

Tegen de kerst komen de rekenmeesters van Wageningen UR altijd met een prognose van de agrarische inkomens over het afgelopen jaar. Met een slag om de arm, want niet alle inkomsten en uitgaven staan vast op het moment van verschijnen. Maar toch een mooie graadmeter.

Inkomens dalen

De lijnen staan dit jaar vrijwel allemaal naar beneden. De inkomens dalen en in sommige sectoren gaat dat hard. Dat is niet per definitie dramatisch, want 2017 was buitengewoon goed. Voor het eerst in de geschiedenis was de agrarische sector toen economisch rendabel!

Dat is nu voorbij, helaas. Deels als gevolg van pure marktontwikkelingen, zoals in de varkenshouderij. Daar gaat het meteen van dik hout: zeugenhouders zien hun inkomen gemiddeld met een kwart miljoen dalen. Een hard gelag, ook voor doorgewinterde ondernemers.

Beeldbepalend is dit jaar de droogte

Grondgebonden bedrijven

Opvallend is het groeiende verschil tussen een kleine groep met een bovengemiddeld inkomen en een grotere groep ondernemers die minder verdient dan het gemiddelde.

Maar beeldbepalend is dit jaar toch de droogte. Die heeft het inkomen van grondgebonden bedrijven sterk beïnvloed. Wie kon beregenen, zit goed, is grosso modo de lijn. Met de klimaatverandering, die vaker extreem weer zal brengen, is het belang van beregenen dus nog duidelijker geworden dan het al was. Voor wie tot nu toe nog zonder beregenen kon, biedt dit stof tot nadenken tijdens de donkere dagen.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

  • agratax.1

    Nadenken over beregening is prachtig. Maar als water ontbreekt zoals in het Oosten van Nederland of zilt is zoals in de kuststreek is beregening eenvoudig een utopie. Als ik dan lees dat er over enkele jaren nor de nodige miljoenen mensen meer in Nederland wonen dan nu zal het water gebruik navenant meegroeien en krijgt de voedselvoorziening nog minder. We kunnen eenvoudig niet zonder beregening of is het beter te zeggen we kunnen niet zonder ons vertrouwde gematigde klimaat van weleer.

  • massy

    Een jaar droog zegt niets volgend jaar regent het misschien weer te veel . ze weten het meestal pas 2 dagen van te voren wat het weer gaat worden. dus we zien wel je kan je eigen wel druk maken maar wat heb je der aan als de prijzen van de meeste produkten niet omhoog gaan. of je moet wel heel gelovig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.