Redactieblog

4 reacties

‘Klimaat en krimp de nieuwe dreigingen’

Vergaderboer geeft commentaar op de ontwikkelingen in de agribusiness.

“Dat wordt weer een achterhoedegevecht”, zegt Hanna moedeloos. Ze bedoelt het boerenprotest in Haarlem bij het provinciehuis. Het was gericht tegen de provinciale bodemdaling in het veenweidegebied. Gelukkig was het een gemoedelijk protest, met veel aandacht in de media. Zo kan het dus ook.

Grote gevolgen van klimaatregels

Hans is het Hanna eens: “We kunnen ons wel druk maken, maar we staan voor snelle veranderingen. Klimaatregels hebben veel grotere gevolgen dan we nu voorzien. Vooral de veenweidegebieden krijgen er last van. Maar het gaat ons ook niet voorbij, let maar op”.

“Ze moeten eerst de vliegtuigen maar eens aanpakken”, zegt Hanna. “Die zijn buiten het klimaatakkoord gehouden, terwijl het grote vervuilers zijn. Dat is vals spel.”

Vliegverkeer brengt geld in het laatje en boeren kosten de gemeenschap geld

Hanna heeft gelijk, maar daar kopen we niets voor. Vliegverkeer brengt geld in het laatje en boeren kosten de gemeenschap geld. Althans in de ogen van velen buiten de landbouw. Daarom geloof ik ook dat het een achterhoedegevecht is in Haarlem. Je kunt beter plannen maken hoe om te gaan met de toekomstige situatie. Maar dan moet je wel weten hoe die er uitziet.

Beperkingen onvermijdelijk

“De Raad voor de leefomgeving is er heel duidelijk over”, zegt Hans. “Beperkingen van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten zijn onvermijdelijk. Dat is volgens de voorzitter van die raad geen advies, maar een conclusie. Daar kan de regering niet omheen”.

Ondertussen worden achter de bureaus al plannen gemaakt, die ons het boeren nog moeilijker maken

Het is geen pretje meer om boer te zijn. We vechten nog in allerlei formaties om de fosfaatproblematiek redelijk te laten verlopen. Maar ondertussen worden achter de bureaus al plannen gemaakt, die ons het boeren nog moeilijker maken.

2030 te vroeg voor nieuwe omslag

Echte plannen van achter het bureau, trouwens. Krijn Poppe, lid van diezelfde raad, zegt laconiek dat ze nu al met plannen komen die in 2030 werkelijkheid worden. Dat is volgens Poppe vroeg genoeg voor de regering om het beleid te bepalen en voor de boer om zich aan te passen.

Bureauborrelpraat. Je zult maar begin 30 zijn, een nieuwe stal hebben, de fosfaatrechten op orde, maar ook een enorme schuld hebben. Dan is 2030 te vroeg voor een nieuwe omslag.

Laatste reacties

 • Maas1

  Het komt er dan blijkbaar op neer dat het groenlandelijk gebied wordt gezuiverd van boeren een systeem in een modern jasje.In Zimbabwe hebben ze ook zoiets maar dan radicaal. Men ziet ons als een kosten post volgens deze column,dat betekend feitelijk dat men niet begrijpt dat wij er zijn voor de eerste levens behoefte.Dit is een welvaarts ziekte met enorme oogkleppen welke het totale gezichtsveld beperken.Na het vertrek van de boeren mag men op kosten van de staat zelf het groenland gebied onderhouden en de daarmee groeiende criminaliteit de kop trachten in te drukken.Hoe men aan het voedsel komt is eenvoudig dat komt uit de super,toch.Nederland wordt kwetsbaarder en glijdt af!

 • agratax.1

  @Maas1. De eerste levensbehoefte kan de handel nog steeds betrekken uit landen waar de productiekosten lager zijn dan hier. Dus zonder subsidie, dit betekent dat afschaffen van de landbouw tot minder overheidsuitgaven leidt, zolang we kortzichtig blijven kijken. Kortzichtig is de politiek, zij denken van Verkiezing tot Verkiezing en praten hooguit over lange termijn als het over klimaat gaat. Komt het moment dat voedsel import duurder wordt dan verbouw in Nederland, hebben ze hun excuus "Klimaat verandering maakt eten duurder" al klaar. Het aller ergste vind ik dat onze voedselindustrie draait op arbeidsmigranten, ook al zijn er > 300.000 werkzoekenden omdat deze mensen geen zin hebben in dit werk.

 • kanaal

  het is een grote roversbende, het gaat alleen maar om het kaalplukken.

 • Maas1

  @ Agrotax er zijn van die gebouwen waar mensen werken in een omgeving van ongekende luxe en marmer,men leeft in een totaal andere wereld afgesloten van de samenleving.Deze mensen bepalen hoe Nederland er uit komt te zien.Het is maar hoe je het bekijkt maar op een bepaald gebied is succes verzekerd,Succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.