Redactieblog

17 reacties

‘Keurentjes mag het oplossen’

Dick Veerman vraagt zich af waarom Frans Keurentjes op nummer 1 staat in de AgriTop 50.

Minister Schouten presenteerde een opvallende kringloopvisie. De geslotenheid van het begrip staat dermate haaks op de Nederlandse open landbouweconomie dat ze de nieuwe leider lijkt. Toch laat de AgriTop 50 bank en boer voorgaan. Waarom?

Kostprijzen stijgen

Nagenoeg alle agrarische grondstoffen die Nederland maakt, kunnen elders – ook in de EU, binnen een dag rijden – significant goedkoper worden gemaakt. Als gevolg van klimaat-, milieu- en biodiversiteitsmaatregelen zullen onze kostprijzen verder stijgen. Dat kan niet meer uit. Daarom organiseerde ABN Amro een bijeenkomst met knappe koppen om te bedenken hoe er meer geld uit de keten ná de boer naar diens erf kan terugvloeien. Maar dat lukt niet in een vrije markt als grondstoffen van elders ook voldoen aan alle eisen, goedkoper zijn en passen bij wat consumenten leuk en lekker vinden.

Kringloop langzaam kleiner maken

Nederland is het enige land ter wereld dat alle agrarische productie die het op eigen bodem maakt, voor minstens 70% moet exporteren. Die export heeft slechts grondstofwaarde, met – nu nog – hooguit een klein plusje. Ook duurzame productie kan elders goedkoper gerealiseerd worden. Onze boeren kunnen de waarde van méér sympathie oogsten.

Exportkrimp is daarom onvermijdelijk, maar tevens het grote taboe

Dat lukt echter alleen in het gebied waar het resultaat van hun inspanning zichtbaar is en overtuigt. Exportkrimp is daarom onvermijdelijk, maar tevens het grote taboe. WUR-theoreticus Martin Scholten, de architect van Schoutens visie, pleit inmiddels voor een ‘open’ kringloop, een contradictio in terminis. Hij gunt de boer tijd om uit te faseren en zijn ‘kringloop’ langzaam kleiner te maken. Logisch. Zolang het nog lukt, hebben boer en bank er alle belang bij de nog niet afbetaalde leningen zoveel mogelijk via de markt terug te verdienen. Dat verklaart de rangorde tussen bank en minister.

Waarom Keurentjes op 1?

Waarom boer en president-commissaris Keurentjes van Koninklijke FrieslandCampina op 1? Niemand kent de dimensies van die nieuwe Nederlandse kringloop; boeren moeten het verzinnen.

Hij erfde een bedrijf met een lek dak in de late herfst

Iedereen gaat staan kijken of voorman Keurentjes tegelijk zijn melkfabriek én de grootste groep boeren van Nederland kan redden. Hij erfde een bedrijf met een lek dak in de late herfst: het is zijn winstmotoren kwijt en moet diep investeren om zijn thuismarkt te behouden. Onderwijl verliest het geld aan overschietende voorraden foliekaas en magere melkpoeder; spul zonder sympathieke waarde waar internationaal geen droog brood mee te verdienen valt.

Laatste reacties

 • farmer135

  Zonder export blijven de schappen in nederland leeg, want in nederland wordt het niet verdient.

 • Bennie Stevelink

  Wie deze analyse leest kan alleen maar in toenemende mate verbaast zijn, dat men in aanloop naar afschaffing van het melkquotum, de veestapel fors wilden laten groeien, met toenemende veedichtheid, daarmee stijgende kostprijs en dalende marktwaarde.

 • farmerbn

  Wat wil die Veerman met dit artikel? Ik weet dat niet. Bennie misschien?

 • Alco

  We kunnen de televisie niet aanzetten of we krijgen te horen dat er overal meer geld voor nodig is.
  En dan te bedenken dat er mensen in de kamer zitten en dus ook Dick Veerman, die de landbouw willen decimeren.
  Snappen deze lieden niet dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • Tuig

  Decimeren gebeurt vanzelf wel. Het kan in het buitenland goedkoper geproduceerd worden.

 • Bennie Stevelink

  Natuurlijk @Alco, moet er verdiend worden. Maar doe je dat met een activiteit waarmee je niets verdiend?

 • Alco

  Er is een verschil tussen boer en maatschappij.
  Export betekend rekeningen kunnen betalen als bv. Nederland voor olie electronica of wat dan ook, wat we importeren . Anders worden we een soort Griekenland.
  De landbouw moet verdienen waar we het kunnen en daar staat bijvoorbeeld de invoering van fosfaatrechten en veel andere onzinnige eisen, tov. het buitenland tegenover.
  Daarbij is een beschermde markt een utopie, maar een gezond bedrijf moet aan allerlei kolder zeer zeker niet het loodje leggen.

 • Tuig

  Probleem is dat Nederland zeer dicht bevolkt is zowel met mensen als dieren. Hoge grondprijzen en mestafzet. Veel te hoge kostprijs, mede door dierrechten.

 • 306lsa

  nog een probleem is ,is dat hier eisen zijn zoals.................
  maar bij import van voedsel zijn die eisen zoals kringloopwijzer of geen legbatterijen er niet enz enz . dus quote van martin luther king i have a dream (die was toch tegen discriminatie?)
  geen discriminatie wat je eist oké maar dat dan ook maar eisen bij import

 • a van Gerwen

  Als we een halve generatie verder zijn zullen we nog eens achterom kijken hoe we onze ooit zo mooie landbouw zo de nek omgedraaid hebben. Er is toch geen hond meer die nog een bedrijf overneemt na zo'n analyse als van Dick en de huidige 55+ 'ers zijn dan al lang met pensioen.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, hoe hoog zou de kostprijs worden zonder dierrechten?

 • Tuig

  Zonder dierrechten kwamen er zoveel dieren dat we elkaar kapot maken.

 • Kelholt

  Dick Veerman zegt: "Nagenoeg alle agrarische grondstoffen die Nederland maakt, kunnen elders – ook in de EU, binnen een dag rijden – significant goedkoper worden gemaakt."
  Ik zeg dan: "Nagenoeg alle agrarische ondernemers die op een dag rijden van Nederland wonen hebben een significant hoger inkomen dan hun Nederlandse collega's."
  Toch???

 • Alco

  Concurrentie op gezonde basis moeten we nastreven.

 • Bennie Stevelink

  Inderdaad @Tuig, ik heb vroegere jaren de melkveehouderij zonder productiegrenzen wel eens vergeleken met een Ridderzuring die met MCPP bespoten is. Die groeit zichzelf dood.

  Wat betreft de overleving van de Nederlandse melkveehouderij tegenover buitenlandse concurrentie spelen productierechten geen enkele rol. Als men in het buitenland goedkoper kan produceren en structureel een lagere melkprijs veroorzaakt zullen in Nederland veel boeren stoppen. De boeren die doorgaan hebben niet meer de financiële middelen om productierechten te kopen.
  Er zullen minder koeien worden gehouden dan er rechten zijn: er is geen schaarste meer in productierechten waardoor de waarde daalt tot vrijwel nul. Productierechten zullen dan geen invloed meer hebben op de kostprijs.

 • Bennie Stevelink

  Ik moet @Kelholt ook gelijk geven: vooral in de melkveehouderij ervaren wij die dodelijke concurrentie vanuit het buitenland op dit moment helemaal niet. Toen in 2016 de melkprijs tegenviel waren het vooral grote melkveebedrijven in Noord Duitsland die stopten.
  Nieuw Zeeland heeft wel een veel lagere kostprijs maar loopt tegen zijn productiegrenzen aan.
  Qua ruimte in grond en lagere bevolkingsdichtheid kunnen veel landen veel goedkoper produceren dan Nederland. Maar ruimte is niet het enigste waar het om gaat. Infrastructuur en sociale complicaties spelen ook mee. In Nieuw Zeeland is men bv afhankelijk van melkers uit de Filipijnen en in de VS van Mexicanen. De melkveehouderij geldt als een sector met slechte kwaliteit van leven.
  Ik verwacht meer concurentie in aardappelen, suiker, varkens en pluimvee.
  Voor de rest zullen we wel zien hoe het in de toekomst gaat. Als het niet meer gaat moeten we maar wat anders gaan doen.

 • Alco

  De kern van de toekomst schetst Bennie goed.
  Boeren hebben niet meer de financiële middelen, waardoor productie rechten geen invloed meer hebben.
  Waarom moeten voordat dat punt bereikt is ook eerst de gezonde bedrijven uitgekleed worden?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.