Commentaar

1 reactie

‘Het wordt menens met mestverwerking’

Alweer is een samenwerking aangekondigd op het gebied van mestverwerking en -verwaarding. 6 prominente bedrijven gaan in samenwerking met Wageningen UR en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding ernst maken met het verwaarden van mest.

De start van het zogeheten Next Level Mest Verwaarden kan een belangrijke stap zijn naar een oplossing voor de mestproblematiek. Maar succes is geen garantie. De geschiedenis heeft dat wel geleerd.

Het belang van deze grote bedrijven is duidelijk. Zij willen een solide basis voor hun business. Financieel, maar ook maatschappelijk. Daarvoor moet een eind komen aan het almaar voortdurende gerommel over en met mest. Mest met een luchtje, daar willen gerenommeerde bedrijven niks meer mee te maken hebben.

Goed resultaat helpt wantrouwen weg te nemen

Dat grote voerbedrijven en zelfs FrieslandCampina hun naam aan dit nieuwe consortium verbinden, zegt veel over hoe ze dit etterende probleem zat zijn. Ze steken er hun nek mee uit. Hun belang valt voor een groot deel samen met dat van de veehouderij zelf.

Toch bestaat onder veehouders veel scepsis over dit soort plannen van ‘mannen in pakken’. Dat wantrouwen ondermijnt het draagvlak voor goeie initiatieven en maatregelen. Er helpt maar een medicijn tegen: klinkend resultaat. Zo snel mogelijk aan de slag dus met dat innovatieprogramma.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.