‘Help toekomst jonge boeren Overijssel veilig stellen’

Overijsselse jonge boeren en tuinders hebben meer steun nodig van regionale politici om hun toekomst veilig te kunnen stellen. Dat schrijft het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt in een brief aan bestuurders.

Voor ons jonge boeren en tuinders is het genoeg! We willen met liefde, passie en commitment een boerenfamiliebedrijf kunnen overnemen, maar dit wordt ons zeer moeilijk gemaakt. In de tuin van Nederland horen boerenfamiliebedrijven die zorg dragen voor onderhoud van het landschap, productontwikkeling en productie van eerlijk en duurzaam hoogwaardig voedsel.

Onze eis is om ruimte te krijgen om dit ook daadwerkelijk te realiseren. We willen boer worden, maar ook boer blijven. Dit betekent dat we tijd, provinciale ondersteuning en vooral duidelijkheid nodig hebben om aan alle wetgeving en productie-eisen te voldoen. De afgelopen jaren zijn de spelregels te vaak gewijzigd.

Wij, als jonge boeren & tuinders in uw provincie, willen een flexibel transitiemodel met meer gezond boerenverstand. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zou hier uitermate geschikt voor zijn.

Met enkele aanpassingen en provinciale ondersteuning streven wij naar:

  • Het kunnen inzetten van bedrijfsovernametrajecten;
  • Natuurwetgeving passend voor zowel de natuur, als het boerenbedrijf;
  • Het produceren van gezond en veilig voedsel;
  • De blijvende realisatie van een gezonde, productieve bodem;
  • Flexibel gebruik van koolstof ter stimulatie van het bodemleven;
  • Goede dierwelzijn, waar we met elkaar trots op mogen zijn;
  • Stimulering en voortzetting van kringlopen.

Tijd en geld

Om dit te kunnen realiseren en Overijssel de tuin van Nederland te laten blijven, hebben we tijd nodig. Tijd en gelden, zoals bijvoorbeeld een deel van de gelden die ingezet worden voor plattelandsontwikkelingen. Een meerjaren-landbouwvisie, gericht op de Overijsselse jonge boeren & tuinders, helpt ons keuzes te maken en stappen in de juiste richting te zetten.

Jonge boeren en tuinders hebben de toekomst. Laten we deze toekomst dan ook veilig stellen, zodat we goed en hoogwaardig voedsel kunnen blijven produceren in Overijssel. We willen graag met jullie in gesprek om concrete afspraken te maken.

Nicole Koks-Hofman, Mark Hesselink, Gerrit Baan, Christian Muilerman, Gerben van Coeverden van Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt. Dit is een brief die zij schreven aan GS en PS van Overijssel, waterschappen en fractievoorzitters van Overijsselse partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.