Commentaar

6 reacties

‘Grondwater wordt nog een dingetje’

De recorddroge zomer van dit jaar zal zich nog lang laten voelen. Bottleneck wordt de lage grondwaterstand in grote delen van het land.

Een actie van waterschap Rijn en IJssel maakt duidelijk hoe groot de zorgen zijn. Grondeigenaren worden opgeroepen duikers in kleine wateren af te sluiten. Zo kan het water niet wegstromen en krijgt het beter kans in de grond te zakken.

Opmerkelijk, nog maar een paar jaar geleden kreeg hetzelfde waterschap bakken kritiek toen volgens boeren te laat gereageerd was op een hoosbui in de zomer. Percelen aardappelen stonden onder water. Ook andere waterschappen nemen maatregelen in verband met de lage grondwaterstand. Zo blijven stuwen in de zomerstand.

Waterbeheer verandert compleet

Zo leidt het nieuwe klimaat tot een cultuuromslag in het waterbeheer. Vanouds houden de schappen graag zelf de regie over de waterhoogtes. Nu worden boeren en burgers er actief bij betrokken. Alle hens aan dek!

Meer dan tot nu toe wordt waterbeheer: water vasthouden in de bodem, in plaats van afvoeren. Dat is in ieders belang, de landbouw voorop. Die heeft er alle belang bij dat beregenen met grondwater mogelijk blijft. En dat is in het veranderende klimaat geen vanzelfsprekendheid meer.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  ach .misschien regent het wel iedere week.

 • Vhouder

  moeten niet zo overdrijven die waterschappen na een record droge zomer is het toch normaal dat de grondwaterstand lager is en het zal best een tijd duren voordat dat weer is aangevuld.

 • farmerbn

  Hoezo nieuw klimaat? En er was geen record.

 • agratax.1

  Wat we missen zijn de binnenboezems van vroeger. Hier kon het water worden gebufferd voor het in de afvoer kanalen verdween richting zee en kreeg het tijd om in de bodem te zakken ter aanvulling van de diepere waterlagen. Dit buffer systeem is niet alleen bij ons weg, maar ruimen we op in alle vruchtbare gebieden op aarde. Weg met de zgn. "Wetlands", die tijdens de regen perioden overstromen.

 • Gat

  En mss is het komende jaar weer veel te nat. Je kunt er niks over zeggen.

 • Alco

  Er is bij ook totaal geen onrust over de waterstand volgend jaar.
  Wat ik wel merk is dat er mensen zijn die door de droogte van dit jaar hun ijzer willen smeden nu het heet is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.