Commentaar

5 reacties

‘Eén lijn trekken met neonics’

In toenemende mate bezwijken Europese regeringen voor de druk om hun boeren te matsen als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen. Ze geven toestemming om middelen te gebruiken die in in principe verboden zijn.

Dit is een kwalijke ontwikkeling. Ten eerste omdat er valse concurrentie ontstaat (‘ongelijk speelveld‘). Zo hebben Nederlandse bietentelers er last van dat collega’s in 7 andere landen van hun overheid wél (tijdelijk) toestemming hebben om neonicotinoïden te gebruiken in bieten, terwijl die hier niet mogen. De Nederlandse bietensector klaagt hier terecht over.

Milieuschade

Tweede slachtoffer is het milieu. Neonics veroorzaken milieuschade, blijkt onder meer uit rapportages van Efsa. Niet voor niks is er lang en stevig over gedebatteerd, met als uitkomst het besluit ze uit te bannen. De milieuwinst daarvan komt in het geding.

Oplossingen vinden

Nu staat minister Schouten onder druk om ook coulant te zijn en de sector wat meer tijd te geven. Het is verleidelijk om daar in mee te gaan. Toch is het niet verstandig. Er is tijd geweest.

Elke keer zijn ook oplossingen gevonden toen dat echt moest

Het verbod heeft lang genoeg in de lucht gehangen. Tegen elk verbod op elk middel in het verleden – van DDT tot neonics – is weerstand geweest. Maar elke keer zijn ook oplossingen gevonden toen dat echt moest.

Beter dan coulance in Nederland is: ook in andere Europese landen consequent zijn. Want dat gelijke speelveld is natuurlijk wel nodig.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niet alleen boeren matsen maar ook de bietenfabriek en de bietenzaadfirma's en uiteindelijk de consument. Steeds is er dus een oplossing gekomen op een verbod op een middel maar die oplossingen bleken geen oplossing te zijn want ze zijn ook weer verboden. Maw de politiek wil een gangbare prijs voor bioproducten.

 • Hilhorst100

  vuurwerk en riooloverschotten, schiphol veroorzaken milieuschade, maar dat word nooit verboden. dus dit gemene verhaal slaat de plank mis.

 • meter

  U vliegt nog al uit de bocht met uw opiniestuk als je het mij vraagt. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst. Zou het niet kunnen zijn dat menig lidstaat nu met de handen in het haar zit omdat er helemaal geen alternatieven zijn behalve meer te gaan spuiten? Wat is daar de milieuwinst van? De voorbarige en veelal op emotie gebaseerde conclusies brengen zo wel heel erg verstrekkende financiële risico's en gevolgen voor de akkerbouwer met zich mee. Die mogen het gelach betalen als het mis gaat. Dat zou u zich toch beter mogen realiseren!

 • info36

  Meneer Oppewal mag wel iets kritischer zijn naar genomen besluiten. Is deze zaadcoating in bietenzaad nu werkelijk schadelijk voor insecten. Ik denk van niet.
  De vergelijking met DDT slaat natuurlijk nergens op. Dat was in een ver verleden toen de kennis over middelen nog miniem was. Inmiddels is dat heel anders.
  Dus laat je alsjeblieft niet meeslepen in het huidige radicale denken van milieugroeperingen en dus allerlei politieke partijen.

 • Jan-Zonderland

  Wat een onzinverhaal van dhr Oppewal. Het verbieden van neonics is grotendeels gebaseerd op de emotionele gedachte dat neonics de oorzaak zouden zijn voor massale bijensterfte. Keihard bewijs is daar nog nooit voor geleverd. Voor bepaalde toepssingen, niet bloeiende gewassen, is er al helemaal niks aan de hand mbt tot bijen. Dat Nederland nog geen ontheffing heeft komt omdat men gewoon te laat was met aanvragen. Nog onlangs stond er op deze site een artikel van dhr De Lugt van Suikerunie, dat men toch alsnog maar ontheffing aan ging vragen maar hij zei erbij dat het waarschijnlijk al te laat zou zijn voor seizoen 2019. Had het dan eerder aangevraagd net zoals al die andere landen. En ja, er zijn wat betreft de bietenteelt wel alternatieven maar die zijn vele malen schadelijker dan de zaadbehandeling. Dus hr Oppewal, loop niet zo als een schaap achter de beleidsmakers aan maar wees eens wat kritischer, net als Info al opmerktHet verlenen van een (tijdelijke) ontheffing heeft niks met matsen te maken maar met gezond verstand.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.