Redactieblog

7 reactieslaatste update:10 dec 2018

‘Een landbouwpolder onder water zetten heeft geen zin’

Vraag is of onder water zetten enig effect heeft om bodemdaling tegen te gaan.

Creatief zijn ze wel, onze veenweideboeren. Er werd gedemonstreerd bij de provincie Noord-Holland. De provincie is kennelijk van plan om polders te gaan vernatten, om bodemdaling tegen te gaan. “Water op het land, boeren in de bijstand”, “In de wei, boer en burger”, waren enkele leuzen op de spandoeken.

Bodemdalingskaart

Bodemdaling is een groot probleem, zo schijnt het. Onlangs verscheen een bodemdalingskaart, waaruit zou moeten blijken dat we met z’n allen steeds dieper wegzakken. Het Planbureau voor de Leefomgeving becijferde dat daardoor enorme schade kan ontstaan, tot € 22 miljard in 2050. Bodemdaling op zich is misschien nog wel te overkomen, daar hebben we een deltaprogramma voor, maar dat is voor de buitengrenzen: dijken. Probleem is dat de daling niet gelijkmatig is. De bodem daalt, en de schade treedt op in de bebouwde omgeving. Misschien stort Haarlem wel in als dat zo doorgaat. In Zuid-Holland zijn hele dorpen al scheefgezakt en moet er veel geld worden besteed aan herstel.

Voor de desbetreffende boeren is het desastreus

Land onder water zetten

Tegenover deze problemen is het probleem van de veenboeren natuurlijk betrekkelijk futiel. De keuze tussen ‘Gouda valt om’ en ‘Een koe in het Groene Hart’ lijkt mij niet echt moeilijk. De vraag is natuurlijk wel of het onder water zetten van een enkele landbouwpolder ook maar enig effect zal hebben. Ja, voor de desbetreffende boeren is het desastreus, en ik begrijp ook heel goed dat men daartegen in het geweer komt. Ter plekke zal de bodem misschien wat minder dalen. Maar zal het de bodemdaling in de rest van het land stoppen? Daar geloof ik niets van.

Om een voorbeeldje te nemen: In Groningen is de bodemdaling vooral te wijten aan de gaswinning. Ander voorbeeldje: het Planbureau zegt dat het gewicht van de bebouwde omgeving (wegen, woningen, bedrijven) een belangrijke factor is, die de bodem omlaag drukt. Daar weegt het gewicht van een enkele trekker in een weiland niet tegenop.

Haarlemmermeerpolder

De oplossing in Noord-Holland ligt dan ook voor de hand. We moeten de Haarlemmermeerpolder onder water zetten! Het gewicht van wat daar nu staat, zorgt er volgens mij voor dat het hele land in de prut zakt. En, als we op die manier de bodemdaling hebben gestopt, hebben we volgens mij ook een heleboel andere problemen opgelost voor Aalsmeer, Uithoorn, Zwanenburg en Buitenveldert.

Maar ja, ook in de Haarlemmermeer zitten nog boeren, die het er wel weer niet mee eens zullen zijn. Die kunnen dan weer naar Haarlem, met nieuwe creatieve spandoeken.

Lees ook: Veenweidediscussie nog lang niet voorbij

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  De vraag is waarom daalt de bodem. Dat heeft in dit geval niks met gewicht of het uitmijnen van koolstof in de zin van olie of gas te maken maar met de afbraak van koolstof ( veen) door het bemalen. Dus die stopt pas als de koolstof op is tenzij je een betere oplossing bedenkt .

 • massy

  Wij hebben daar verschillende jaren verticaal gedraineerd en dan is het niet gek dat de bodem daar zakt we konden een rupskraan op sommige plaatsen nog niet boven de grond houden en daar werd dan later weer op gebouwt dus wij denken dat het zeker aan de bebouwing licht maar de wijzemensen zullen het wel weten.

 • ed12345

  Bij mijn weten wordt er in de veenstreken gehijt als er gebouwd wordt in de meeste gevallen worden de palen op stuik geslagen d.w.z. de paal wordt net zo lang naar beneden geslagen tot hij niet meer dieper wil meestal op het zand Daar wordt dan op gebouwd Dan zie ik niet hoe bebouwing dat veen omlaag krijgt Dat het wel gebeurt door vetering van de organische stof gebeurt is bekent

 • xw

  wordt geheid en het is bekend

 • Als het waar is dat er goed geheid is en de bodem zakt, dan zou je dus nu onder de funderingen door kunnen kruipen tusse de palen door. Dit lijkt niet te gebeuren. Dus de bebouwing zakt mee of laat het veen zakken.

 • gerben5

  Word zelfs piepschuim gebruikt om het ontstane hoogteverschil aan te vullen. Zand wordt te zwaar. We hebben ooit 3 lagen straatwerk + zand uit een achtertuin gehaald. Dit probleem is niet op te lossen door het peil maar te verhogen.

 • Alco

  Veen krimpt met droogte.
  Zand slempt in elkaar door water
  Saldo van vernatting zal dus niets uithalen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.