Commentaar

15 reacties

‘Droombeelden van rijksadviseurs over landbouw’

Om moedeloos te worden. Zo negatief is de visie van het ‘College van Rijksadviseurs’ over de landbouw.

En zo weinig begrip blijkt eruit voor de sector. Het rapport ’Panorama Nederland’ heeft als boodschap dat nu niks deugt en dat alles anders moet.

Het gaat van dik hout. Een greep: ‘Decennialang heeft de boer slechts vanuit één model gewerkt: zo goedkoop mogelijk voedsel produceren’ – alsof er niet een grote verscheidenheid aan bedrijfsstijlen is.

‘Dierziekten duiken overal op, met gevaar voor dier en mens. De kwaliteit van het oppervlaktewater is bijna overal slecht’ – alsof er niet juist afgelopen jaren veel verbeterd is en veel ziektes uitgebannen zijn.

De ‘oplossing’: alles wat niet grondgebonden is, moet naar het industrieterrein

En zo gaat het maar door. Nadat de sector in grove halen is neergesabeld, komt de ‘oplossing’: er moet een New Deal komen. Kern daarvan is deze dooddoener: ‘eerlijke prijzen’ voor duurzame boeren, te bekostigen uit het GLB. En alles wat niet grondgebonden is, moet naar het industrieterrein.

Zo’n rapportje zet alleen maar kwaad bloed. Jammer, want er liggen wel degelijk uitdagingen op gebieden als water- en bodembeheer, biodiversiteit en landschap. Die hebben al de volle aandacht. Dat gaat met vallen en opstaan en het is nooit af.

Nederland opnieuw uittekenen gaat niet

De heren rijksadviseurs denken als architecten. Ze dromen van een tekentafel met wit papier waarop ze Nederland opnieuw kunnen uittekenen. Maar zo werkt het niet. Denk maar aan de mislukte Reconstructie van 15 jaar geleden.

Laatste reacties

 • farmer135

  Je kunt het beter rijks-profiteurs noemen want deze onzinnige visie wordt uiteindelijk
  door de belastingbetaler betaald.

 • bartje14

  Geeft maar weer eens duidelijk aan wat de kwaliteit is van het politieke systeem in dit land. Er wordt alleen maar wat geroepen vanaf de zijlijn zonder onderbouwing met feiten en juiste waarnemingen.
  En als ze al ergens naast zitten dan is het altijd een verschil in interpretatie..

 • Maas1

  De grootste uitdaging voor mij is het bedrijf wat we hebben neer gezet wat aan alle duurzaamheid doelstellingen voldoet,eigenhandig tot de laatste steen af te breken.Een woning te betrekken de voor en achtertuin te asfalteren,een bank in de kamer plaatsen,en nooit geen ene poot meer uit steken in dit oord.🖕

 • egbert

  Heel veel mensen die gestudeerd hebben hebben niets zegende banen.
  Van natuur nieuwe projecten bedenken om hun eigen baan veilig te stellen.
  Milieu ,natuurklubs onderzoeksbureau,s enz
  Nederland is tegenwoordig net een banananrepubliek

 • frl

  De " geleerden" zijn de verkeerden, ze kunnen van mij de ballenbak in !!!

 • kaste701

  grondgebonden wil niets zeggen in Nederland.

 • veldzicht

  Hebben die lui niets anders te doen dan rapporten te schrijven waar je straks nooit meer iets van hoort .En door wie wordt dat allemaal betaalt? ben bang de gewone burger die kan je nog wel wat geld uit de zak kloppen.

 • cornelis 22

  IK zie dit soort lieden als een soort ernstige ziekte of moeilijke weersomstandigheid waar we als boer mee te maken hebben. Ctgb eens vragen welk bestrijdingsmiddel toegestaan is als het niet chemisch kan dan maar met een honkbalknuppel of zoiets.

 • pinkeltje

  Natuur zoals in de tijd van Adam en Eva is best mogelijk, maar dan moet je ook met maximaal 1,5 miljoen mensen in dit land leven. Wat zal de natuur dan mooi zijn! En wereldwijd misschien 2 miljard bewoners? Wel met behoud van sanitair en medische zorg a.u.b.

 • Robert P

  Het College, benoemd door Martijn van Dam ..... met zijn erfenis worden Nederland en de landbouw nog lang geplaagd.

  De heer Stootman heeft een eigen bureau. Op zijn site vergezichten van Nederland met problemen die de architect moet aanpakken.
  Aardig is een interview.
  https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/Artikel%20Ruimte%20+%20Wonen%20-%20interview%20-%20Teloorgang%20tegengaan.pdf

  Zijn collega architect de heer Zandbelt heeft zich meer op de stad gericht. Krijgt ook al ervaring met verkennend onderzoek.

  Personen in dienst of opdracht van de overheid 'moeten altijd wat'. Tot 2020 hebben de leden van het college, twee dagen in de week de tijd om de jaren daarna ruimte te scheppen om 'iets te moeten'. Nu lawaai maken om te komen tot een permanente dienstverlening van de overheid.

 • Dirk
  Hoeveel belastinggeld
  heeft deze kras op de ziel van menig goedwillende boer gekost ?

 • agratax.1

  Deze toekomst visie geent op de Groen Links en PvdD gedachte. Landbouw moet zonder vervuilende chemie en zonder vervuilende landbouwhuisdieren. De prijzen die dan hoger zullen uitvallen. moeten via steun worden gelijk getrokken met (vervuilend) import voedsel. Hebben we na WOII niet jaren geleefd met heffingen om de import op hetzelfde prijspeil te krijgen als onze interne kosten dekkende prijzen? Nu heeft een ieder zijn Vrije Wereld Handel en nu moet er weer een geld verslindende bureaucratie worden opgezet om de Nederlandse boer aan een nieuw hongerloon te helpen. Dat er nog jonge mensen zijn die hemel en aarde bewegen om aan dit circus uitvoering te geven als Boer is mij een raadsel.

 • Firma Vellenga

  Kennis van mij is net aangesteld voor een soortgelijke baan, is maandag begonnen. Iemand die totaal geen boerenverstand heeft, die wij met ons duur verdiende geld moeten betalen en die met dit geld iets gaat bedenken waardoor wij niet meer kunnen boeren. Zelf is hij erg trots op de baan, wij houden ons maar stil en drinken samen koffie pratende over de "koetjes en de kalfjes"nog wel....

 • Attie

  Boeren moeten tegenwoordig een 'brede rug' hebben, gelukkig geven de koeien evenveel...!!

 • Oké dan

  Waarom kunnen de journalisten van de BOERDERIJ niet eens even heel goed uitzoeken wie deze rijksadviseurs zijn, wat voor belangen ze hebben met wie ze gesproken hebben en vooral wie hun opdrachtgevers zijn? Daar zijn jullie journalisten voor zodat iedereen in nederland een goed beeld kan vormen hoe deze rijksadviseurs tot deze conclusie zijn gekomen. Dus BOERDERIJ ga je werk doen daar worden jullie voor betaald, het lijkt zo langzamerhand meer op een roddelblad, laats eens zien dat jullie goede journalisten zijn!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.